Motorsport

Felix Rosenqvist till Iowa för fartfylld Indycar-dubbel

Motorsport Felix Rosenqvist är tillbaka på banan igen till helgen när Ntt indycarserie arrangerar säsongens enda dubbeltävling med två lopp på programmet på Iowa Speedway i USA.

Pressbild.

Bara några dagar efter att motorerna tystnade i Toronto förra helgen är det dags för nästa slag i Amerikas främsta formelbilsmästerskap, som nu tar sig an ”Hy-Vee Indycar Race Weekend” – med dubbelt så mycket av det roliga.

Som den enda tävlingshelgen på kalendern då två lopp ska köras – ett på lördag och ett på söndag – står dubbla poäng på spel på Iowa-ovalen för Rosenqvist och hans konkurrenter.

– Rent poängmässigt är det här den viktigaste helgen på hela säsongen, säger Felix Rosenqvist. Två race betyder dubbelt så många poäng att köra om, och den här helgen gäller det verkligen att hitta rätt direkt. Vi har bara en enda träning och ett kort kval, och sedan är det rakt in i två långa race. Det blir en intensiv helg, precis som förra året; man måste ge allt precis hela tiden.

Med en längd på bara 1,4 kilometer – och varvtider på ynka 18 sekunder – är Iowa Speedway en så kallad kort-oval. Medelhastigheten runt varvet uppgår till 290 kilometer i timmen.

Iowa Speedway är den tredje ovaltävlingen under åretssäsong. Felix Rosenqvist har goda minnen från de tidigare två, med första startposition på Texas Motor Speedway och flertalet varv i ledning i klassiska Indy 500 (där han också kvalade in i första led).

Arrow Mclaren-svensken hoppas naturligtvis kunna reprisera den sortens insatser även i helgen – men är samtidigt väl medveten om att Iowa Speedway ställer helt andra typer av krav.

– Vi har varit väldigt starka på ovalerna i år, och självklart vill vi fortsätta så, avslutar Felix Rosenqvist. Man ska dock komma ihåg att ingen oval är den andra lik. Det är enorm skillnad mellan en superspeedway, som Texas och Indy, och en ”short oval” som Iowa. Ärligt talat har just kort-ovalerna historiskt varit vår svaghet, men vi har jobbat hårt under vintern för att ändra på det. Jag är väldigt spänd på att se var vi står i helgen; det här är ett av säsongens stora test för oss.

Indycar-fältet drar igång uppladdningen på Iowa Speedway på fredag, då det enda träningspasset inför helgens tävlingar körs. Kvalet äger rum på lördag.

Båda helgens lopp, som alltså avgörs på lördag respektive söndag, körs över 250 varv.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *