Motorsport

Westerdahls fin femma i LBC-ruschen

Motorsport I dag har rallytävlingen LBC-ruschen av Lima MS, arrangerats. På plats mellan 1,5 meters snövallar blev Christer och Marie-Louise Westerdahl, Skillingaryds MK, fin femma i standardklassen...

Marie-Louise och Christer Westerdahl har varit i Lima och kört rallytävling i dag

Med en total körtid på 1 timma och 7 minuter körde paret Westerdahl, från Marås strax utanför Gnosjö, och tävlandes för Skillingaryds MK in på en femteplats i klassen efter 11 mil fullfartsträckor… 

Vi fick en pratstund med Christer Westerdahl när tävlingens slutmål nåddes. 

– Först och främst vill jag tacka våra fantastiska servicekillar Rolf Andersson och Christopher Zeijlon, de har verkligen skött sitt arbete fantastiskt bra under vårt ”vinteräventyr”, både bil och vi har blivit bortskämda. 

Hur har helgen varit?
– Vi kom hit upp under fredagseftermiddagen. Det var ett riktigt kallt Lima vi kom till, 20 minusgrader och massor av snö. Vi körde shakedown (reds anm; testväg) i går kväll. Vi har ingen täckt transportkärra till rallybilen så det hade blivit kondens i vevhusventilationen och motorn andades inte på rätt sätt, enkelt förklarat. Det gjorde att oljestickan sköts upp och vi visste att tävlingen i dag skulle börja med en tremilasträcka. Det var lite nervöst, men vi var rätt så säkra att den var frusen, så det var lite tjurigt i dag på morgonen. Men när allt i motorn blev varmt, så gick det bra. Konstaterar att det är en sommarbil jag har. 

Hur har dagen varit?
– Det är ju en oerhörd upplevelse att tävla på vinterunderlag med rallybil. Jag körde vintertävling senast 2015 och då i Torsby i Finnskogsvalsen. Här i Lima märks det att det egentligen bara snöat och inte varit direkt kallt innan snön kom. Egentligen var bara sträcka fyra riktigt bra. Resten har varit frusen snö. Vi har haft startnummer 91 och den frusna snön har gjort att det grävde två djupa, cirka 10-12 centimeter, spår ner till gruset. Det innebär att bilen klättrar något oerhört så vi har haft många moments idag, kan jag lova, berättar Christer. 

– Sista sträckan var den här kända serpentinvägen. I första hårnålen kom vi ur spår, vi vallade kanske 30 meter innan vi kom ner i spåren igen men jag trodde faktiskt att vi skulle välta. Men det gjorde vi inte utan det blev någon form av ”pingpong” mellan snövallarna på sträckan. Jag och Marie-Louise skrattade hela vägen ner till mål. Snövallarna var rejäla, 1,5 meter, och vi har känt som att vi åkt berg- och dalbana. Vi kom i mål, bilen har gått som ett urverk och vi får vara nöjda. Även om en fjärdeplats hade inneburit kommentaren ”supernöjda”, så känns dagen ändå okej. De främsta i vår klass är erkänt duktiga vinteråkare, de åker vintertävling mycket och ofta, men det var lite snopet att tappa fjärdeplatsen på sista sträckan. Men vi är nöjda ändå, såklart. 

– Hela 2023 var ett enda krig att få en bil som fungerade. Därför sa vi när vi lagt ut väldigt mycket på att få ordning på bilen så ville vi få mil i både kropp och bil. Jag tror dock inte att vi kör en vintertävling till, det är lite omständligt. Vi trivs bättre på grus. Att åka fort, 160–170 kilometer i timman med 1,5 meters snövallar omkring sig och det hoppar ur spåren… ja, då är man passagerare och det är inte kul. Det ger respekt. 

När kör ni rally nästa gång?
– Inget spikat. Men jag tror inte att vi är med i Skåne under tidig vår. Vi väntar nog till gruset har torkat upp. Vi kommer inte satsa på någon speciell serie, vi åker när vi har tid och lust. Motionsåka heter det visst, summerar rallyföraren Christer Westerdahl som kört 600 rallytävlingar sedan karriären startade i en Saab tvåtaktare 1979 och har ett junior-SM silver, från mitten av 80-talet, i en Opel Ascona i bagaget…. 

Christer och Marie-Louise Westerdahl slutar femma, och i mitten av sin klass, A-förare standardklassen, 18 sekunder upp till fjärdeplats och 1,48 minuter till klassvinnarna bröderna Ledin från MK Kopparberg. Tävlingsbilen som Westerdahls kör är en Volvo S40, är framhjulsdriven och homologerad i Grupp F-klassen, som är en standardklass i rallysammanhang. Totalt i tävlingen blev Christer och Marie-Louise 51:a av 113 deltagare.
Tävlingen vanns totalt av Kalle Gustafsson/Magnus Nilsson i en Ford Fiesta 4-WD. 

Foto: Privat

Taggar

Dela


1 reaktion på Westerdahls fin femma i LBC-ruschen

Stort grattis för en imponerande körning och resultat av Christer och Marie-Louise i Lima. Det är inte en sensation att Christer gör en fantastisk körning, men glöm inte att det var länge sedan han tävlat på vinterväglag. Christer är trots ”mogen” ålder en av Sveriges skickligaste rallyförare. Nu vill vi se en sommarsäsong med närvaro i sydsvenska rallytävlingarna! /Urban Stacke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *