Orientering

Emil Svensk fyra på VM-långdistansen

Orientering Det blev favoriternas kamp när Norges Kasper Fosser till slut stod som segrare på långdistansen efter en tuff duell mot schweizaren Matthias Kyburz. Emil Svensk var med i kampen om medaljerna men slutade fyra.

Emil Svensk på väg i mål. Foto: Fredrik Tanfara/Svenska Orienteringsförbundet

De svenska herrarna kämpade hårt på den tuffa långdistansen. Bäst var Emil Svensk som öppnade väldigt starkt och fram till den tolfte kontrollen bara låg någon sekund efter den segrande norrmannen. Där gör Emil ett misstag på dryga två minuter vilket kostade honom bronsmedaljen.

Emil bjöd dock verkligen på dramatik när han spurtade i mål på exakt samma tid som ledande tjecken Tomas Krivda. Länge fanns det hopp om att det skulle bli delad bronsmedalj, men så smög den unge finländaren Olli Ojanaho in och knep sista platsen på pallen bara 14 sekunder före Svensk som slutade på fjärdeplats.

– Det är egentligen helt otroligt att det blir samma tid efter så lång och tuff bana. Jag förstod att det var jämnt så jag gjorde allt jag kunde på slutet, säger han till SVT Sport.

Bakom Emil hittar vi VM-debutanten Simon Imark som gjorde ett stabilt lopp och slutade på en fin tolfte plats. Sist startande Isac von Krusenstierna blev 21:a bara sekunder före den regerande Europamästaren Martin Regborn som inte hade någon bra dag i skogen. Vid intervjubåset hos SVT Sport hör vi en besviken Regborn.

– Det fanns ingenting i kroppen, det var helt tomt. Jag behöver känna mig pigg för att orienteringen ska funka, så det har blivit några små missar men jag har inte kunnat stå på utför. Det var riktigt dåligt det här, det är under all kritik, säger Martin till SVT Sport.

Nu väntar en vilodag för löparna innan medeldistansfinalen på lördag.

Resultat VM-långdistans:

1. Kasper Fosser, Norge, 1.33.06
2. Matthias Kyburz, Schweiz, 1.33.57
3. Olli Ojanaho, Finland, 1.37.37
4. Emil Svensk, Sverige och Tomas Krivda, Tjeckien, 1.37.51

12. Simon Imark, Sverige, 1.44.55
21. Isac Von Krusenstierna, Sverige, 1.49.38
22. Martin Regborn, Sverige, 1.49.49

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *