Orientering

Guld och brons i stafett avslutade VM i Schweiz

Orientering De svenska damerna satte punkt för orienterings-VM med en utklassning i stafetten.

De svenska tjejerna som vann i VM. Foto: Fredrik Tanfara  [1/3]

Brons till de svenska herrarna. Foto: Fredrik Tanfara  [2/3]

Glada guldtjejer. Foto: Fredrik Tanfara  [3/3]

Laget vann med hela fyra minuter och 28 sekunder före tvåan Schweiz. I herrstafetten blev det ett brons mindre än en minut efter hemmanationen Schweiz.

Det svenska damlaget stod som storfavoriter tillsammans med Schweiz inför VM-stafetten och kunde svara på detta med besked. Samtliga svenskor genomförde sin sträcka på ett näst intill perfekt sätt och sprang i ensam ledning i 2,5 av tre sträckor.

Förstasträckslöparen Hanna Lundberg började bra och med ett suveränt vägval på långsträckan gick Hanna ifrån alla andra lag och växlar över 1,27 minuter före tvåan Elena Roos, Schweiz.

Sara Hagström tog över stafettpinnen och gjorde även hon en fantastisk stafettsträcka.

På den långa sträckan till åttan tar även Sara det avgörande vägvalet som gjorde att hon kunde utöka avståndet till 2,33 före jagande Schweiz.

Tove Alexandersson inleder stabilt på sista sträckan och lägger in en extra växel på slutet och kan defilera i mål på en slutlig segertid av 1.47.26, fyra minuter och 28 sekunder före tvåan Schweiz.

– Det är det här man har sett fram emot mest hela veckan, att få göra detta tillsammans och det var fantastiskt, säger en glad Tove Alexandersson till SVT Sport

För herrarna räckte det inte med tre stabila lopp för att rå på suveräna Schweiz som med VM-kungen Matthias Kyburz kunde springa jublandes in som segrare.

Albin Ridefelt inledde herrstafetten med en stabil sträcka och växlade som trea bakom Lettland och Norge, + 00,12. Gustav Bergman höll placeringen på andra sträckan och skickade ut Emil Svensk i medaljläge. Det blev en kamp om silverpengen men Finland förvaltade luckan och herrarna fick nöja sig med brons.

– Vi har gjort vårt bästa och nu står vi här med en bronsmedalj. Det får vi vara glada över, säger Gustav Bergman till SVT Sport.

Foto: Fredrik Tanfara/svensk orientering

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *