Orientering

Guld, silver och brons till Sverige

Orientering Suveräna Tove Alexandersson var dominant på damsidan och tog hem guldet när Europamästerskapet i sprint avgjordes under söndagen.

Tove Alexandersson jublar när hon säkrar guldet Foto: Fredrik Tanfara

Glada killar. Foto: Fredrik Tanfara

På herrsidan blev det dubbelt svenskt på pallplatserna: Jonatan Gustafsson tog hem silvret medan Emil Svensk knep bronsplatsen. Men det krävdes målfoto för att skilja de bägge medaljörerna åt.

Tre svenska damer hade tagit sig till final när EM i knockout-sprint skulle avgöras i Vicenza, Italien: Hanna Lundberg, Sara Hagström och Tove Alexandersson

Efter att ha varit en samlad finaltrupp inledningsvis ryckte Tove Alexandersson ifrån de övriga vid tredje kontrollen. Hon tog ett smart vägval och fick några meters avstånd till resterande löpare. Ett avstånd som höll i sig ändra in i mål.

– Jag kände mig starkt fysiskt idag, det gick lätt att springa. Jag tog kanske inte perfekta vägval hela tiden, men fysiskt kändes det väldigt lätt. Jag känner mig i bra form och då är det kul att springa, säger hon till SVT.

Schweiz tog både silver och brons i form av Elena Roos och Natalia Gemperle. Hanna Lundberg tog fjärdeplatsen och Sara Hagström sprang in som femma. Sexa blev Victoria Haestad Bjornstad från Norge.


På herrsidan blev det dubbla svenska medaljer. Men det krävdes ett målfoto för att skilja de båda medaljörerna åt.

Det blev en jämn och nervkittlande final där det krävdes en spurt för att skilja finalisterna åt. Efter en avvaktande inledning tog schweizaren Matthias Kyburz täten. Engelsmannen Ralph Street gick i mitten av loppet upp i ledningen men schweizaren kom tillbaka och in på upploppet var han också snabbast i mål. Jonatan Gustafsson och Emil Svensk gjorde i en spurtstrid upp om brons och silverplatsen och först efter målfoto stod det klart att det blev Jonatan Gustafsson som tog hem silvret.

– Det kändes lite avvaktande i början, sedan blev det drag mitt på banan och efter det var det körning till mål. Det var många som hade läst in avslutningen och det var jämnt på lite olika vägval. Riktigt kul, en bra finalbana och kul att få stå här med medalj, säger han till SVT.

Ralph Street tog fjärdeplatsen medan Riccardo Rancan blev femma. Isac von Krusenstierna sprang in som sexa.


Resultat EM knock-out-sprint damer:
1. Tove Alexandersson (Sverige) – 6:38.7
2. Elena Roos (Schweiz) – 6:42.3
3. Natalia Gemperle (Schweiz) – 6:46.8
4. Hanna Lundberg (Sverige) – 6:50.9
5. Sara Hagström (Sverige) – 6:57.4
6. Victoria Haestad Björnstad (Norge) – 7:05.8

Resultat EM knock-out-sprint herrar:
1. Matthias Kyburz (Schweiz) – 5:51.2
2. Jonatan Gustafsson (Sverige) – 5:53.1
3. Emil Svensk (Sverige) – 5:53.2
4: Ralph Street (Storbritannien) – 5:53.5
5. Riccardo Rancan (Schweiz) – 6:01.0
6. Isac von Krusenstierna (Sverige) – 6:11.9

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *