Orientering

Två nya DM-guld för Bredaryds SOK

Orientering Det har varit magert med tävlingar i orientering detta år, men i dag sprangs sprint-DM i Västervik. Bredaryds SOK åkte hem med fyra medaljer, varav två i guld.

Carina Svensson, Bredaryds SOK

Vårsäsongen hann avverka två tävlingshelger i början av mars. Då slog corona till och allt stoppades. Enbart träningar med maximerat antal deltagare har bedrivits, det mest i form av veckans bana eller liknande.

Med ett stort startdjup med 50 deltagare per timme kunde sprint-DM i ett soligt Västervik springas. Dock inte i klasserna 70 år och äldre. En del +70-löpare var ändå med, men de fick springa i 65-klasserna eller yngre (!).

Bredaryds SOK var på plats med tio deltagare. Två nya guld blev det för samboparet Carina Svensson och Mats Nylund. Carina vann D 50 och var 1.13 före Maria Ossiansson, Hakarspojkarna. Mats toppade H 55 och hade 36 sekunder tillgodo på tvåa Peter Ekdahl, Emmaboda.

Två medaljer i herrarnas huvudklass, H 21, är lovande. Förra året vann ju BSOK JSM-stafetten i överlägsen stil. Då sprang Filip Trofast startsträckan. Han är numera senior och inledde den karriären med ett DM-brons, 1.24 efter vinnaren. Kompisen Emil Auselius, slutman i guldlaget, springer i år sitt sista juniorår, men valde H 21 i dag. Och, han tog silver, slagen med 21 sekunder av landslagskollegan Gustav Runefors, Växjö. Tråkigt för båda är att junior-VM är inställt i år.

Bra lopp svarade också Anton Gunnarsson för i H 18. Det blev femte plats, bara 30 sekunder från brons.

Ytterligare två lokala medaljer blev det på ostkusten. Lisbeth Karlsson, Vaggeryd, tog silver i D 70, lite över två minuter från guld.

Och, brons tog Skillingaryds FK:s Jonas Bornetun, som var knappa två minuter efter BSOK:s Mats Nylund i H 55.

Resultat,

VÄSTERVIK, DM sprint:

H21: 1) Gustav Runefors, Växjö, 12.57, 2) Emil Auselius, Bredaryds SOK, +0.21, 3) Filip Trofast, do, +1.24.

H18: 1) Noel Braun, Växjö, 12.09, 5) Anton Gunnarsson, BSOK, +1.25, 12) Hugo Auselius, do, +10.10.

H45: 1) Peter Ettling, Skogspojkarna, 12.31, 17) Magnus Boivie, Vaggeryds SOK, +5.55.

H55: 1) Fridolf Eskilsson, IKHP, 12.57, 14) Magnus Trofast, BSOK, +3.19, 23) Håkan Auselius, do, +8.21.

H55: 1) Mats Nylund, BSOK, 13.35, 2) Peter Ekdahl, Emmaboda-Verda, +0.36, 3) Jonas Bornetun, Skillingaryds FK, +1.58

D14: 1) Tilda Sundkvist, Gränsen, 11.42, 22) Lilly Axelsson, VSOK, +16.02

D10: 1) Nora Stark, Västervik, 9.37, 7) Maja Nylund, BSOK, +6.34.

D40: 1) Linda Nordin, Eksjö, 15.04, 7) Susanne Axelsson, VSOK, +5.12.

D45: 1) Helena Sandahl, IKHP, 14.49, 15) Maria Auselius, BSOK, +15.37.

D50: 1) Carina Svensson, BSOK, 12.51, 2) Maria Ossiansson, IKHP, +1.13.

D65: 1) Lena Persson, Gamleby, 16.14, 2) Lisbeth Karlsson, Vaggeryds SOK, +2.10.