Orientering

VM-guld till Tove Alexandersson

Orientering Tove Alexandersson tog sitt 18:e VM-guld och debutanten Hanna Lundberg slog till med VM-brons på dagens medeldistans i de schweiziska alperna.

Tove Alexandersson och Hanna Lundberg. Foto: Fredrik Tanfara  [1/4]

Hanna Lundberg i mål som trea. Foto: Fredrik Tanfara  [2/4]

Tove Alexandersson. Foto: Fredrik Tanfara  [3/4]

Tove Alexandersson. Foto: Fredrik Tanfara  [4/4]

Det var en utslagsgivande bana och terräng som väntade löparna på dagens medeldistansbana i Schweiziska Flims-Laax. Många av löparna hade problem i inledningen och vi fick se löpare efter löpare falla bort i den tekniska, småskurna terrängen.

Tove Alexandersson gjorde några misstag till kontroll ett och två med forcerade sedan urstarkt och gick i mål som överlägsen segrare, +2:18 före tvåan Natalia Gemperle från Schweiz. Guldet blev den meriterade svenskans 18:e VM-guld och 30:e VM-medalj.

– Det känns otroligt att få dela det här tillsammans med Hanna Lundberg och Natalia Gemperle. Jag kände inte alls att jag hade ett bra lopp, jag missade vid ettan och på slutet läste jag fel på en brant, där stod jag länge och efter det hade jag en dålig känsla och kände mig stum. Men jag vet att man aldrig får ge upp och det var bara att kämpa sista biten till mål, berättar Alexandersson för SVT Sport.

Hanna Lundberg levererade i sin VM-debut i skog och tog karriärens första VM-medalj. Lundberg kom i kapp Sara Hagström som hade stora problem till den första kontrollen med fyra minuter och de båda svenskorna sprang sedan i parallella stråk resten av banan.

– Det är helt sjukt, jag har förstått att jag har kapaciteten men att få ut det när det gäller är inte lätt. Det här betyder enormt mycket! Det har varit en vinter med mycket skador och en tuff vår. När man får en VM-medalj finns det ingen bättre belöning, eller det hade varit ett VM-guld då, säger Lundberg till SVT Sport.

Svenskorna Sara Hagström och Sanna Fast hade stora bekymmer i den tekniska inledningen av banan och fick inte till loppen de hade hoppats på. Efter en bom på runt fyra minuter till ettan lyckades Hagström vända loppet och slutade nia. Sanna Fast kom på 19:e plats och var besviken efter målgång.

1. Tove Alexandersson, Sverige, 37:26
2. Natalia Gemperle, Schweiz, + 02:18
3. Hanna Lundberg, Sverige, + 02:34
4. Ane Dyrkorn, Norge, + 04:23
5. Andrine Benjaminsen, Norge, + 04:35
6. Venla Harju, Finland, + 05:45

9. Sara Hagström, Sverige, + 06:45
19. Sanna Fast, Sverige, + 10:18

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *