Orientering

VM-silver till Tove Alexandersson

Orientering Den regerande världsmästarinnan, Tove Alexandersson, fick nöja sig med en silvermedalj på dagens tuffa VM-långdistans. Sara Hagström var länge med i bronsstriden men slutade femma.

Prispallen med Tove Alexandersson till vänster. Foto:Fredrik Tanfara/Svenska Orienteringsförbundet

Tove Alexandersson något för sen i mål. Foto:Fredrik Tanfara/Svenska Orienteringsförbundet

Svenskorna fick inte den start som de hoppats på i inledningen av långdistansen. Efter ett misstag vid den fjärde kontrollen var Tove Alexandersson en minut och trettio sekunder efter schweiziskan Simona Aebersold.

Alexandersson tog igen mycket till den tredje radiokontrollen och det blev en spännande guld-kamp mellan de båda världslöparna. Inför dagens lopp hade Alexandersson fem raka VM-guld i långdistans och den unga schweiziskan slogs om karriärens första.

Sekunderna var inte på Alexanderssons sida och schweiziskan tog sitt första VM-guld, 31 sekunder före Alexandersson.

– Det var mycket småmissar. Det var inget flyt och så gjorde jag den större missen i början. Det var inget topplopp och det är topplopp man vill åt på VM, säger Alexandersson till SVT Sport.

Bakom kampen om guldet utspelade sig en sekundstrid om bronset mellan Sara Hagström, Elena Roos, Andrine Benjaminsen och Natalia Gemperle. Hagström tog ett ogynnsamt vägval på den sista långsträckan och slutade femma, endast 20 sekunder från bronset.

– Jag är utanför pallen igen, jag kan inte säga något annat. Jag har gjort allt jag kan och missar mycket tid på ett vägval på slutet. Det är stolpe ut och så är idrott. Jag ville ha en medalj och så blev det inte idag. Jag har en jämn och hög nivå och har varit där uppe och nosat länge. Men det är ett lopp på lördag också, berättar Sara Hagström för SVT Sport.

Lisa Risby slutade på en tolfte plats precis före landslagskollegan Johanna Ridefelt.

Resultat VM-långdistans: 

  1. Simona Aebersold, Schweiz, 1:21:43
  2. Tove Alexandersson, Sverige, + 00:31
  3. Andrine Benjaminsen, Norge, + 07:20
  4. Natalia Gemperle, Schweiz, + 07:26
  5. Sara Hagström, Sverige, + 07:40
  6. Elena Roos, Schweiz, + 08:26

12. Lisa Risby, Sverige, + 15:02
13. Johanna Ridefelt, Sverige + 15:35

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *