Pickleball

Pickleball – en sport på snabb framfart

Pickleball Pickleball är en ny sport som kommer allt mer i hallarna.

Max Brar, Stockholm och Sävsjöbon Claes Eriksson  [1/18]

Svensk Mästarinna i singel Evelina Gross Myrne  [2/18]

Mästarinna i farten  [3/18]

lurig boll  [4/18]

Många som ville se  [5/18]

Gunnar Svalander  [6/18]

Underifrån  [7/18]

Smash  [8/18]

Singeltävling  [9/18]

Johan Larsson, Knäred  [10/18]

  [11/18]

Dubbelpar  [12/18]

Tävlingsspelare  [13/18]

Forcerar framåt  [14/18]

Dubbelmatch  [15/18]

Prisbordet  [16/18]

Pickleball set  [17/18]

Platser i Sverige som sporten spelas  [18/18]

Sporten som kommer från USA uppfanns 1965.
Idag spelas den jorden runt och här i Sverige växer den så det knackar.
Pickleball som är en blandning av badminton, tennis och bordtennis kan spelas i alla hallar som är förbereda för badminton, det är bara till att sänka nätet till en meters höjd.
Själva spelplanen är 44 x 20 fot det vill säga cirka 13,4 x 6 meter. Ett område direkt i anslutning av nätet kallas för kitchen (kök), ett område som spelarna inte får beträda

Spelet passar alla då farten är inte så extrem snabbt. En 15-åring spelar med samma förutsättningar som en 80-åring.

Vi var och tittade lite närmare på spelet när Sävsjömästerskapet hölls under Trettondagen: 77 starter med singelspel såväl som dubbelspel.

Först till elva poäng gäller och man ska vinna med två poängs skillnad som i bordtennis.

Foto: Anette Hedin

Fakta om pickleball

Poäng & match
Matcherna spelas till 11, och man måste vinna med två poäng. Man får poäng i egen serve.

Servaren fortsätter serva till dess laget förlorat bollen. I dubbel går därefter serven över inom laget och först när den andre servaren förlorat sin serve går serven över till motståndarna. Regeln har ett viktigt undantag. Det lag som börjar serva får bara en serve.

Poängställningen anges i nummerserier om tre – först anges servande lags poäng, därefter mottagande lags poäng och slutligen anges om det är servare ett eller två som har serven. Som exempel betyder 3–7–1 att servande lag har tre poäng, mottagande lag sju poäng och att servande lag ska serva med sin första servare.

Serve
Serven slås med underhandsslag. Servaren ska vara placerad bakom baslinjen och serven ska slås diagonalt in i serverutan på andra sidan nätet. Man har bara en serve i pickleball

Retur och det tredje slaget
Varken servereturen eller slaget efter, det tredje slaget får slås på volley. Det innebär att mottagande lag måste låta bollen studsa innan de returnerar bollen och att servande lag måste låta returen studsa innan de slår bollen över nät. Efter returen får spelarna slå bollen både på volley eller efter en studs i marken.

Köket
På båda sidor om nätet ligger det så kalalde ”köket”. Spelarna får inte gå in i köket om inte bollen studsat i köket först. Köket är alltså en ”no-volley zone”. I pickleball går man som spelare därför inte närmre nät än till köksgränsen om det inte krävs för att slå över en boll som studsat i köket.

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *