Rullskidor

Stort engagemang inför jubileumstävling

Rullskidor Direktsändning på sociala medier, Vasaloppsvinnare och en del av den internationella långloppscupen. På lördag förvandlas Alandsryd till en het skidgryta när den femte Värnamorullen avgörs.

Bosse Ybe och Patrik Petersson tackar för allt engagemang och hoppas på bra väder när Värnamorullen avgörs på lördag.

När Apladalens Löparklubb och OK Stigen gick ihop för att anordna en tävling på rullskidor 2017 kom 56 deltagare i mål. På lördag beräknas minst 220 deltagare ställa sig på startlinjen för att köra den fyra mil långa sträckan när rullskidstävlingen Värnamorullen avgörs för den femte gången i ordningen. 

– I år är tävlingen en Challengers-tävling, som är en del av Visma Ski Classics, där bland annat långloppen Birken i Norge, Vasaloppet och den italienska klassikern Marcialonga ingår. Vi har hela tiden haft ambitionen att Värnamorullen ska bli en internationell stortävling och det här visar vilken status tävlingen börjar få, säger marknadschefen Bosse Ybe.

På startlinjen står några av världens bästa långloppsåkare. Bland annat Emil Persson, totalsegrare i Visma Ski Classics, och Vasaloppsvinnarna Britta Johansson-Norgren och Laila Kveli. 

– För att sätta perspektiv på det här så är det ungefär som att Real Madrid eller Barcelona skulle komma hit till Värnamo och spela en match. Det visar vilket intresse det är för den här tävlingen och nu hoppas vi verkligen på att Värnamoborna kommer hit och tittar, säger Patrik Petersson och fortsätter.

– Det är ett 25-tal duktiga skidåkare från regionen som deltar och jag håller lite extra mycket på Johannes Eklöf från Jönköping. Han har tagit nästa steg i utveckling och det hade varit kul med en smålänning högt på prispallen.

Tävlingen avgörs i de västra delarna av Alandsrydsterrängen med start och mål på gamla Nästavägen, bakom räddningstjänsten i Värnamo. Arrangörerna kan ta uppemot 1 000 personer i publiken, och tävlingen kommer även att direktsändas på Facebook. Värnamorullen inleds med en barnklass som kör en mil under förmiddagen. 

– Det roligaste är att se att rullskidor växer som både tränings- och tävlingsform. I år samarbetar vi med Vasaloppet och tävlingen kommer att fungera som seedningslopp inför kommande Vasalopp.  Det innebär att gör du ett bra resultat här så får du chansen till en bättre startposition i Vasaloppet, säger Bosse Ybe. 

För att sätta lite krydda på evenemanget har Apladalens Löparklubb och OK Stigen hyrt in en speaker av toppklass. Åkarna kommer att ledas runt banan av den norske skidkommentatorn Kjell-Erik Kristiansen, som har kommenterat åtskilliga världsmästerskap och olympiska spel.

– Han kan prata åtta flytande språk och är en attraktion i sig. Om du har ett upplopp med fyra åkare från olika nationer, så kan han referera på alla fyra språk samtidigt. Han är en underhållande faktor i sig och Kjell-Erik kommer även att berätta lite anekdoter under prisutdelningen.

Efter avslutad tävling bjuds åkarna på kamratmåltid med mingel och corona-anpassad prisutdelning i Borgen. Vinnarna i varje klass belönas med en blombukett. Till segrarna i dam- och herrelit väntar en prischeck på 40 000 kronor vardera. 

– Det som är charmen med långlopp är just möjligheterna att stå på samma startlinje som världseliten. Man tävlar under samma förutsättningar och du har möjligheten att komma nära världsåkare på ett sätt som få idrotter gör, säger Patrik Petersson.

För både Patrik Petersson och Bosse är allmänhetens engagemang den stora anledningen till Värnamorullens framgång. 

– Jag hade ett förmöte nu för några veckor sedan med ett 40-tal deltagare från klubbarna. Det visar vilken betydelse en sådan här stor tävling har. Engagemanget är fantastiskt och vi är jättetacksamma för våra sponsorer som går in och bidrar. Det sätter avtryck som gör att vi bara vill driva det här vidare och utveckla ännu mer. Nu hoppas vi på bra väder på lördag och att folk kommer hit och tittar, säger Patrik Petersson.

– Jag var ute runt banan och delade ut tröjor till de boende i fastigheterna. Jag hade tänkt mig att det tar ett par timmar, men det tog mig två dagar. Alla var så nyfikna och ville höra mer om det hela. Det visar vad en sådan här tävling gör kommunen, avrundar Bosse Ybe. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *