Sport

Grönt ljus för övergripande program för elitidrott

Sport Ett nytt idrottsövergripande elitidrottsprogram beslutades av Riksidrottsmötet i dag.

Det av RF – Riksidrottsförbundet, Sverige Olympiska Kommitté och Parasport Sverige samordnade elitidrottsstödet ska fortsätta utvecklas för att vända en negativ trend för elitidrotten.

– Elitidrott engagerar och vi behöver kraftsamla för att skapa ännu bättre förutsättningar för våra idrottare och förbund. Pandemin har påverkat elitidrotten hårt, men kanske ännu mer de som satsar mot elit men ännu inte är där, säger Susanne Erlandsson ledamot Riksidrottsstyrelsen.

Programmet innehåller mål för ökat stöd, samverkan med akademin för att stärka satsningen på idrott och utbildning (dubbla karriärer) samt elitidrottsnära forskning tillsammans med tränar- och utbildningsinsatser.

– Svenska elitidrottare ska kunna tävla med de allra bästa i världen, i den allra svåraste konkurrensen, och nå bästa tänkbara resultat. Ska vi lyckas med det framöver krävs att möjligheterna för idrottare blir bättre över lag och också mer jämlika, säger Susanne Erlandsson.

Det beslutade programmet är i nuläget en viljeinriktning. Då förbunden i dag vid Riksidrottsmötet ställt sig bakom elitidrott 2030 återstår det svåra arbetet med att skapa finansiering för insatserna.

– Här krävs en rejäl mobilisering av idrottsrörelsen tillsammans med stat och näringsliv. Internationella framgångar är angelägna för oss alla och bidrar till att stärka bilden av Sverige som en relevant aktör i vår omvärld, säger Susanne Erlandsson.

Vad elitidrott 2030 innebär

  • Nya resurser till förbund och landslag för att genomföra och/eller utveckla önskad internationell verksamhet och specifikt stötta aktiva från junior till senior, skapa ett utökat internationellt tävlande, fler gemensamma läger samt deltagande på flera världscuptävlingar.
  • En stärkt långsiktig och strategisk ledningsfunktion om jobbar med utvecklingsfrågor bortom nästa mästerskap samt tillser att rätt kompetens säkras för det mera operativa ledningsarbetet i landslagen.
  • En förbättrad social situation för internationella elitidrottare, där en målinriktad satsning kan göras med bättre privatekonomi, bättre uppföljning av hälsan inklusive stöd från specialister inom idrottsmedicin och idrottsvetenskap, och därmed i större trygghet.
  • En starkare koppling till idrottsforskning som är tillräckligt bra, verksamhetsnära och användbar för elitidrotten. Detta ska i sin tur skapa kvalificerat kompetensstöd till tränare och andra ledare på flera områden.
  • Ett förstärkt och utvecklat tränar- och ledarutvecklingsprogram som bygger på verksamhetsnära elitidrottsforskning.
  • Adekvata och förstärkta utvecklingsmiljöer för aktivas träning och matchning, i kombination med utbildningsmöjligheter (med möjligheten att genomföra en dubbel karriär) på både gymnasial och eftergymnasial nivå.
  • Kompetenta och närvarande tränare för unga aktiva i den mest kritiska utvecklingsfasen efter gymnasiet då kraftfull progression av träning/satsning är nödvändig och kritiska livsval behöver göras.
  • Ett ”centralt” stödsystem för utveckling av individer och lag, med en satsning mot världstoppen som är synkroniserat och ger tillräckligt stöd för flera idrotter/aktiva.
Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *