Sport

Skoglund: Sverige måste hämta hem sina idrottare

Sport Det råder just nu ett fullskaligt krig i vår världsdel och ingen vet vart det hela kommer ta vägen. Nu bör våra svenska idrottare som befinner sig i Ryssland/Belarus fokusera på sin egna säkerhet och komma hem - dessutom bör alla länder med någon uns av värdighet bojkotta nästa fotbolls-VM.

Foto: Pixabay och David Alin.

Rysslands invasion av Ukraina har av västmakterna straffats stenhårt genom bland annat ekonomiska sanktioner och förbud för ryska flygplan att befinna sig i stora delar av Europas luftrum.

Med andra ord skär man av ryssarna från omvärlden och tanken är att president Putin ska få opinionen på hemmaplan mot sig. Ryssarna är numera vana att kunna resa som de vill och nu när den möjligheten stängs så lär det nog inte tas emot med munterhet av befolkningen.

Dessutom har idrotten ställt sig upp och bland annat bojkottar Sverige bandy-VM.

Men vi ska inte fördjupa oss så mycket i västs sanktioner här.

Putin har börjat skramla med kärnvapen och dessutom tagit diktatorn Aleksandr Lukasjenko till sin hjälp. Belarus kommer hjälpa Ryssland i kriget och dessutom har man ändrat grundlagen så kärnvapen tillåts på belarusisk mark.

För att tala ren svenska: Putin är skitförbannad på EU:s och västs sanktioner och under gårdagen gick svenska UD ut med att avråda från ”icke nödvändiga resor till Ryssland. Tjeckien gick ett steg längre och uppmanade alla sina medborgare att lämna Ryssland.

Det är i ljuset av detta som jag tycker att det är väldigt märkligt att det är så tyst från och kring våra ishockey- och fotbollsspelare på rysk och belarusisk mark. Från våra trakter har vi Mattias Tedenby i Belarus huvudstad Minsk och Viktor Claesson i ryska Krasnodar.

Men denna krönika gäller inte enbart dessa två. Utan det gäller samtliga idrottare på rysk och belarusisk mark. De borde faktiskt komma hem nu. Jag får nämligen för mig att EU-medborgare inte står särskilt högt i kurs i de bägge länderna just nu.

Utan att vara någon som helst expert på det säkerhetspolitiska läget så dristar jag mig ändå till att påstå att det är rent av farligt för västmedborgare att befinna sig i dessa länder just nu.

Jag tycker Sverige ska göra som Tjeckien och uppmana sina medborgare att komma hem nu. Även ishockey- och fotbollsspelare.

***

Vi måste också ta några rader om FIFA:s märkliga beslut under gårdagen.

Polen gick för några dagar sedan ut med att de vägrar möta Ryssland i semifinalen i slutkvalet inför VM i Qatar i slutet av detta år. I den andra semifinalen möts Sverige och Tjeckien och bägge de länderna följde efter och sa att de vägrar möta Ryssland i en eventuell final.

Krav har även framförts på att Ryssland ska uteslutas ur kvalet.

Här hade FIFA fått bollen upplagd på straffpunkten utan målvakt vill jag påstå. Speciellt i skenet av alla andra sanktioner mot Ryssland.

Vad gör då FIFA? Man tillåter Ryssland att fortsätta spela. Dock under namnet Football Union of Russia.

Är det ett skämt? Det är inget annat än häpnadsväckande dåligt av FIFA. Här hade man verkligen chansen att markera mot den fullständigt oprovocerade attacken mot Ukraina. Vi vet alla att fotboll engagerar världen över och en markering från FIFA hade definitivt gett stora återverkningar på opinionen mot Putin i Ryssland.

I stället delar man ut en smocka mot Ukraina.

Jag har inte kollat aktivt nu under morgonen, men jag vet att det engelska fotbollsförbundet gått ut med att de kommer vägra möta Ryssland i tävlingsmatcher. Jag räknar med att fler följer efter.

För här kan man nämligen slå två flugor i en smäll. Dels markera mot Ryssland och Putin. Dessutom markera mot det tvivelaktiga valet av Qatar som VM-arrangör.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *