Debatt

Debatt: Valet av oppositionsråd i Gnosjö

Debatt Här kommer en debattartikel skriven av Kari Parman.

Efter den senaste tidens turbulens inom det största oppositionspartiet i Gnosjö kommun ska ett nytt deltidskommunalråd röstas fram. När det gäller mindre kommuner är det ofta så att man har två kommunalråd ett från den styrande majoriteten på heltid och ett från oppositionen på hel- eller deltid, ofta kallad oppositionsråd. Oppositionsrådet är oftast någon ur det största oppositionspartiet men måste inte vara det. Det är upp till kommunfullmäktige att utse vem man vill ska inneha posten.

Som partipolitiskt obunden känner jag mig trygg i min roll och kommer att fortsätta med mina politiska uppdrag i kommunen fram till nästa val. Jag kan även tänka mig att stå till förfogande och kandidera till posten som oppositionsråd om jag skulle bli nominerad av någon. Men möjligheten att nominera sig själv finns ju också. Sedan är det ju viktigt att man axlar rollen med ödmjukhet och, att både den som blir vald och de som väljer en, förstår att det inte finns några färdigbakade kommunalråd från dag ett. Man måste vara lyhörd och nyfiken för att lära sig medans man växer in i rollen som kommunalråd.

Att tänka utanför boxen och bortse från förlegade politiska strukturer är naturligtvis en möjlighet och får inte underskattas. Som partipolitiskt obunden blir det enklare att engagera sig i samhällsfrågor och representera hela oppositionen när man inte behöver delta i det partipolitiska spelet utan kan arbeta utifrån kommuninvånarnas bästa i första hand Man slipper lägga kraft på att positionera det egna partiet hela tiden och kan istället förutsättningslöst ägna sig åt sakpolitik. Den partipolitiska obundenheten gör det möjligt att föra dialog med samtliga partier på lika villkor. Det ökar trovärdigheten och gör att ståndpunkter får större tyngd i debatten, något som skulle gynna Gnosjös invånare.

Att bli vald till kommunalråd eller oppositionsråd i en liten kommun är en ära men också ett stort ansvar. Man ges möjlighet att arbeta politiskt på ett mer genomgripande sätt än vad man kan göra som fritidspolitiker. Frågor kring demokrati och välfärd är något som ligger mig varmt om hjärtat. Det handlar om anständig äldreomsorg, resurser till förskola och skola. En annan fråga som är viktigt för Gnosjö kommuns överlevnad på längre sikt är att man tillhandahåller bostäder och tomtmark. Gnosjöandan är välkänd över hela landet och kommunen är ett av de företagarvänligaste i Sverige och för det mesta har vi gott om jobb i Gnosjö. Jag tror att vi alla är överens om att industrin är viktig för Gnosjö men den tillför inte kommunen några skatteintäkter såvida de anställda inte bosätter sig i kommunen. Därför måste vi se till att vi blir fler invånare i kommunen. Därför måste vi skapa förutsättningar för alla som vill flytta till kommunen. Detta gör vi bland annat genom att erbjuda attraktiva tomter för alla som vill bygga men också genom att se till att det finns hyreslägenheter för att man ska kunna flytta in med kort varsel.

Kari Parman
Partipolitiskt obunden
ledamot i kommunfullmäktige
Gnosjö kommun

Kari Parman. Pressbild

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *