Nyheter

Är rondellen inte stor nog för länstrafikens bussar?

Nyheter I fredags öppnade cirkulationsplatsen i Skillingaryd. En kommuninvånare tycker till och tekniska förvaltningen svarar...

Insändaren som anlänt till redaktionen;
”Kom igår, måndag omkring kl 15.30, från Vaggerydshållet och väntar på att en av Länstrafikens bussar ska ta sig igenom rondellen från Sturegatan och mot Vaggeryd, chauffören kör inte runt enligt markering utan sneddar mitt över och blinkar vänster hela tiden!

Det jag undrar är om rondellen är för liten för bussar och kan inte ens yrkeschaufförer reglerna för hur man kör respektive markerar sin färd i en rondell?

Har kommunens trafikansvariga någon uppföljning av trafikflödet och trafikanternas agerande i rondellen?”

Jan Gunnargård

Arkivfoto; Illustration om hur nya cirkulationsplatsen planerades. Illustrationen är från våren 2019

Tekniska förvaltningen svarar:

– Bilden som visas här intill skapades innan cirkulationsplatsen byggdes. För att bussarna ska köra runt rondellen i cirkulationsplatsen fullt ut behöver denna vara större. Detta skulle innebära att mark skulle lösas och byggkostnaden blivit högre. Rondellen är byggd för att delvis köras över av de längre fordonen, dock ganska marginellt och det finns ett förhållande till fordonstyp och dess längd och svängradie, meddelar tekniska förvaltningschefen Magnus Ljunggren.

Jerry Karlsson (L) tekniska nämndens ordförande poängterar;

– Det är såklart viktigt att chauffören tar ut svängen och håller ytterkurvan samt blinkar i enlighet med trafikreglerna.

Taggar

Dela


17 reaktioner på Är rondellen inte stor nog för länstrafikens bussar?

Kommunbo det är precis det man hela tiden poängterar att rondellen inte är säker!
Om man insåg att det inte gick att göra en rondell där även bussar kan ta sig igenom enligt alla regler då borde man infört trafikljus istället! Kanske enda lösningen i den korsningen!

När blev det säkert att köra bil? =D
Eller gå ut när det är halt?

Den är ju liten rondellen, uppmuntrar ju snarare att ta det försiktigare när det är lite knivigt att ta sig igenom. Eller har jag fel?

Haha läsa kommentarer här inne är sannerligen humor på hög nivå, man får tacka för det i dessa tider! Skratt behövs.

Rondellen är superbra, den har verkligen gett samhället ett bättre flöde i den korsningen! Någon kommer kanske bli arg när de kör i den, någon kanske blir ledsen för att lamporna var bättre förr, men ingen kommer dö i den rondellen pga hur den eller omgivningen ser ut.

Ja belysningen är ju under kritik. De lyser sämre än innan för man ska spara några kronor under kvälls/nattid. Snarare att det upplevs skummare och mer otryggt!

Har folk svårt att fatta? Ända från början var det klargjort att cirkulationsplatsen skulle utformas så att bussar och tyngre tafik kunde gena. Då vore det väldigt korkat att ”sätta en pinne i mitten”……

satt på bussen igår från Skillingaryd skulle åka mot Jönköpings hållet, det är verkligen inte lätt för chauffören att ta sig runt i rondellen. Var ingången dubbel däckare utan vanlig enkel. Chaffören höll sig rätt i rondellen men var tvungen att köra upp på trottoaren så han höll på att köra in i skyltarna, det var på håret att han klara det.
Sen har man sett inte bara mopeder utan vanliga bilister köra rakt över mitten samt vad har man blinkers till???? inte många som visar var de ska, har nästan blivit påkörd pga. ingen som visar var de ska….

Det är bara en tidsfråga innan det händer olycka! Kan man kalla detta för en rondell? Tycker att detta var jättedåligt projekt som har kostat oss kommun invånarna precis som de flesta senaste projekt i kommunen! Kolla bara belysningen genom samhället, istället för att belysa gator ordentligt så byter kommunen till svagare lampor!
Åk Storgatan i Skillingaryd, hela vägen genom samhället är gatan lappad, så fult! O så rondellen, otrolig miss, ingen markering i mitten, o allt görs för att lämna utrymme till att göra om o göra om o göra om!

Rondellen tycker jag mer påminner om ett lågt farthinder. Vid lite trafik kör jag bara rätt över.
Så lång tid för arbetet och ett sådant litet resultat.
Fantastiskt investerade pengar….

Hade det inte vart bra att göra stenen i mitten mindre så upplevs det inte som det genas lika mycket?
Ska bli intressant när bussen kommer från sturegatan och ska vänster mot storgatan och bil som väntar från storgatan i södergående riktning, en tidsfråga innan det skrapar mot en bil.
Långsiktigt hade det vart mer hållbart att just köpa upp marken som behövdes i en trafikerad korsning.
Blir det skador, får nog kommunen flytta busshållsplatsen från station till innan Hemköp och göra en ficka där.
Då kan bussen åka rakt över.

Om nu inte bussen kommer i sväng utan att köra på den vita linjen,vad skall han göra då,det är ju inte hans fel att han inte kommer runt,kanonbra med rondell.

Regler för körning i rondell finns på Transportstyrelsens hemsida, kanske dags för en uppfräschning av körkortslektionerna, för alla kommuninnevånare, och att högerregeln gäller både i Vaggeryd och Skillingaryd, där det inte är huvudled,,,,,

Jag vet inte om det kan kallas för rondell,måste nog upp en stor pelare i mitten eller något väl synligt .Kom från söder i går kväll vi 6-tiden, en moped kom från väster o drog rakt över mitten cirka 50 cm från min front och säkert i 50 km. Och idag såg jag glassbilen som varit på Ica. Förrenn svängde iväg åt söder som om det inte alls fanns någon rondell.Där händer nog något snart. Uppmanar alla att ta det försiktigt där. Rondeller är nog bra men då ska det vara större yta.

Det är inte konstigt att det är krig i världen när man upprörs av att en buss genar lite i en rondell

De flesta rondeller där det är trångt gör/måste busschaufförer göra så och inget konstigt i det: Bussen är klart längre än en bil. Nu ska vi bara lära oss köra i rondeller också så blir detta bra! Dessutom är de flesta smårondeller byggda så det ska gå att köra över den.

Det är ju inte den första rondellen som finns så man har väl lärt sig det förut (förhoppningsvis)
Sedan att en del tävlar med att komma först är en annan sak

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *