Nyheter

Carro debatterar nattpatrullen

Nyheter Carro Blomqvist från Skillingaryd debatterar en i dagarna het fråga.

Ni pratar om att spara pengar – Jag pratar om människor

Carro Blomqvist

Jag skriver med anledning om förslaget att dra ner på personal i nattpatrullen här i Vaggeryds kommun. Medan ni politiker pratar om era besparingar, så tänker jag på människorna jag möter i mitt jobb. Jag får lön varje gång jag jobbar, men det är inte pengar jag ser när jag drar på mig mina arbetskläder för att jobba. Jag ser människor.

Människor som under nattens timmar exempelvis ramlar, inte kan sova, är i behov av medicin eller behöver gå på toaletten. Människor som lever, och människor som dör. Listan kan göras lång. Jag ser människor som har varit med och byggt upp det samhälle vi har idag. Människor som är gjorda av kött och blod – inte pengar. För mig som undersköterska kan dessa människors värde aldrig mätas i pengar.

Som nattarbetare har jag varit trygg med att ha min kollega med mig i bilen. Var finns säkerheten i att dra ner på personal, när vi som nattarbetare redan är tillräckligt utsatta? Vi är fyra totalt i nattpatrullen i nuläget, detta vill ni minska till tre. Någon behöver alltså åka ensam. Ett nattpass är nio timmar och femton minuter.

Vi vet aldrig vad vi möter när vi kommer in till en vårdtagare. Det kan vara allt från dödsfall till att vårdtagaren ligger och sover. Med fasta besök och larm så är den ena natten är aldrig den andra lik. I nuläget känner jag mig trygg eftersom jag har med mig en kollega i bilen. Det är viktigt för vårdtagarnas och personalens trygghet att natten är tillräckligt bemannad.

Ni pratar om era pengar men det är inte ni som möter människorna som blir lidande på grund av era besparingar. Det är vi undersköterskor. Ni kan prata om att spara pengar, men jag pratar om människor av kött och blod. Människor som förtjänar en trygg och säker vård, och personal som inte ska behöva känna sig otrygga varje gång vi jobbar.

Tänk om och tänk rätt, ta bort förslaget om nedskärningar i nattpatrullen! Hur kan besparingspengar vara mer värt än människovärdet, år 2019?

Jag trodde verkligen att vi kommit längre än så.

Carro Blomqvist

Taggar

Dela


21 reaktioner på Carro debatterar nattpatrullen

En mycket bra beskrivning av din arbetssituation och under vilka premisser ni har att upprätthålla en vård som är värdnamnet.
Som jag har förstått det är ni två som bemannar bilen när ni är ute på uppdrag, det är en självklarhet med tanke på inte minst säkerheten.
Att plocka,bort en av er är lika tokigt som om man skulle plocka bort ett hjul på bilen.

Varför är det så tyst från politiker och chefer? Svara Gert! Och inte minst KD. Stora vackra ord i valrörelsen. Skam.

Svar till Undrande:
På våran arbetsplatsträff blev vi tilldelade denna förändring av våran dåvarande tillfälliga chef plus verksamhetschefen. Dom kallade det förslag men hade redan gjort ett schemaförslag och planerat in bredvidgångar för demensenhetens personal som då enligt det nya förslaget blev tvingande att vara ute i nattpatrullen. Vi skulle då sammanlagt bli 23 personer som roterar i nattpatrullen. 1 bil med 2 personal som ska täcka upp dubbelbemanningar och larm. Sen 1 bil där en personal får åka ensam på besök där det inte kräver dubbelbemanning. Det kommer alltså enbart finnas EN bil i hela kommunen som kan åka på larm då man i regel alltid åker två på larm. Vissa nätter kan vi i både norr och söder ha runt 2-10 larm på en natt. Detta kommer inte bli fysiskt möjligt för oss dom nätterna när larmen är många och i olika delar av kommunen.

Angående hurvida cheferna har någon förståelse för olika väderlekar verkar inte finnas för det är inget de har nämnt.

Som vi förstått det från socialnämnden så var tanken att våran tillfälliga chef skulle göra besparingen i sin ordinarie verksamhet (på särskilt boende i Skillingaryd) , men då våran ordinarie nattchef slutade efter 3 månader i tjänst så fick vi denna tillfälliga chef som då måste ha valt att gjort besparingen i nattorganisationen.

För knappt ett år sedan så blev vi nattpersonal kallade till ett möte med dåvarande verksamhetschef som informerade oss att det planerades för en nattorganisation, tidigare har vi tillhört respektive chef där vi tjänstgjort. Så Furugården/nattpatrull norrs nattpersonal har tillhört Furugårdens enhetschef och Sörgården/nattpatrull söder har tillhört Sörgårdens enhetschef och tillsist demensens personal har tillhört demensenhetens enhetschef. Men i detta möte så lyfte man upp ett nationellt projekt om att ”Sätta ljus på natten” och man menade då att vi nattpersonal skulle lyftas fram mer och få mer betydelse. Vi skulle isåfall få en egen chef och bli en nattorganisation. Genom beskrivningen lät det jätte bra och positivt enligt dom flesta av oss som jobbar på natten. Men vi ifrågasatte också om budgeten verkligen räckte för en ny nattchef och det skulle det göra enligt verksamhetschefen. Frågan om neddragning på oss nattpersonal kom också upp men det nekades också och man menade att det var inte alls tanken. Nu ett år senare börjar vi förstå hur grundlurade vi är. Det där ljuset på natten är nu släckt!

Wow! TACK för era reaktioner. Till undrande så har jag fört din kommentar vidare till personer som medverkat på möten osv som jag inte gjort då jag är vikarie.. som inte ens har körkort så jag blir i nuläget inte drabbad av detta kaotiska förslag. MENjag bryr mig om mina kollegor och de äldre därför engagerar jag mig ändå. För jag vet hur verkligheten ute i vården ser ut, tillskillnad från personer som sitter och ger dessa förslag om att skära ner på personal.

Hoppas ni får många namn på era listor! Detta borde engagera alla boende i vår kommun! Alla kommer att drabbas en gång. Vi själva eller våra anhöriga. Vi blir äldre och sjuka och behöver hjälp i våra hem. De politiker som bestämmer har ingen aning om hur jobbet på natten går till. De borde jobba några veckor tillsammans med personalen . Jobba – sova – leva ett socialt liv. Inte bara en enstaka natt. Kämpa på! Ni behövs!

Bra Carro! Skönt att någon från verkligheten träder fram och vågar berätta, det stärker alla som drabbas av denna ändring!

Ja mycket bra skrivet ja tror inte att dom som bestämmer fattar det går så långt att personalen blir snalen blir sjuka då är det för sent gunvi

Det var mycket bra och skönt att du reagerar på detta.
I valrörelsen så pratade alla vitt och brett om hur viktigt det var att vi tog hand om våra gamla.
Nu ser vi i praktiken hur det blir.
Om det behövs besparingar så får ni göra det någon annan stans.
Bra Carro, stå på dig.
Jag är glad för människor som du.
Jag känner mig trygg inför framtiden.
Lasse Olsson
Ekesås

Nu får Kommunen skärpa sig. Dom kan inte göra hur som helst,spara på vård och omsorg,på handikappade och människor med funktionshinder. Vi som bor och arbetar i kommunen betalar skatt och måste ha nåt o säga till om.

Carro B.
Jag har några frågor…
Har personalchefen några samtal med personalen som är berörd innan de lägger fram förslagen om förändringarna?
Har de gjort natturer så de är införstådda med problemen t.ex. vid snöfall o.d.
Har de vid något tillfälle frågat Er om ni har någon edé eller lösning för att rationalisera eller göra något slag av besparingar?

Jag tycker även att det är väldigt magstarkt att sitta och fatta dessa beslut. Tänk om de är politikerna själva som blir gamla och behöver vård. Tänk när eller om det är dom som ramlar en natt, inte kan larma eller kan larma men får vänta pga att det är för lite personal. En sak som är säker är att väntetidrna kommer öka för de gamla om personalen minskas. Vi personal är också människor. Inte maskiner.

Så bra skrivet. En medmänsklig tanke är att även våra politiker blir gamla också. Ändå hoppas jag dom får smaka på sin egen medicin. Men då är det säkert ändrat för deras egna del.

Mycket bra skrivet, förstår inte var det ska sluta med alla försämringar i vården. Många som tröttnar på det och ser sig om efter annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *