Nyheter

Därför valde skolan inte närproducerat

Nyheter LRF;s kommungrupp lämnade in en skrivelse till barn- och utbildningsförvaltningen efter att det under "Earth Week" serverats icke-närproducerad mat till skolans elever. Nu har kostchefen svarat på kritiken

Arkivfoto

– Klimatveckan är nationellt uppmärksammad och syftar till att lyfta fram en framtida matsedel. Vi valde under den här veckan att göra något annorlunda än vanligt varför vi satsade mycket på vegetariskt och grönsaker. För att till nästa generation kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, som är den nationella livsmedelsstrategins generationsmål, behöver vi låta barn och ungdomar komma i kontakt med många olika livsmedel, bland annat vegetabilier. Just att få barn och ungdomar nyfikna på maträtter med mycket vegetabilier är en av våra stora utmaningar inom måltidsverksamheten i skola och förskola i Vaggeryds kommun. Därav vårt val av matsedel, säger kostchefen på barn- och utbildningsförvaltningen Therese Lundell.

I svaret till LRF står det att; Kommunens och länets lantbrukare gör ett mycket viktigt arbete som hjälper till att hålla landskapen öppna och behåll den biologiska mångfalden i våra landskap. I dagsläget köper vi kött från Häradsköps gård, korv med mera från Vaggeryds chark och grönsaker bland annat potatis, lök och morötter från Hammargården i Värnamo. Gällande grönsaksproducenter har vi i Vaggeryds kommun inte så stora producenter som har möjlighet att leverera till kommunen. Under årets övriga veckor har vi således serverat lokalproducerat nötkött från Häradsköps gård och korv från Vaggeryds chark. Maträtter med dessa livsmedel är ofta sådant som barn och ungdomar känner igen och tycker om.

Med facit i hand så skulle vi naturligtvis lyft in mer av vår vanliga matsedel under klimatveckan då det närproducerade och ekologiska köttet är en viktig del i en klimatsmart matsedel. I det avseendet anser vi att LRF har rätt i sin kritik men hoppas ändå att organisationen uppskattar vårt initiativ och ställningstagande att ha 100% småländskt nötkött vilket vi är stolt över att kunna servera i våra skolrestauranger.

Skrivelsen från LRF finns att läsa här.

Taggar

Dela


1 reaktion på Därför valde skolan inte närproducerat

Häradsköp är väl borta framöver eller har jag så fel igen? Märkligt att inte barn ska få äta det vi gjort när vi äldre växte upp kan man tycka. Är kanske lite svårt att odla allt häromkring med, men den köttproducent vi har haft skötte sitt åtagande mer än man kunde önska. Som tack plockas de bort av säkert riktiga anledningar tyvärr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *