Nyheter

Debatt: Färdigpratat i Vaggeryds kommun?

Nyheter Det är nya tider nu. När två gamla trätobröder med otaliga hetsiga diskussioner i kommunfullmäktige ska slå sina påsar ihop blir resultatet märkligt. Allt är överenskommet i förväg och båda pekar med hela handen. Nu i samma riktning! Läs oppositionens debattartikel här

”Vi bestämmer” och med partipiskans hjälp körs fråga efter fråga igenom.

Ett antal mandatperioder bakåt i tiden, oavsett majoriteter, har man alltid lyssnat på oppositionen och då och då reviderat förslagen. ”Vi bestämmer” är ledordet nu och demokratiprocessen verkar överflödig.

”Fåglabäcksaffären” beskriver väl hur MoS (reds anm; Majoritet Moderaterna och Socialdemokraterna) agerar politiskt, på gränsen till ministerstyre.

I december 2022 träffar Gert säljarna till Fåglabäck 2:4. Gert beställer via tjänsteman på kommunen en värdering av fastigheten. Denna beställs av Svefa AB, och levereras 31 januari 2023 till Vaggeryds kommun. Så långt är allt korrekt.

Värderingen slutar på 3,5 miljoner kronor. Här borde Gert tagit ärendet till kommunstyrelsens arbetsutskott. I stället anmodas samma värderingsföretag göra en ny värdering, mer anpassat till säljarnas krav. Denna värdering slutar en och en halv månad senare på cirka 11 miljoner kronor. Nu har man lagt in förväntansvärde 20-30 år framåt i tiden. I värderingen saknas dessutom kända fakta om arkeologiska undersökningar som gjorts av Länsmuseet och finns tillgängliga på Länsstyrelsen. I området finns bosättningar som kan hänföras till ”Skillingaryds vagga”. Troligtvis är detta området större.

Värderingen har inte heller berört Riksintresset cirka 2 hektar av området som får anses obyggbart.

Köpehandlingar upprättas och skrivs under. Priset beräknas till 10 miljoner kronor.

Först den 22 mars och 30 nmars togs ärendet upp i kommunstyrelsens arbetsutskott och 5 april i kommunstyrelsen.

24 april i kommunfullmäktige återemitterades ärendet för beredning. Utan beredning körs nu ärendet vidare till kommunfullmäktige igen. Samma pris – samma värdering!

Kommuninvånare och skattebetalare har några frågor till Gert och Kent:

  • Varför undanhöll ni värdering nr 1 på 3,5 miljoner kronor? Den presenterades aldrig politiskt.
  • Varför informerade inte kommunen Svefa AB om Riksintresset och arkeologin?
  • Varför behandlades inte fastighetsköpet politiskt före påskrift som brukligt är.
  • Är det rimligt att överbuda med skattemedel från 3,5 miljoner till 10 miljoner?
  • Varför är inte kommunen med i en reguljär fastighetsförsäljning som vilken köpare som helst? Priset kanske stannat på 5 miljoner kronor?
  • Varför låter politiska ledningen inte marknaden råda. En privat exploatör hade välden varit bra i området. Bra moderat politik.
  • Hur kan värderingsbolaget Svefa AB ändra en värdering från 3,5 miljoner till 11 miljoner på 1,5 månad?
  • Varför tar MoS inte demokratiprocessen på allvar? En återremiss skall åter beredas med kända fakta. Det struntar majoriteten i.
  • Anser Gert och Kent att agerandet är god ekonomisk hushållning av skattebetalarnas medel?

Våra kommunalråd har agerat på ett ytterst oansvarigt sätt. Andra skulle till och med kalla det lagstridigt.

Våra kommuninvånare förtjänar en bättre hantering av våra skattemedel än så här.

Gör om och gör rätt!!

Skillingaryd den 8 maj 2023

Oppositionen i Vaggeryds kommun
Thomas Axelsson, Oppositionsråd (KD)
Jörgen Johansson, Kommunstyrelse (C)
Lennart Karlsson Kommunstyrelse (EMP)
Jan-Erik Aronsson, Kommunstyrelse (SD)
Magnus Thelin, Kommunstyrelse (LIB)

Från vänster: Magnus Thelin (L), Jan Erik Aronsson (SD), Lennart Karlsson (EMP) och Thomas Axelsson (KD). Saknas på bilden gör Jörgen Johansson (C)

Taggar

Dela


Läs mer

Gert svarar oppositionen: ”Att ha mage att påstå att det inte är berett”
(M)aktfullkomlighet in absurdum!

8 reaktioner på Debatt: Färdigpratat i Vaggeryds kommun?

Och nämn för allt i världen inte ordet demokrati i en debatt eller i en skriftlig protokollskommentar, för då går Kenth och hans underhuggare i spinn och vägrar allt.

Det finns människor inom Moderaterna som ändå lyssnar och är kloka. Tycker att det är värt att nämn att en moderat lyssnade och tog till sig delar av synpunkten vilket resulterade i att på senaste kommunstyrelsemötet beslutades att kolla upp lite noggrannare med länsmuseet i Jönköping om det fanns mer känd information att delge kommunfullmäktige inför beslutet.

Jag tycker att det är bra att man tänker på en framtida markreserv för att utveckla våra samhällen men man måste behandla våra gemensamma skattemedel varsamt.

Jobbigt nu? Fakta kvarstår gör om och gör rätt själva så får ni vara med och leka med skattepengarna!

Märklig beredning av detta ärende. Borde beretts politisk långt tidigare.
Hur stor del av marken är möjlig för bebyggelse? Finns impediment och annat som hindrar användandet? Hur påverkar fornlämningarna? Vad blir priset per kvadratmeter och vad är brukligt att betala?

Herregud vad ni gnäller, dessa äldre herrar som är sura forfarande för de inte fick vara med och styra. Hade varit mer klädsamt och höra vad ni vill göra inför framtiden.

Hur ska nästa mandatperiod kunna påverka när kommunens medel slösas eller som det verkar mer eller mindre plundras ur kassan i vad jag kan se på ett mycket bedrägligt sätt.
Detta ökar ju kommunens lånebehov med 6,5 miljoner extra vilket betyder 400.000 per år i ökade driftskostnader som måste sparas in.

Jag håller helt med oppositionen. Styret med M och S är extremt illa. Hoppas att kommuninvånarna vaknar upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *