Nyheter

Gert svarar oppositionen: ”Att ha mage att påstå att det inte är berett”

Nyheter Den sköna majvärmen tycks ha fått oppositionen att helt tappa fotfästet i det politiska samtalet. Läs Gert Jonsson (M) svar till dagens tidigare debattartikel från oppositionen

Gert svarar oppositionen

Frustrationen i att inte längre få vara med i en majoritet och styra gör att felaktiga påståenden läggs i en lång rad. Och även om man gör listan lång som en bok så blir inte felaktiga påståenden mer rätt för det.

Så jag är väldigt trygg i den politiska hanteringen av nämnda markärende.

Och betydligt mera trygg i dag än vad jag var när jag styrde ihop med dessa bullriga herrar med självpåtagen expertkunskap som hade en annan syn på vem som gör vad i en kommun. Särskilt i markärenden där man både ville vara beslutande, beredande expert och företrädare för enskilda intressen.

I den skola som jag har lärt mig om politik och som också har stöd i kommunallag och all annan erfarenhet och anvisning så är politiker beslutsfattare och tjänstepersoner med utbildning, kunskap och erfarenhet är de som tar fram beslutsunderlag.

Och dom beslut som vi fattar ska utgå från att Vaggeryds kommuns intressen går före enskildas intressen.

I detta hade vi många bökiga möten under förra mandatperioden där jag påpekade med en dåres envishet att vi inte hade rätt hantering i det att ofta så skulle sakkunniga tjänstepersoner exkluderas i kunskap och medverkan och att man satte enskildas intressen som viktigare än kommunens intressen.

Hur har då berört ärendet hanterats.

  1. Intressenter hör av sig till Vaggeryds kommun om vi är villiga att köpa. Finns det en politisk majoritet i presidiet (tre kommunalråd varav två från majoritet och en från opposition) går vi vidare med en värdering som är kommunens arbetsmaterial.
  2. Denna värdering lyfts i presidiet ånyo i hur går vi vidare med eventuellt bud eller fortsatt arbete med värdering. I åberopat fall skedde det den 17 februari i år enligt anteckningar.
  3. Frågan lyfts åter i presidium den 17 mars och där vi får en uppdaterad värdering.
  4. Ärendet lyfts i ksau  – kommunstyrelsens arbetsutskott –22 mars (fem politiker tre i majoriteten två i oppositionen) där vi går vidare med affären.
  5. Nytt möte i ksau 30 mars där vi beslutar att föreslå ks  –  kommunstyrelsens – förvärv av fastigheten.
  6. Ks 5 april föreslår i sin tur kf  – kommunfullmäktige – att besluta om att förvärva fastigheten.
  7. Kf beslutar återremittera ärendet 30 april.
  8. Ks bereder återremissen 3 maj och skickar ärendet för nytt beslut nu den 29 maj.

 

Gert Jonsson (M) svarar. Arkivbild: David Alin

Att ha mage att påstå att detta ärende inte är berett eller demokratiskt hanterat är att missbruka ord som vi ska vara rädda om.

Bör tilläggas att när Vaggeryds kommun visar intresse så talar vi också om i ord och text att detta område förvärvar vi för framtida rådighet i samhällsbyggandet som både kan vara friluftsliv och bostäder.

Detta område är utpekat i kommande översiktsplan och i och med att Vaggeryds kommun redan äger mark intill området så förstärks helheten i att kunna utveckla ett framtida bostadsområde med goda förutsättningar att behålla mycket naturmark.

Skillingaryd kan i första hand växa västerut och vi ska inte bebygga samhällsnära åkermark utan i första hand inrikta oss på annan mark.

Så markköpet är för mig att bygga framtid för Skillingaryds samhälle och för vår kommuns framtid.

Kommunstyrelsens ordförande
Gert Jonsson (M)

Taggar

Dela


Läs mer

Debatt: Färdigpratat i Vaggeryds kommun?
(M)aktfullkomlighet in absurdum!

13 reaktioner på Gert svarar oppositionen: ”Att ha mage att påstå att det inte är berett”

Det är bara att gratulera alla som har mark ”väster” pch nordväst om Skillingaryd. Ju närmare bebyggelse, kommunalt vatten och avlopp, oavsett av alla fastighetsutvecklare ”älskade” fornminnen så är naturligtvis värderingspersonernas senaste uppfattning om området längst bort från etablerad bebyggelse en miniminivå. Jag har inga invändningar alls.

Det hela kan enkelt sammanfattas med att bland oppositionens väljarbas, cirka halva befolkningen i kommunen, finns inte någon vars kompetens kan mäta sig med och därmed inte framföras av förtroendevalda som alternativ till den lokala, totalitära, statsmakten.

Stämmer detta verkligen med den moderata politiska ideologin?

Ursäkta Gert! Att inte bebygga samhällsnära åkermark?
Men att skövla samhällsnära skog och ängsmark är ok? Som Sörgårdsområdet?
Inriktning om natur närhet till skola? Fritidsverksamhet? Det var så det uttalades när Sörgårdens skola byggdes, och området som vi byggde hus på.
Nu ser det ut som armageddon här. Var ska barn skola fritids ta vägen?
Var finns naturvärdesinventeringar på den mark som avverkats? Tror nog det saknas en hel del, och mycket som kunde gjorts bättre.

Lämplig och kostnadsrimlig mark finns att finna vidare upp mot Månsabo, Stenvadet och som täcker behovet lång tid framöver till betydligt rimligare priser. Låt gravar, skog, fornminnen stå kvar där de är!

Ja nu klarnar det ju en hel del och att de har gått rätt till. Bra och tydligt för en gång skull

Vad är det som klarnar? För mig så har bultarna rykt fullkomligt från topplocket. Är moderat, men inte längre i kommunalval. Jag ifrågasatte byggnationen på Fenix i den moderata gruppen, och det vet vi ju alla hur det slutat. Här krävdes det entreprenörskap, vilket jag saknade:

Men hur eller hur så finns det frågor att ställa igen, och som man kan förväntas få svar på.

Fråga 1: Vem satt med på presidiemötet från oppositionen? Vad var den personens åsikt?

Fråga 2: Finns det protokoll från dessa möten?

Fråga 3: Varför behövdes det en ny värdering?

Fråga 4: Eftersom det är skattemedel och ett ifrågasatt beslut så vore det kanske lämpligt att avvakta?
Begära en ny värdering från ny oberoende värderingsman (går att läsa mellan raderna och på kommentarer att så inte är fallet nu)

Det vore klädsamt att få svar på dessa frågor från Gert och Kent

Gert var nog lika frustrerad som han påstår att oppositionen är när han höll på att mista makten efter valet. Då gick det bra att kasta de politiska idealen i papperskorgen. Helt plötsligt så gick det bra med kommunal skötsel och avskaffande av valfrihet inom hemtjänsten. Då gick det till och med bra att sitta i knäet på S. Snacka om att njuta av makt.

Instämmer i föregående debattinlägg.
Om man gör två värderingar av en fastighet så brukar man ta ett snittpris som det slutliga värdet.
Det viktigaste är ju med detta beslut att inte någon enskild person gynnas på bekostnad av medborgarna i kommunen!

Den stora frågan är ännu inte besvarad. Vad var fel med värdering 1 eller är det så att värdering 2 är den felaktiga. Var modiga nu och stå för vad som görs för det är först när det är utrett som förtroendet för politikerna i kommunen kan byggas upp igen bland invånarna. Sedan får man väl i ärlighetens namn även ta sig en titt på vad som hände på vägen till att få ett färdigt beslutsunderlag att lägga fram till politikerna den felande länken kan ju befinna sig på tjänstemannasidan lika väl som på politikersidan.

Att inte på ett tydligt sätt kunna förklara en så stor värderingsskillnad kan endast drabba både politiker och tjänstemän negativt

Nej du Gert nu har du en retorik som jag endast kan beskriva som härskarteknik och detta passar dåligt med de ord du svänger dig med.
När man har ditt ämbete innebär inte att alla andra ska hålla käft bara för att du är kommunalråd det är precis motsatsen till demokrati och allas rättigheter.
Vi är många kommuninvånare och framför allt dina väljare som höjer på ögonbrynen åt din retorik.
Peter Johansson

Varför har inte markköpet gått ut på den öppna marknaden, så att envar har kunnat buda på marken?

Det är extremt intressant att två värderingar av marken ska skilja sig så extremt mycket åt. Varför skiljer sig dessa värderingar så mycket, Gert?

Varför gjorde man en ny värdering av marken bara några månader efter att den första värderingen gjordes?

Vad var det som var fel med den första värderingen? Det skulle jag gärna vilja veta. Förklara gärna.

Varför undanhåller ledningen den första värderingen för andra politiker? Vad är orsaken till det?

Vad är orsaken till att ni klassar vissa dokument som ”arbetsmaterial”. Om ni har rent mjöl i påsen så offentliggör ni givetvis dessa dokument för att visa att ni inte gjort något fel.

Jag skulle också vilja att kommunledningen läser på denna länk om ”internt arbetsmaterial”: https://allmanhandling.se/2011/08/12/a-5-1-internt-arbetsmaterial/

Har lyssnat på många debatter i kommunfullmäktige och blir alltid förvånad över den kunskap som vissa politiker tror att de fått i samband med att de blivit invalda. Äntligen en politiker som i klartext talar om hur ett ärende ska hanteras: citat Gert”I den skola som jag har lärt mig om politik och som också har stöd i kommunallag och all annan erfarenhet och anvisning så är politiker beslutsfattare och tjänstepersoner med utbildning, kunskap och erfarenhet är de som tar fram beslutsunderlag.”
Blir förvånad när jag läser Tomas (KD) insändare om inställning till tjänstemän och hantering av ärenden. Politiker har en roll, tjänstemän en annan. När dessa verkar i symbios funkar det bra i beslutshanteringen. Men killgissande politiker som vill plocka populistiska poäng undanber jag mej.
Tack för ditt inlägg Gert.

Det är mycket osanningar och skit som sopas under mattan av våra politiker i vår kommun har man börjat fundera på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *