Nyheter

(M)aktfullkomlighet in absurdum!

Nyheter Den uppmärksammade Fåglabäcksaffären fortsätter. Nu replikerar oppositionen på Gert Jonssons (M) debattinlägg förra veckan.

Gert Jonssons debattartikel 12 maj angående ”Fåglabäcksaffären” m.fl. ger fler frågor än svar.

Kommunalrådet skriver att i dag är han trygg tillsammans med S jämfört med 5-klövertiden. Det kan bero på att under 5-klövertiden drev Gert Jonsson moderatpolitik och endast moderatpolitik. Övriga partier lyckades inte få kommunalrådet att förstå att han företrädde ett samarbete mellan 5 partier.

Självklart är det lättare nu när samarbete bygger på socialdemokraternas politik, och kommunalrådet lagt moderatpolitiken åt sidan.

Oppositionens roll är att granska och kvalitetssäkra att de demokratiska spelreglerna följs. När dessa gravt åsidosätts måste oppositionen agera: 

Gällande ”Fåglabäcksaffären” finns stora frågetecken kring de två värderingarna. Det finns inga politiska beslut om en andra värdering. Och den första värderingen redovisades över huvud taget inte.
Köpeavtalet skrevs på 5-7 april, både av köpare och säljare före ev politiska beslut.
Oppositionens återremittering i kommunfullmäktige krävde kompletteringar bl a gällande arkeologin. Det har också framkommit att kommunen inte redovisat ”riksintresset” som påverkar värderingen. Inget av detta fanns med i kommunstyrelsens underlag för nytt beslut. Med vändande post, utan beredning, går ärendet till kommunfullmäktige 29 maj. MOS är överens – MOS bestämmer! Kosta vad det kosta vill!
Oppositionen fick inga svar på frågorna till Gert Jonsson och Kenth Williamsson.

  • Anser ni båda att agerandet är ”god ekonomisk hushållning av våra skattemedel”?

Vaggeryds kommuns prioriteringar gällande fastighetsaffärer på senaste kommunstyrelsen är ytterligare ett exempel på (M)aktfullkomligheten. Inga handlingar hade redovisats för kommunstyrelsen. Ärendet presenterades vid sittande bord, och därför ajournerades sammanträdet för att oppositionen skulle få chansen att åtminstone diskutera ett par minuter. Synpunkterna som lämnades av oppositionen togs ingen hänsyn till. MOS är överens – MOS bestämmer. Övriga synpunkter överflödiga. Demokratin fungerar enligt Gert Jonsson.
Två fastighetsärenden som tidigare beslutats att köpa in fanns inte med i listan. Köpet vid Långasjön i Åker avbryts. Likaså söder om Byarum som tidigare beslutats att köpa in. Dessa köp har inte verkställts av våra tjänstemän. MOS är överens – MOS bestämmer. Landsbygdsutveckling är inte så viktigt längre i Vaggeryds kommun.

När kommunalrådsposterna är viktigare än politiken blir resultatet märkligt. Det mullrar i moderatleden om den förda politiken och agerandet. Hur länge kan Gert Jonsson driva Vaggeryds kommunstyrelse efter sin egen (och Kenth Williamssons) pipa?

Vi avslutar härmed denna diskussion i media. Vi ses i kommunfullmäktige!

Oppositionen i Vaggeryds kommun

Thomas Axelsson (KD)

Jörgen Johansson (C)

Lennart Karlsson (Emp)

Jan Erik Aronsson (SD)

Magnus Thelin ( L)

 

Oppositionen i Vaggeryds kommun. Saknas på bilden gör Jörgen Johansson (C). Pressbild

Taggar

Dela


Läs mer

Gert svarar oppositionen: ”Att ha mage att påstå att det inte är berett”
Debatt: Färdigpratat i Vaggeryds kommun?

9 reaktioner på (M)aktfullkomlighet in absurdum!

Skillingarydsboende, jo det stämmer.
Vi har Norra Lagadalens äldsta järnåldersbosättningar i området och precis som Skillingaryd.Nu utmärkt redogjort för i en tidigare artikel så omfattar riksintresset en bit över 10 procent av ytan på den berörda fastigheten.
Tar man en tur runt på Mörkeborundan så finns omfattande information skyltat utmed Ovdaskogsvägen och kommunen sköter på ett vällovligt sätt gräsröjning och håller rent runt gravarna närmast vägen.

Närheten till gravarna innebar att en familj som sökte förhandsbesked för bygglov, kan vara 16 år sedan, fick beskedet att det krävdes omfattande ytterligare utgrävningar efter den undersökning som Länsstyrelsen gjorde då med personal och i utlagda undersökningsrutor.

När det gäller kommunens taktik att i takt med säljarens förväntningar införskaffa lämplig nivå på värdering så är det lite speciellt tillvägagångssätt.

Men tacksamt om man är säljare och precis som du redogör så är det naturligtvis majoriteten i en demokrati fritt att höja i takt med till vad som begärs från Säljaren med stöd av införskaffade värderingar eller låta säljaren ta ut fastigheten på öppna marknaden där man kan vara med i budgivning, budgivning som mäklaren är skyldig att redogöra för till en slutlig köpare med namn, respektive bud, tidpunkt för bud och naturligtvis även att budgivarna bjuder med säkerställd finansiering.

Det finns andra typer av markköp där det inte är lika självklart med ett förfaringssätt med mäklare och marknad, exempelvis särskilt viktiga delar av fastigheter för kommens utveckling där annat än ett allmänt intresse att äga mark för ett antaget behov i en avlägsen framtid är huvudskälet.

Vi har mig veterligen demokrati i detta land och vi röstar på ett parti. Det är väl alla överens om. Så varför tjafsa om ett parti som ligger längre ner i procenttalet om vad de ska bestämma om. De har inget att bestämma om, det största partiet bestämmer så klart. Annars är det ingen demokrati.

Visst kan det bli omval ifall det är extremt lite som skiljer, men det är det ju inte nu. S Fick knappt 30 procent och M knappt 18 procent. Det skiljer nästan tolv procentenheter. Okej, det är kanske inte mycket men tillräckligt för att det inte ska vara M som bestämmer, i alla fall inte om man ska bo i en demokrati, vilket det påstås att vi gör.

Sedan angående markaffären verkar det vara mygel på högsta nivå.
För 16 år sedan fick markägaren avslag på bygglovet, om det var kopplat till en arkeologisk utgrävning förtäljer inte historien, men avslag blev det hur som helst.
Nu när markägaren vill sälja den vill kommunen dels ha ensamrätt, dels vill man inte betala begärt pris.
Hade det varit tvärtom att det var kommunen som ska sälja och privat köpa och köparen tycker det är för dyrt kommer kommunen att sälja till någon annan.
Men nu bestämmer kommunen att säljaren inte ens får sälja till någon annan trots att de inte vill betala. Inte heller det är förenligt med en demokrati.

Typiskt denna kommunen som tar bort alla invånarnas val och det ska ske utan protester.

Jamen Gert! Vore det inte på sin plats att du lämnar din plats nu, det känns som att det tar så mycket energi runt din person, blir ju mycket diskussioner runt detta, jag tror nog att du vill kommunens bästa, men det är ju mycket kritik från dina ” samarbetspartners”

Åter igen dessa gubbar hur orkar dem….. tycker forfarande ni kan ge oss kommuninvånare vad ni vill göra? Vore klädsamt istället för kasta sand på varandra

Vem bestämmer i kommunen M och S, två partier av sju. Är det så vi vill ha det ? Nej, en folkomröstning skulle behövas.

Vi hade en folkomröstning i september senast och 2 partier fick 21 av 41 stolar. De övriga 5 fick 20 stolar så är bara att gilla läget till nästa val vare sig man vill eller inte på gott och ont.

Gomorron pensionären. Ditt önskemål genomfördes 11 september ifjol. Du deltog väl i den folkomröstningen? Resultatet av det blev att Socialdemokrater och Moderater tillsammans fick 21 mandat av de tillgängliga 41 mandaten Mer än hälften alltså, Du får lov att acceptera faktiska siffror. Det borde även de där fyra gubbarna på fotot göra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *