Nyheter

Debatt: Nyttjande av träningslokal på Mejeriet

Nyheter Liberalerna har lämnat in en motion angående tillträde till Mejeriets träningslokal för personer som har svårt att använda befintliga kommersiella träningslokaler. Kommande kommunfullmäktige kommer att ta beslut i denna fråga. Socialnämnden och kommunstyrelsen säger nej till motionen.

Det vi främst tänker på är den träning som kommunen är tvungna att erbjuda personer inom SoL och LSS. 

Att använda privata anläggningar är ofta inte möjligt på grund av att redskapen inte är tillgänglighetsanpassade alternativt att lokalen ofta inte är tillgänglig för personer med gångsvårigheter. För personer inom autismspektrat kan det vara oerhört svårt att befinna sig i det större sammanhang som ett gym är. Vissa specifika redskap finns inte på privata anläggningar.

De personer som berörs är till antalet få, men träningen betyder oerhört mycket. Dels att man bibehåller sin styrka en längre tid, dels samvaron med andra i samma situation.

Mejeriets träningslokal är i nuläget långt ifrån fullbelagd. 

Socialnämnden motiverar sitt nej till motionen med två argument.

Det första argumentet är att det är diskriminerande mot de som inte får använda Mejeriets träningslokal. Det finns sju diskrimineringsgrunder som skyddas av lagen. Det är etnisk tillhörighet, funktionsnedsättning, ålder, kön, könsidentitet eller könsuttryck, religion eller annan trosuppfattning och sexuell läggning.

Vilken diskrimineringsgrund anser socialnämnden gäller i detta fall?

Det är en liten grupp vi talar om. En del av kommunens invånare som inte kan gå på traditionella gym.

Det andra argumentet är konkurrenslagen. Enligt socialnämnden konkurrensutsätter vi med denna aktivitet andra träningslokaler inom denna verksamhet.

Som Liberalerna ser det finns det ingen konkurrenssituation då motionens målgrupp inte tar sig till andra lokaler eller gym. Vi kan tänka oss att målgruppen får erlägga en avgift, om konkurrenslagen kräver det.

Det är sant att kommunen inte får särbehandla vissa kommuninvånare eller grupper av kommuninvånare genom att låna ut lokaler. Faktum är att detta sker. Kommunen lånar ut samlingslokaler till pensionärsorganisationer, politiska partier och föreningar.

Det är tillåtet för vem som helst att äta lunch på Mejeriets restaurang. Socialnämndens syn på konkurrens är inkonsekvent.

Visserligen brukar Liberalerna rent ideologiskt förespråka marknadsanpassade lösningar men i detta särskilt ömmande fall ber vi kommunfullmäktige om ett undantag och säga ja till motionen.

Liberalerna Vaggeryds kommun genom
Staffan Larsson Vice ordförande

 

Taggar

Dela


14 reaktioner på Debatt: Nyttjande av träningslokal på Mejeriet

Det finns så många konstiga lagar i Sverige bland andra denna att kommunen inte ska konkurrera med privata aktörer. Lika problematiskt är det att skolor inte ska konkurrera. Jag kommer ihåg när jag gick i gymnasiet på transportteknik och vi fick göra riktiga jobb åt folk. Man lärde sig mycket mer än att läsa sig till det men det tog ju arbete från företag. Dejobb vi tog kunde man inte sätta en sluttid på men det blev mycket grundligare gjort. En annan sak att Samhall ska konkurrera. De jobb de gjort skapade så mycket glädje för handikappade. Och för inte tala om att personer under 18 inte ska få ha hand om pengar när de säljer saker. Tänk vad många sommarjobb som jordgubbsförsäljare som försvunnit och sommarjobb som gräsklippare, då måste du vara 18.

Finns inte träningslokalen på Sörgården kvar? Den är ju också anpassad och borde gå att använda? Finns kanske inte allt men går ju att köpa till det som saknas. Alternativt så är jag säker på att gym ParaTi kan göra en deal med de som detta berör och dagtid är inte gymmen så välbesökta. ParaTi är tillgängligt även för de som eventuellt använder hjälpmedel, ett mindre gym och det är bara fantasin som sätter gränser för hur man kan lösa träningen. Ta hjälp och fråga vår hälsocoach Jerry i kommunen så löser det sig finfint även om Mejeriet inte ställs till förfogande. Lycka till!

Håller med Liberalerna till 100 procent och då är jag inte ens L.
Året är 2024 och det är fortfarande svågerpolitik som gäller i vår kommun….

Att tillåta personer med behov av anpassade hjälpmedel använda redskapen på Mejeriet är väl en självklarhet.
Varför ska de stå där till ingen nytta många vakna timmar varje dygn? (jag vet eftersom jag sett bokningslistan vid besök)
Socialnämnden borde istället bjuda in dessa personer och se det som en möjlighet att hjälpa dem på ett enkelt sätt.
Utan att det kostar ett öre.
Man måste inte klamra sig fast vid paragrafer i tid och otid. Vi vet ju hur det var för ett par år sedan när föräldrar till en multisjuk kille slogs för humanitet och rättvisa. Sådan människosyn är inget att slå sig för bröstet över.
Lägg ner prestigen och bli lite mänskliga.
Än är det inte försent i det detta ärende.

Jag tror inte att Liberalerna ska förvänta sig någon ändring S + M håller ihop oavsett vad den enskilde politikern anser. Eftersom M innehar ordförandeposten i socialnämnden finns det nog inget hopp.
Det är viktigare för dem att vidhålla sitt beslut (makt) än att ge den lilla människan rätt att bibehålla sin fysik.

Du har så rätt farfar. Med M på ordförandeposten i socialnämnden så kommer det att bli nej. Vad har M för värdegrund/värdeord? Verkar vara ”makt till varje pris”. Det är i alla fall utifrån det som de agerar.

Det är en del saker som har och är konstigt med Mejeriet om jag har förstått det hela rätt. Man lägger en stor summa pengar på att göra ett fin lokal med bland annat en bubbelpool som säkert hade blivit jätteuppskattad och säkert bra för muskler och leder för de boendem men sedan har denna inte kunnat nyttjas för att ingen fått utbildning för att sköta om den? Har detta lösts än? Beträffande gymmet så är det väl så att dessa maskiner är specialanpassade för äldre eller personer med fysiska funktionshinder och kan eller vill då inte direkt tyckas konkurrera med andra gym i kommunen. Snälla se till att lösa detta med badet och gymmet så att alla som behöver, kan och vill kan nytta detta.
Mvh Johan

Jag hoppas att kommunfullmäktige kan stå upp för de svagaste individerna i vårat samhälle.

Intressant att se vilka ynkliga argument de ska hitta på igen för att slingra sig ur detta. Skrivelsen visar också hur inkonsekvent kommunen är.

Konstiga argument, Kålgården i Jönköping har bokningsystem så inte alla vistas samtidigt. Gymmet står under många timmar tomt. Låt folk träna, det ska vara allas rätt oavsett handikapp för att bibehålla sina funktioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *