Nyheter

Elektroniska hastighetsskyltar: ”Majoriteten kidnappar förslaget”

Nyheter En oväntad vändning gjordes när SD-motionen om elektroniska hastighetsskyltar vid skolor och förskolor skulle avgöras under kommunfullmäktige där förslaget var avslag. Oppositionen: "Om fiende har en bra idé, stjäl den". Majoriteten: "Det var inte klädsamt och smakfullt sagt"

Arkivbild David Alin. Glad gubbe visas utanför skola i Värnamo när hastigheten hålls

Det blev en laddad debatt när Emil Petersson (SD):s motion angående elektroniska hastighetsskyltar vid skolor och förskolor skulle tas beslut om under måndagens kommunfullmäktige.

Tidigare har barn- och utbildningsnämnden varit positiva till förslaget. I februari månad höll tekniska nämnden sitt sammanträde. Där yttrade sig majoritetspolitikerna att det saknas pengar till att genomföra trafiksäkerhetssatsningen vid skolorna. Då blev det ajournering och votering som slutade 4-3 till förmån för avslag av motionen. Stig Svensson SD reserverade sig då han tyckte att man från tekniska nämnden kunde skriva att montering av displayer ska ske där behov finns. I samma protokoll, februari månad hos tekniska nämnden, ses att det under övrigt: ”Kenth Williamsson (S) tar upp digitala hastighetsskyltar och förvaltningen uppdras att utreda behovet om elektroniska hastighetsskyltar”. 

Denna övriga punkt fick oppositionen, tillika teknisk vice nämndordförande, Olof Sjöholm (C) att tända till under fullmäktigekvällen. 

– Vi har ett förslag där tekniska nämnden redan jobbar med frågan. Som en av punkterna på dagordningen var att vi i tekniska nämnden skulle ta ställning till motionen. Avslag eller ett yrkande från SD i linje med det som Emil framförde i kommunstyrelsen. Det blev votering. Majoriteten beslutade då att avslås motionen. Majoriteten lägger därefter ett beslut med en redaktionell ändring i tekniska nämnden. Man kidnappar det som sitt egna och lägger det sist på nämndens dagordning. Demokratiskt osnyggt. ”Om fiende har en bra idé stjäl den”. 

LÄS MER:  Förslaget: Hastighetsskylt med gubbe vid skola och förskola

 

Kenth Williamsson (S) ordförande i tekniska nämnden under kommunfullmäktige;
– Det var inte smakfullt. Du har varit med på möten, Olof. Jag uppmanade majoriteten att lägga ett annat förslag. Motionen kunde vi inte stå bakom. Eftersom jag tycker i grund och botten att säkerhetsfrågorna är viktiga, så lade vi ett eget förslag om att utreda detta. Det var du som inte ville ta förslaget utan valde att avstå, det är stor skillnad. Det var inte klädsamt sagt. 

Olof Sjöholm (C) begär genmäle; 
– Ja, du, andra ledamöter som var med på samma sammanträde. Var vi på samma möte? Vi har olika uppfattningar hur de beslut och yrkande togs. 

Ulf Abrahamsson (C); 
– Vi hade en bra diskussion i kommunstyrelsen om det här. Emil, som skrivit motionen, är tyvärr inte här. Han ville ändra texten efter ditt inlägg Gert som sa att ”man kan inte ändra texten i en motion”. Kommunallagen har jag med mig. I den står det att motionären kan ändra texten. Vi ska hantera ärendet juste och då är det det en återremiss på den här motionen. Kenth, om man läser protokollet så avslår ni motionen först och sedan tar ni upp ett extraärende, det är som Olof säger. Återremiss så att vi får fram alla förutsättningar. 

Kenth Williamsson (S); 
– Nä, så är det inte. Det är inte lätt för dig att vet eftersom du inte var med på mötet. Under ärendet innan det avslogs, så påpekade jag att det är bättre ni tar chansen att göra det på annat sätt, men det valde man att inte göra. 

 

LÄS MER:  Fortsatt avslag på elektronisk hastighetsskylt vid skolor

Arkivbild

Jan-Erik Aronsson (SD);
– Nu var jag inte på kommunstyrelsen när detta avhandlades. Jag har fått den informationen från Ulf var det står i kommunallagen och jag yrkar på återremiss.

Gert Jonsson (M);
– Ibland är det strid om påvens skägg. Jag hävdar att min ingång var att ledamöter som lägger en motion som också sitter i kommunstyrelsen får en exklusiv roll jämfört med andra ledamöter i kommunfullmäktige. Däremot tror jag att kommunfullmäktige har den möjligheten. Jag är noga med att alla behandlas lika. Vi ska titta på det. Återigen, man får stryk oavsett, man kan tänka sig en annan hantering, men då blir det svårt att hitta ett rättesnöre. Det står alla, men då får man till sig att man ska verkställa fullmäktiges beslut. Nästa gång har vi något annat. Det är ganska bra att det finns en tydlighet i det här. Är det så att ni yrkar återremiss så får vi läsa lagen igen. Vi ska bereda ärenden i kommunstyrelsen och det kan inte vara så att bara man sitter i kommunstyrelsen får man extra bonus. Det tycker jag inte är fair play.

Ulf Abrahamsson (C);
– Vi är överens Gert. Jag är inte bra på kommunallagen. När vi har ärenden, när vi skriver, tekniska skriver att ni har tillgång till portabla skyltar och då är min fråga. Vilken tillgång har du till det? Det blir väl hyrning då antar jag?

Kenth Williamsson (S);
– Vi har en mobil och vi kan konstatera att den varit vid ett antal skolor. Frågan är hur mycket man ska nyttja och hur många man behöver samt vilka platser man behöver ha den. Vi har en skylt i dag och det är ingen ny fråga.

Ewa Magnusson (L);
– Viktig fråga. Hur svårt kan det vara att ändra från ”alla” till ”där det behövs”?

Debatten om glad och arg hastighetsgubbe avslutades och kommunfullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) slog klubban i presidiebordet och förklarade att motionen var återremitterad till kommunstyrelsen.

Olof Sjöholm var vass under måndagskvällen och sa till majoriteten "Demokratiskt osnyggt"

Taggar

Dela


4 reaktioner på Elektroniska hastighetsskyltar: ”Majoriteten kidnappar förslaget”

Intressant och skrattretande utveckling!

SD:s motion var dyr och ointressant för majoriteten, men i tekniska nämndens arbetsutskott på tisdag finns enligt kallelsen redan ett förslag om att köpa in 4 skyltar för att använda vid kommunens skolor.

Hoppsan vad det gick snabbt. Olof hade kanske inte helt fel om kidnappning.

Elektroniska hastighetsskyltar har ingen som helst påverkan på alla de som i vår kommun totalt struntar att hålla hastigheten utanför våra förskolor. Åk upp till Åvikens förskola vid Södra Park i Vaggeryd och ställ er en stund så skall ni upptäcka att 70 procent kör minst 50 kilometer i timmen trots att det är 30. Det enda som hjälper är vägbulor. Detta har de flesta kommuner i vårt land insett. Tjänstemän i vår kommun har en annan uppfattning. Enligt dem kan inte utryckningsfordon komma fram tillräckligt snabbt. Så många hus som har brunnit ner i andra kommuner helt i onödan. En annan invändning är att vattnet vid regn inte rinner undan tillräckligt. Man tar sig för pannan. Mitt förslag är att man en gång för alla ändrar åsikt och inför vägbulor utanför skolor och förskolor.
Då är problemet borta.

Signatur: Bulan

Ja helt klart är det så. Har C månne någon ”dold” strategi för att vinna ny väljare, så är man nog fel ute.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *