Nyheter

Femklöverns rekordhöga överskridande av budget

Nyheter Kenth Williamsson (S) debatterar

Kenth Williamsson (S) debatterar

Den 24 juni tog Vaggeryds kommun beslut om investeringsbudget för 2020 och plan för resten av mandatperioden. Utöver andra ekonomiska mål sattes ett tak på skattefinansierade investeringar på hela 338 miljoner kronor vilket är väldigt, väldigt högt för en kommuns av Vaggeryds storlek. Tidigare har vi legat på 140-160 miljoner kronor vilket har motsvarat vad vi klarat av att egenfinansiera. På budgetberedningen den 3 oktober så konstaterades vi att flera investeringsprojekt blivit dyrare än budget.

När man senare granskade även andra investeringsobjekt så beräknades flera inte hålla budget och överskridandet gentemot den budget som Kommunfullmäktige tog i juni beräknades landa på hela 112.2 miljoner kronor, vilket motsvarar ungefär 2 års investeringar i flera av våra grannkommuner! Detta är riktigt allvarligt och tyvärr ett svårslaget rekord!

Vi (S) har krävt att man måste reda ut vad det är som gått fel, varför budgeten är underfinansierad och vi krävde även att få en snabb konsekvensanalys vid beslut om ett tillfälligt investeringsstopp för projekt som inte är igångsatta, vilket budgetberedningen ställde  sig bakom. 

Femklövern drev igenom att tillskapa en teknisk nämnd ( vilket vi reserverade oss mot) detta utan att tydligt klara ut dess ansvarsområde, vilket fått till följd att oklarheter råder i ansvarsfrågan. Femklövern misslyckades bland annat med att privatisera restaurangen i vård och omsorgsboendet Mejeriet. Detta gjorde att de skattefinansierade investeringarna ökade med närmare 20 miljoner kronor. Även detta reserverade vi oss mot.

Det finns säkert ett antal andra skäl som gjort att överskridandet beräknas bli så högt och detta kommer vi återkomma till, inte minst när utredningen är klar.

Men redan nu kan vi se att den politiska styrningen som Femklövern utövat inte har hållit måttet. En tydlig förändring måste till så att budgetföljsamhet på investeringssidan blir bättre så att löften om investeringar kan hållas (inte minst för väljare och personal) men även en bättre driftbudgetprocess där budgeten är mer transparant så att besparingar och andra förändringar inte kommer som en överraskning. Detta ska såväl väljare som personal kunna förvänta sig av den politiska majoriteten.

För Socialdemokraterna i Vaggeryds kommun
Kenth Williamsson/Gruppledare

Taggar

Dela


14 reaktioner på Femklöverns rekordhöga överskridande av budget

Skillingarydsbo, det får naturligtvis konsekvenser när någon gör fel.
-Men utrymmet att göra något begränsas av att inget ansvar kan utkrävas.
-Nej, det fungerar inte som på en privat arbetsplats vilket är helt fel i mitt tycke. Därav kravet att återinföra tjänstemannaansvaret.

Skillingarydsbo, som jag skrivit ovan är inte detta en självklar fråga, då vi i Sverige inte har ett tjänstemannaansvar.
-Där hittar man en stor anledning till att Sveriges offentliga verksamhet missköts som den gör.

Fast om en tjänsteman har gjort fel och inte följer politiska beslut, måste ju naturligtvis ledningen agera. Vad skickar det för signaler till övriga anställda? Att på Vaggeryds kommun kan en göra som en vill och det blir inga konsekvenser?

Och “dessa fåtal tjänstemän” som inte följt politiska beslut och därmed begått tjänstefel, hur hanterar ledningen det?

Att (Mats) hävda att jag smutskastar politiker är bara trams och ett billigt sätt att flytta fokus från ert rekordhöga prognostiserade överskridande av de skattefinansierade investeringarna. Att hävda att det kraftiga överskridandet beror på ”några få tjänstemän” känns väldigt märkligt inte minst när vi kan påvisa exempel som visar att politiska beslut påverkat investeringsnivån. Tycker man ska vara försiktig med sådana uttalande från Femklöverns då vi alla har ett ansvar för vår personal.

Att som kommunstyrelsens ordförande skriva ”Tomma tunnor skramlar mest” när det gäller ett prognostiserat överskridande i investeringsbudgeten på över 100 Mkr känns nervöst. Detta trots att du själv informerat pressen om situationen men du kanske inte gillar att (S) beskriver det som hänt? Detta motsvarar ett prognostiserat överskridande på nära 35 % vilket troligtvis kommer leda till att ett antal projekt behöver skjutas på vilket kommer väcka känslor. Precis som när ni tog beslut om att ta bort byggnationen av en högstadieskola vid Fenix förra mandatperioden. Men att komma i från att Femklövern har ett politiskt ansvar i botten kommer man inte ifrån.

Sofie och Skillingarydsmannen: Kommunen går plus, mycket glädjande och mycket starkt av de som idag sitter som arbetande politiker, tillsammans med alla de som arbetar i kommunen.
Det Kenth nu försöker göra, är att smutskasta dessa, av den anledning att ett fåtal tjänstemän inte följt de politiska beslut som tagits.
Kenth har en stor ovation för att tala ner på allt som görs, han måste på något sätt försöka vilseleda alla att det inte är så bra som det ser ut…
Ja, så är det nog att sitta i opposition och längta till makten.
Då är det svårt att se en välmående kommun utvecklas vidare, tack vare en ledning som säger ifrån och följer upp snabbt.

Vaggeryds kommun går plus med mer än 15 miljoner 2019. På det viset har det varit alla år som femklövern styrt. Intresserade kan ju läsa i redovisningar när s styrde före 2015 och då var det kraftiga minusresultat. När gäller investeringar så finns det bara ett förslag och ett beslut och det är det som gäller. Och istället för att ”sura” på insändarspalter är det fritt fram att lägga andra förslag.
Men som vanligt ” tomma tunnor skramlar mest” när Kenth debatterar!!!

Kenth, hur mycket över 338 miljoner har det kostat?
Dessa projekt har överskridit den budget som är lagd, därför måste allt genomlysas igen. Vill du ha ordning på detta, tillsammans med allt annat som görs inom den kommunala verksamheten, den ni vurmar för, så finns bara ett sätt att gå vidare: Rösta JA till Moderaternas motion om att införa Tjänstemanna ansvaret igen, det NI Socialdemokrater tog bort på 1970-talet. Innan Tjänstemanna ansvaret är infört, kommer vi slåss mot väderkvarnar, precis som Don Quijote…

Precis som skillingarydsmannen så har jag fattat det som att kommunen gick plus?? Alla dessa artiklar som skrivits om hur Vaggeryds Kommun var den enda kommunen i den storleken som klarat sin budget med bravur och därför kunde investera istället för att spara och halleluja så duktiga man är! Var det inte sant??

Nej Mats överskridande har skett. Den 17 oktober fick vi en redovisning av 7 projekt som tillsammans beräknades överskrida med cirka 10 Mkr. AME-ombyggnad, Åvikens förskola och fd Skillingarydssalvan för att ta några exempel.

Men Kenth, investeringsbudgeten är väl inte överskriden än? Det är väl därför vi dragit i handbromsen, för att få ordning på saker och ting ,innan överskridandet är ett faktum.
Sedan undrar jag var i investeringsbudgeten var S oense med femklövern? Togs inte den enhälligt?
Blanda nu inte äpplen och päron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *