Nyheter

Här brinner ett vindkraftverk…

Nyheter Läs CG Gustavssons insändare här

Foto; Sunes sida, för ett aktivt vindkraftsmotstånd

Man ser hur alldeles uppenbart lögn det är från BayWa när de påstår att allt brandmaterial från en eventuell vindkraftverksbrand kommer att falla ner inuti tornet.

Tänk er detta en kruttorr sommar i en småländsk skog och ni förstår säkert alla katastrofens omfattning. Det bäddar för en gigantisk skogsbrand. Flera brandchefer har sagt att det inte går att släcka en brand i ett vindkraftverk, utan den måste få brinna ut. Den kommer alltså att stå däruppe under flera timmar och kasta brandfacklor omkring sig tills det brunnit färdigt.

Brandrisken hör till det jag har påpekat i mitt svar till samrådet kring vindbruksplanen och i mitt svar på BayWa’s / Vaggeryds Vindbrukspark’s ansökan om miljöprövning – men BayWa negligerade i sitt svar totalt risken för skogsbrand. Här kommer bildbeviset för att BayWa har fel i sak, och det tycker jag är undermåligt när de skall presentera sin verksamhet.

Nu skriver jag inte mer än om brandrisken, men det finns många fler problem som jag beskrivit i mitt svar till Vaggeryds Kommun och till BayWa.

CG Gustavsson

Taggar

25 reaktioner på Här brinner ett vindkraftverk…

Jag gnäller över hur diskussionen här i denna tråd förs. Att inte alla inte kan då lägga sin åsikt utan att bli tillrättavisade. Inte över att vindkraftverk kan/inte kan brinna. För precis som ALLT annat så kan de brinna.
Jag undrar fortfarande över de sex vindkraftverk som du har ”belägg” för har brunnit vad det är för orsak till branden, anlagd, systemfel, åska etc. Även om det är sex st som har brunnit är detta ovanligt få. Även om problem uppstår vid släckning. Men problem vid släckning har vi sett i stor utsträckning i våra skogar de senaste åren. Då har det varit bla skogsmaskiner som orsakat detta. Med stora problem och risker för brandmän och civila människor.
Jag upplever inte att dessa sex bränder är ett större problem.

När vi pratar om att veta hut är det DU som gjort det i dina inlägg. För lägger man ut artiklar mm så får man vara beredd på åsikter oavsett man gillar dem eller inte. Annars får man låta bli.
Du konstaterade att det kan bli en stor skogsbrand när ett kraftverk brinner och det är svårt med släckning.
Vill man undvika vindkraftverk får man nog bo någon annanstans . Jag välkomnar dem

Till CG Gustavsson.
Personliga påhopp undanber jag mig verkligen för. Jag läste vad som stod, absolut. Men du kommenterar 6 vindkraftverk som brinner. Wow, vilken katastrof för dig. Klart det svårt dör brandkår att släcka det. Men är NÅGOT lätt att släcka. Men klart gå in i brinnande hus är ju inget problem. Bara ett tak som kan rasa. Men men.
Jag kan ju mest tyda i dina inlägg att 6 vindkraftverk som brunnit sen man började bygga dem är det största problemet i världen.
Om du är seriös så hoppa inte på folk utan för en vettig diskussion. Än att säga till folk att veta hut.
I mina ögon blir det bara dumt, och svårt att ta på allvar.
Finns stötta bekymmer för brandkåren än 6 brinnande vindkraftverk.

Mattias. Vem var det som drog in termen ”gnällig”?? Jag kommenterade inte att det är minst sex verk i Sverige som brunnit – jag kommenterade vad som händer när ett vindkraftverk brinner. Det var definitivt inte jag som relaterade de minst sex brunna verken till hela världens bestånd av vindkraftverk. Jag har inte kommenterat världens största problem – bara ett problem, men ett som är aktuellt hos oss och som kan bli besvärligt nog när det inträffar. Veta hut skall man göra när man med härskarteknik förvandlar en sakdiskussion till en ogrundad förmodan om en debattörs personlighet och sedan späder på genom att omtala vederbörande i tredje person.

Tycker det är en fruktansvärt beklaglig diskussion som jag läser kring vindkraftverk. Att sex verk brunnit, inte många med tanke på hur många vi har runt om i landet och övriga Norden/Europa och världen.
Jag är isåfall intresserad av varför de börjat brinna, anlagd brand? Fel i anläggning? Åsknedslag?
Isåfall måste vi fundera på allt annat som kan brinna. Hus, bilar etc.
Dum debatt/diskussion som man ofta bara läser i en kommun nämligen i Vaggeryds. För den är inte nyanserad. Mest gnällig!

Mattias! Så du gnäller inte? Jag skulle säga att hos dig har gnälleriet blommat ut för fullt. Dum diskussion? Ja, riktigt dumt blir det när man som du inte kan hålla sig till ämnet utan försöker massivbomba med ting som ligger utanför ämnet.
Ämnet är och förblir ENBART vad som händer när ett vindkraftverk brinner. Det handlar om att vindkraftverken, i motsats till vad som påståtts, kastar brinnande facklor kring sig. Det handlar om att brandkåren av flera anledningar inte kan släcka en brand i ett vindkraftverk och att de tydligen inte ens kan gå nära elden därför att de kan få föremål i huvudet. Ämnet är inte hur många verk som brunnit, vad annat som kan brinna och inte heller om man skall ha elektrisk belysning i julgranen eller ej.
Uppenbart är också att du inte kunnat läsa innantill och förstå texten. Det är MINST sex vindkraftverk som brunnit med öppen låga och detta är ENBART I SVERIGE. Hur kan du få in hela-världen-perspektivet i detta?
Om du istället är intresserad av hur stor brandrisken är och varför det börjat brinna tycker jag du skall göra en sammanställning av det – det vore värdefullt. Jag kan tipsa dig om lite metodologi. Du måste beräkna den procentuella risken för varje brandår. Exempelvis fanns det 2011 många färre kraftverk i drift, så det är det årets antal du måste jämföra med. Du måste också berätta om det var under installationen det började brinna eller om det var under driften. Du måste också berätta hur många år verket varit i drift när det började brinna och sedan på något sätt multiplicera med antalet förväntade driftsår. Du måste också berätta om brandrisken ökar eller minskar eller är konstant under driftstiden. Plus en del annat. Jag ser fram emot din analys – för du kan inte bara sitta och begära en massa utan att själv bidra med fakta.
Som du kanske förstår finns det enorma mängder att diskutera och det är därför som det är nödvändigt att hålla sig till en enda aspekt i sänder, för annars spårar det ur till kaos. I det här fallet är ämnet hur det ser ut NÄR ett vindkraftverk brinner – och brinner gör de.

Skogsbonde, uppenbart att du inte har någon koll. Jag har själv varit hos bekanta o jagat där det finns flera vindkraft verk i området o där är inte mindre djur liv nu än före verken kom på platts för 8 år sedan, snarare mer upplever markägarna i bygden där, vi bland anat sköt 2 älgar 100 m från ett verk, o vi hade kontakt med mycket övrigt vilt då med. D om flesta som bor i det området störs numera inte av verken, dom säger att det är mer en vanesak nu. Inte mer konstigt som en sa, jag bodde 50m från stambanan innan jag flyttade hit för ett år sedan o jag reagerade inte på tågen när dom körde förbi. Men när det kom folk på besök så reagerade dom.

Anna : Vi är inga bakåtsträvare bara för att vi inte säger Halleluja och Ja och amen till vindsnurror i våra skogar…

Vi valde att flytta ut till lugnet i skogen pga min sjukdom så jag skulle kunna få några år till i någorlunda ”friskhet”.

Men om du nu inte unnar dina medmänniskor det kan du väl åtminstone skänka en tanke på det vilda djurlivet som kommer att försvinna från skogarna när vindsnurrorna börjar byggas.

Det finns så mycket bättre ställen man kan bygga vindsnurror än i skogarna, till havs exempelvis.

Eller varför inte bygga vågkraftverk utmed kusterna istället

Det har varit ett fasligt gnällande kring dessa vindkraftverk. Först handlade argumenten om hur fult landskapet skulle bli. Sen kom den här eviga diskussionen kring ljudnivån där boende trots undersökningar som visade godtagbar ljudnivå vägrade ge med sig. Och nu försöker man hävda att en brand skulle bli förödande. Alltså nån gång får väl de boende försöka se fördelarna istället för att bara piska fram domedagsargument! Jag fattar att en del vägrat acceptera klimathotet men kom igen liksom!
Insändarskribenten hugger med taggtråd mot samtliga åsikter i kommentarerna. Jag gissar att även jag kommer få ”skit” tillbaka av dig eftersom jag tycker annorlunda. Men jag kommer inte nappa på det betet. Jag har sagt mitt i detta, jag är nöjd!

Om man är intresserad av konsekvenser, bör man fundera över vad som händer om vi inte ställer om till en förnybar elproduktion. Troligtvis kommer skogen i så fall att drabbas av fler och fler bränder. Snart har vi unga välutbildade kvinnor som tar ansvar, då slipper vi Trump, Boris, Starke man, eller andra konservativa bakåtsträvare som längtar tillbaka till en tid då villan värmdes upp med olja.

Det är väl ett känt problem idag att inte kunna se hela konsekvensen av de beslut man tar idag. Har några beslut rörande miljö tänkts hela vägen.
Dessa verk innehåller en massa hydraulolja, det behöver inte brinna för att ställa till. Vi då hoppas att den oljan inte är så kallad miljöolja. Ja nu var det med fel tanke igen. Miljöolja görs på vegetabilier i form av små plastkulor (nanopartiklar) jaha vad var vi har för problem i våra vatten? Vi skulle köra på alkohol , och där försvann regnskogen och mycket spillkörning för att hitta macken. Nu skall vi köra på el men tillgången på El? Med farliga batterier som släpper ut vätefluoride vid brand.

Detta är helt sjukt att vara rädd för att ett vindkraft ska börja brinna, det finns mycket värre saker som kan hända. Hoppas det byggs så många verk som möjligt i Vaggeryds kommun, då kommunen är snart den enda som inte har några vindkraftverk.

Anonyme ”jägan”. Sjukt är det väl inte att beskriva vad som händer de gånger vindkraftverk brinner. Det är väl i så fall snarare sjukt att inte ha förmåga att analysera problemet i tid och istället stoppa huvudet i sanden och leka struts. Att det finns mycket värre saker som kan hända är fullkomligt irrelevant i sammanhanget. Visst är det mycket värre om det blir krig och tio miljoner människor dör, men visst måste vi trots det kunna diskutera vad som händer när ett vindkraftverk brinner.

Frågan man får ställa sig är väl oddsen att ett vindkraftverk börjar brinna mot att blixten slår ner i kruttorr skog.
Jag förstår inte hur vi kan ha så många klimatförnekare i vårt land nu förtiden. Inse att vi håller på att ta ihjäl på oss själva. Förmodligen inte vår generation men kommande. Jag känner personligen inte att man vill vara den som förstört och vägrat inse det. Personen som skickat insändaren är förmodligen bara bitter och försöker hitta argument.

”Daniel”. Ditt svar är ett totalt förbisvar, ett klassiskt goddag-yxskaft. Du har inte en enda faktapunkt som berör ämnet i inlägget, nämligen att en brand i ett vindkraftverk inte faller ned inuti tornet utan kastas runt omkring. Som grädde på moset avslutar du med en mening som är barnslig, ouppfostrad, ovärdig och svårt narcissistisk på ett sätt som får mig att utbrista VET HUT.

Risken är väldigt liten att ett verk skulle börja brinna, det finns tusentals verk, större risk att blixten slår ner o tänder skogen och sprider sig långt innan den upptäcks. Skulle ett verk börja brinna så syns det på långt håll o man kan snabbt upprätta en begränsnings linje. Hoppas Vaggeryds kommun tänker om o ger klartecken till att bygga den planerande vindkraft parken o gärna fler verk i området.

Anonyme ”jägan”. Mitt inlägg handlar om KONSEKVENSEN av en brand i ett vindkraftverk och att BayWa negligerar den risken, eller hur? Det är uppenbart både av bilden i mitt inlägg och av erfarenheterna från andra bränder att branden inte bara faller ner inuti stativet utan även kastas ut som brandfacklor i omgivningen. Brandkåren får inrikta sig mot att punktbekämpa dessa brandfacklor.
Jag har ingen erfarenhet av hur enkelt det är att upprätta en begränsningslinje – och att problemet därmed skulle vara löst. Men det verkar ju inte vara så busenkelt som du verkar tro. Varför klarade de inte av det i Västmanland 2018 och hur enkelt var det exempelvis i Ingarp / Granstorp i somras?
Men detta med brandbekämpningsteknik är inte heller ämnet i mitt inlägg. Ämnet är att brinnande vindkraftverk kastar brandfacklor omkring sig och att det inte är så att en brand bara blir en liten brasa på botten av tornet.

Stig Svensson! Så är det tveklöst. Svensk klimatpolitik har varit, och är, dåligt genomtänkt. Först rekommenderades det dieselbilar, sedan gjordes det ett lappkast och dieselbilarna blev förkastliga och medan de tidigare förkastliga bensinbilarna blev sådana man skulle ha. Sedan blev elbilar högsta mode – men en mera ingående analys visade att även elbilar orsakar miljöstörningar – senaste siffran var 80% av bensinbilarna.
Isabella Lövin (MP) proklamerar att Sverige skall gå absolut först i miljökampen och föregå med ett exempel för världen att se upp till. Den politiska ambitionen har vi hört på många området, och varje gång har det inneburit ”tagelskjorta och spikmatta” för den svenska befolkningen, i synnerhet den delen som bor på landsbygden. Den ambitionen innebär enbart något som politikerna kan brösta upp sig för.
Men det var inte det mitt inlägg handlade om – det handlade specifikt och smalt om vad som händer när ett vindkraftverk brinner och att det är lögn att branden inte kastas runt i omgivningen utan bara störtar ned inuti tornet.

Jag tror du hittar den information du söker i den här länken. Men återigen – mitt inlägg handlar om att det kastas omkring brandfacklor när vindkraftverk brinner och inte om något annat. Utvecklingen går fort och jag utgår från att det fel som orsakade den här branden är åtgärdat. Tyvärr hindrar det inte att vindkraftverk kan brinna av andra orsaker. https://www.newscientist.com/article/dn23848-why-storm-winds-turned-wind-turbine-into-a-fireball/?fbclid=IwAR08l1-BrFxQlVRfyeLVdiWuJ93Ph9M8KbQ5YPqA0t78e_sBT5O_YhxknCc

Bengt! Du kan inte ange en lösryckt siffra på det sättet – du måste samtidigt ange under vilken tid siffran gäller. Är det per dag eller per år eller under verkens hela förväntade driftstid? Men jag diskuterar i mitt inlägg inte hur stor eller liten risken för brand är – jag diskuterar KONSEKVENSEN av en brand och visar på att påståendet från BayWa om att branden håller sig inom tornet är uppenbart felaktig. Min kritiska analys av projektet omfattar flera A4-sidor och vi kan inte diskutera alla aspekter här.

Jag känner till minst 6 vindkraftverksbränder i Sverige. Det finns litteratur som säger att brand är den näst vanligaste komplikationen till vindkraftverk. Men som sagt – det var inte det insändaren handlade om – den handlade om en enda sak, nämligen hur brinnande vindkraftverk kastar eldfacklor kring sig. Det finns risk att brandmännen får nedfallande föremål i skallen, och där är dessutom ström och det är högt till branden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *