Nyheter

Inget stopp vid Vaggeryds station: ”Det var ett exempel”

Nyheter Under seneftermiddagen höll Trafikverket, kommun och region ett informationsmöte i Folkets hus i Vaggeryd gällande den nya järnvägen Byarum-Tenhult. – Vår linjedragning är två stopp och det var ett exempel i samrådshandlingarna, säger Trafikverket om kritiken att tågstoppen uteblir i Vaggeryd… 

Välbesökt när Trafikverket informerade

Som vi berättade tidigare i dag presenterade Trafikverket i sin över 160 sidor stora samrådshandling under kapitlet ”förutsättning för lokalisering” att trafikupplägget för persontåg är Värnamo-Skillingaryd-Huskvarna-Jönköping. Och det var inte bara uppretade Tenhultsbor under gårdagens informationsmöte som kommer ha nya järnvägen i sin bygd, men ingen station. Lika frustrerade var Vaggerydsborna under eftermiddagen som ställde frågan till Trafikverket, i Folkets hus, som svarar: 

– Det ska vara två stopp för att klara restiden på 50 minuter mellan Värnamo och Jönköping. Det är tågbolagen som styr och bestämmer och vi har bara angivit ett exempel i samrådshandlingarna. Utifrån det uppdrag vi har fått så ingår det minst två stopp för att hitta en linje och se om det var möjligt att klara hela sträckan under 50 minuter. Exakt var stoppen blir är det inte vi som har rådighet över. Det var ett exempel, menar Trafikverket representanter på plats. 

En åhörare undrar varför det måste ta 50 minuter att åka mellan orterna? 

– Målet är framtaget gemensamt med regionen, trafikverket och kommunen. Planeringsförutsättning som vi har att jobba med. Det finns ingenting som säger att det kan bli fler stopp. 

Regionens representant förklarar lite mer:
– Man ser i Skåne att vissa tåg stannar ofta och vissa tåg åker förbi vissa stationer och är då snabbare från en punkt till en annan i och med färre stopp. Det är troligt att det kan bli så här också. 

Vem kommer styra detta, region eller kommun? I Tenhult i går var man ypperligt besviken över att de inte har något stopp, ställer sig en åhörare frågan och regionen svarar: 

– Först måste man stanna där det finns en station. Det här är en enkelspårig järnväg. Sedan är det upp till den som trafikerar som gör upp vilka ambitioner man vill ha. 

Torbjörn Åkerblad, kanslichef på Vaggeryds kommun fortsätter:
– För kommunens del så hade vi 3 000 som pendlar ut och 1 500 som pendlar in till oss. Det är en stor ökning de senaste åren. Vi ser en ökning av pendlandet. Man väljer att bosätta sig i Vaggeryd och jobba någon annanstans. Vi för dialog med Länstrafiken och vi kompletterar för pendlarna med bussar. 

Från norra kommundelen frågar en invånare ”Tänker Torbjörn att det är intressant för oss att ta bussen till Värnamo för att sedan ta tåget till Jönköping”?

Torbjörn Åkerblad svarar:
– När jag tänker på Klevshult, kommer vi framöver ha spårbunden verksamhet och vi räknar inte med tågstopp i Klevshult. Linje 500 stannar inte heller i Klevshult. Vi utgår från tågstopp i Skillingaryd och Vaggeryd och det är det vi har gått in med när vi gått in med pengar. Vaggeryd är dessutom en knutpunkt mot Nässjö, men vi behöver redan i dag komplettera med busstopp även i Byarum och Klevshult. 

Mörkgröna dragningen är den västra delen som nu ansågs vara det bästa alternativet

Taggar

Dela


Läs mer

Nya järnvägen: Inget stopp planeras i Vaggeryd
Byarum: Samråd om nya järnvägen utan hållplats
Vändningen om uteblivna stoppet i Vaggeryd: ”Felaktigt”
Skoglund: Hur många miljarder får 16 minuter kosta?

12 reaktioner på Inget stopp vid Vaggeryds station: ”Det var ett exempel”

Vill man vara lite ironisk, skulle det vara bättre att det inte n några stopp över huvud taget på våra järnvägar. Endast vid ändstationer, exempelvi Stockholm – Köpenhamn, Stockholm – Göteborg, Göteborg – Oslo och så vidare. Det finns säkert flera perifierera destinationer man kan räkna in. Resenärerna då? Får väl ta bussen.

Skattebetalarn, de folkvalda är väl ändå de som företräder allmänheten. Eller hur tänker du?

Du kanske skulle ge dig in i politiken med det där logiska tänkandet som du verkar hävda att du själv besitter – medans alla andra verkar sakna?

Det är ganska enkelt egentligen. Antingen sätter man sig i position att få vara med och påverka. Eller så gör man inte det. Är ganska övertygad om att vilket parti du än vurmar för, skulle ta emot en sådan juvel med öppna armar. Det känns som det borde vara brist på någon som kan precis allt….

Andersson jag sitter i politiken. Jag vurmar för skattebetalarna i kommunen som får betala Fenix 2 ännu en gång. Götafors skola som man hyr i 10 år till en kostnad utav 80 miljoner och efter 10 år har man inget kvar….Baracker till en kostnad? mm mm
Som sagt de folkvalda kanske ska fundera på något annat för rätt beslut har inte tagits enligt mig och många med mig genom åren…

Men då är det ju fantastiskt ändå. Det måste ju betyda att du är någon av de i ”politiken” som högljutt protesterat mot allt det där. Och med sitt rätta namn dessutom. Man blir rätt nyfiken över varför du skriver bakom pseudonym här och nu om du ändå företräder ett politiskt sunt förnuft.

Och visst, du har en poäng. Det finns definitivt ytterst märkliga tillvägagångssätt. Det finns projekt, inriktningar och ekonomiska varianter i överflöd från de senaste tio åren som jag förhatligt ryggat mig från. Dock med hög sannolikhet genomfört med majoritet.

För att återgå till järnvägen. Detta är ju inget beslut som kommer grunda sig i en information i Folkets Hus i Vaggeryd. Det är nog mer troligt att det grundar sig i cirka tio års studier och projekterande grundat på fler variabler än att Vaggeryd vill ha ett ”stopp”. Det är nog mer än troligt att det finns fler viljor och helt andra prioriteringar.

Om vi leker med tanken att du skulle vilja ha upp prioriteten av ett stopp i Vaggeryd. Är det inte politisk aktivism från en eller flera folkvalda som kommer ge mest tyngd? De(ni) är ju där för att framföra vår talan.

Tror inte det är en omöjlighet att få komma till tals vem du än är. Vill man så kan man….

Skattebetalarn, två saker:
1.
Hur hade du löst problemet med Götafors skola?
2.
Om du nu är politiskt aktiv, varför vågar du inte stå för vad du skriver?

Att vara aktiv i politiken är ju ändå att visa vad man står för. Eller är du en av dem som knyter näven i byxfickan och tror att det hjälper? Och sedan röstar på det du blir tillsagd att rösta på?

Bjuda in folkvalda? Ja de är kända för sunda bra beslut. Fenix 2 baracker i hela kommunen nödlösningarnas kommun!
Bättre och bjuda in allmänheten som det berör.

Bara att hålla med Lasse så Mats kanske kan svara varför det ej var offentliggjort. Hade gärna besökt mötet

Götaforsbon, jag har inte heller sett någon inbjudan. Jag var inte heller på mötet, har spenderat dagen med kommunstyrelsemöte. Märkligt beteende av Trafikverket, att inte ens bjuda in dem som är folkvalda. Dessutom lägga mötet på en tid som gör det omöjligt för dem att delta.

Jaha och hur var detta offentliggjort? Varför annonserades det inte så att man fick göra sin röst hörd? Förklara det Torbjörn!

Fängelset i Hörle, ska vi i inte försöka få några, av personalen, som vill bo i Klevshult så vi kan få lite skatteåterbäring till vår kommun också? Det skulle ju inte vara helt fel om Klevshult fick vara med på kommunikationskartan.. fast det finns ju elcykel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *