Nyheter

Kommunen köpte mark för 1 miljon per hektar

Nyheter Som vi tidigare berättat finns ett intentionsavtal och ett köpekontrakt är nu gjort mellan Sandahlsbolagen och Vaggeryds kommun gällande mark i norra delen av kommunen. Under kommunfullmäktiges sammanträde i går kväll klubbades kontraktet igenom. – All ledig mark är tecknad, säger Gert Jonsson (M)

Här blir det ett nytt industriområde. 52 hektar utmed E4:an

Under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige fanns köpekontraktet för 52 hektar mark för 53 miljoner kronor i norra delen av Vaggeryds kommun med på sammanträdesbordet.

Gert Jonsson (M);
– Vi växlar upp. Stigamo fulltecknat. Båramo nästintill. Norr om travbanan är också i praktiken fulltecknat. Det innebär att vi inte har någon mark kvar att sälja. Det är en synpunkt att vi ska förvärva. När det gäller bostadsmark så för vi ett antal diskussioner runtom i kommunen. Men det ska finnas en säljare och det ska också bestämmas ett pris. Om fullmäktige bifaller det här kan det vara så att centrala företagare behöver mer yta och kan inte expandera. Vi vill givetvis har kvar våra företag i vår kommun. Det innebär att vi har mark att byta med. På så vis kan vi få loss central mark för bostäder. Det finns inte någon här i fullmäktige som tyckt att det varit för dyrt. Sitter man med facit i handen så ser man bra markförvärv. Vi sätter vår kommun på kartan och man måste se på ett långsiktigt mål. Vi kan också med detaljplaner och exploateringsavtal styra vilken verksamhet man vill ha. Det här är ett strategiskt beslut. 52 hektar. Ligger bra till, synlig och bra markförutsättningar då det är sand. Vi måste förstärka el och bygga fjärrvärme. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. 

Kenth Williamsson (S);
– Vi delar mycket det Gert säger. Vi måste ha mark tillgänglig. Det är viktigt för att vi ska göra samhällsförändringar. 

Jan-Olof Svedberg (SD);
– Logistiken måste ha helheten. Den kommer också bromsas upp. Jag är orolig för pengen. 

Marijo Corkovic (S);
– Jag yrkar bifall till förslaget. Våra företag söker folk. Inte varslar. 

Kommunfullmäktige beslutade att köpa 52,2 hektar mark för 53 145 00 kronor på marken som kommunen tidigare hade intentionsavtal på, alltså norr om nya området vid travbanan. Köparen erlägger 20 procent av beräknad köpeskilling i handpenning senast 45 dagar efter att avtalet undertecknats. Handpenningen är på 11 385 000 kronor.

I köpekontraktet finns information om att området överlåts fritt från inteckningar och att säljaren tillser att marken är fri från jakt- och jordbruksarrende på tillträdesdagen. Båda parter är medvetna om att enligt gällande vindbruksplan är det möjligt med vindkraft i nära anslutning till området. Prövning av vindkraft sker enligt gällande lagstiftning finns angivet i köpekontraktet. Befintlig skog ingår ej i detta förvärv. 

Den 8 november berättade vi om förslaget, finns att läsa här. 

Taggar

Dela


Läs mer

Industrimark för kommunens företag i ny detaljplan

7 reaktioner på Kommunen köpte mark för 1 miljon per hektar

Man måste inse att det handlar om en investering som ger mångfald tillbaka. Man köper för 100 kronor per kvadratmeter och efter en del investeringar i infrastruktur så mångdubblar man det mångfalt. Tidigare har man legat runt 300 kronor per kvadratmeter, vilket inom branschen anses vara oförskämt billigt.

Som Per-Erik skriver så gör kommunen en bra affär, vilket innebär förutsättningar till ytterligare investeringar. Ta badhuset till exempel. Hur många kommuner tror ni har ett badhus per 7500 invånare? Reflektera över det. Men det är en lyx som man ska försöka att ha och som kräver bra netto i kommunens ekonomi. Som tur är, så har vi en bra ekonomidirektör.

Trevligt att kommunen expanderar med nya mark för företag. Men en lite fråga vad ska alla bo? Bättre att folket bor nära där man jobbar. Då får man in mer skatteintäkter till skola, vård och omsorg.

Finns 80 miljoner avsatta till ny simhall men fattas ”bara” runt 200 miljoner. Vi måste ha en markreserv om till exempel företagen inne i våra samhällen vill expandera. Dyrt? Marknaden sätter priset helt enkelt och om 25 år vet vi om det var dyrt eller ej!

Positivt att man lyckas forcera beslut.
Dock kvarstår forcering av beslut av skola och simhall.
Föreningsliv.
De stora drakarna till föreningar är jag inte orolig för, dock går min tanke till övriga föreningslivet i kommunen.
Men sitter kommunalrådet i styrelsen i en av drakarna så prioriteras det.

Det är dyrt att ligga på topp.
Det är även svårt att göra det snyggt. Det hade sett bättre ut att ha satsat mer på underhåll av befintlig samhällsstruktur innan dessa dyra uppköp av förbrukad mark.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *