Nyheter

Mötesplatser och kultur till alla

Nyheter Kultur uppstår i mötet mellan människor och skapas av oss alla gemensamt. Kulturen ger oss mening i nuet, men kulturen bär också våra historiska rötter och föder visioner för framtiden. Läs KD-debatten här

Kulturen bidrar till att vidga den egna verkligheten och fantasin. Den kan hjälpa oss att växa som empatiska och igenkännande människor. Kulturen, precis som moralen, håller ihop gemenskaper. Den är med och skapar förutsättningar för ett gott samhälle.

Alla människor, i alla åldrar, ska ha samma rättigheter och möjligheter att ta del av kultur. Det innebär till exempel att skapa ett kulturliv som är tillgängligt för alla. Det innebär också att nå nya grupper som idag inte tar del av kultur eller hittar till en mötesplats.

Därför är det oerhört viktigt hur vi hanterar kulturen och på vilket sätt vi skapar mötesplatser, där kulturen kan få fritt spelrum, där människor får chansen att uttrycka, uppleva och dela kulturella erfarenheter, ideér och frågor. Mötesplatser där olika typer av kulturuttryck får mötas och korsbefruktas. Vi behöver både små och stora mötesplatser. Mötesplatser där vi konsumerar och mötesplatser där vi är medskapande.

I vår kommun har vi redan en del konkreta uttryck för människors behov av kulturmötesplatser och som har växt fram genom personliga övertygelser, idéer och stort engagemang: Biblioteken, Teatersalongen, Kulturskolan, hembygdsföreningarna, samhällsföreningarna, kyrkorna och församlingarna, Miliseum, ungdomsgårdarna, de ideella organisationerna och föreningarna, konstföreningen… ja, var drar vi gränsen för vad som är kulturella mötesplatser?

Självklart vill vi i Kristdemokraterna öka stödet till alla dessa befintliga kulturmötesplatser och låta dem utvecklas. Det är nödvändigt att vi i vår kommun aktivt skapar möjligheter för dessa levande mötesplatser och för fler mötesplatser att växa fram.

En växande befolkning kräver en bredare satsning på alla typer av kulturella uttryck och kulturutövare. I vår kommun behöver vi ge plats för tillfällen att uppleva allt från amatörer till professionella kulturutövare, både inom musiken och konsten. 

Att prioritera kulturen är att värna om demokratin och yttrandefriheten. Därför vill vi ge ett särskilt stöd till personliga initiativ inom det kulturella området och initiativ att skapa mötesplatser. Stödet till det personliga engagemanget från civilsamhället är nödvändigt för en levande demokrati. Det är grunden för samhällsgemenskapen och ett samhälles sammanhållning.

Vi i Kristdemokraterna vill se, och arbeta för, att få igång ett gemensamt samtal om kulturella mötesplatser i vår kommun. Mötesplatser som är långsiktiga och som bygger på en gemensamt framtagen handlingsplan. En sådan samordning av kulturella mötesplatser i kommunen skulle kunna leda till och ge stöd för personliga initiativ och lyfta Vaggeryds kommun till en god kulturkommun – ”en plats med stark tradition – för gränslöst skapande, där gemensam vilja och kunskap får livet att lyfta och idéer blir verklighet.”

Kristdemokraterna i Vaggeryds kommun genom
Jan Eric Victor (KD)

Taggar

Dela


5 reaktioner på Mötesplatser och kultur till alla

Jag var med och samlade in namnunderskrifter för att stödja Skillingaryds biblioteks vara i framtiden! Men vi vet hur allt flöt ut i sanden!
KD:s förslag till ett rikare kulturliv inför valet i höst låter ju bra! Valfläsk kallas det!

”Att prioritera kulturen är att värna om demokratin och yttrandefriheten.” Vi delar den synen.
Tyvärr har ni tillsammans med de andra femklöverpartierna prioriterat ned satsningar på kultur. Vi ligger väldigt dåligt till när det gäller att satsa på kultur jämfört med andra kommuner.

Protesterna för besparingarna på biblioteket som vi gick emot, samlade ungefär 1000 namnunderskrifter.

De fina satsningar på Smålands kulturfestival som drog mycket folk har försvunnit och en utställningshall för Bissefällan och andra företag i kommuner verkar ha lagts på is trots att det var så nära att förverkligats. Vilket verkligen är att beklaga.

Så någon fanbärare för kulturen har ni inte varit men vi glädjs åt ert nyvunna intresse. Det behövs!

Kenth och andra debattörer.

Att beskylla femklövern eller KD för de beslut som togs 2017 – 2018 är ohederligt och missvisande, då vi nu vill diskutera vad vi vill göra år 2022 – 23.
Biblioteksdebatten 2017 – 2018 gällde för övrigt bemanningen på biblioteken, och inte biblioteket som en kultur arena.
När det gäller Kulturfestivalen ville KD fortsätta med detta arrangemang och lade dessutom en motion i denna fråga. Den samlade majoriteten röstade mot detta då man tyckte att besökssiffran tidigare år varit låg.
Under senaste mandatperiod har vi satsat på biblioteken. Flytten av bland annat. biblioteket till centrala Vaggeryd har varit särskilt lyckat.

Det är ingen hemlighet att vi inom KD vill satsa mer på våra mötesplatser. Fenix 2 är en sådan plats där vi vill utveckla alla typer av kulturaktiviteter.
Det vore klädsamt om Socialdemokraterna ville beskriva vad dom önskar göra inom detta område. Det räcker inte med att vara fanbärare på första maj.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *