Nyheter

Nattpatrullens vara eller icke vara

Nyheter Pelle Philip (C) ledamot i socialnämndens arbetsutskott debatterar nattpatrullen i kommunen

Pelle Philip (C) debatterar nattpatrullen

Är verkligen imponerad över medborgarnas kompetens i frågan om nattpatrullens utveckling. Sanningen är att den inte varit uppe vare sig i socialnämndens arbetsutskott eller i nämnden. Vi avvaktar att utredningen skall bli klar. Däremot var Nattpatrullen för tre veckor sedan uppe för diskussion, då antalet patienter har minskat. Det var bara en allmänt hållen diskussion, där jag var tydlig med att Centern inte ställer sig bakom detta. Effekten på arbetsmiljön och personalens arbetssituation kommer att bli negativ om detta införs. Detta var då vår bedömning.

Är det då fel att förvaltningen lyfter detta? Nej, det är deras skyldighet att titta på möjligheten att effektivisera. Men med detta förslaget blir det en fråga om besparing. Det är inte vårt uppdrag. Det är skillnad mellan bespara och effektivisera. Är det en minskning av patienter, då är det logiskt att minska arbetsinsatser, men denna siffra är inte statisk, den kan snabbt förändras. Därav bör vi ligga kvar med nuvarande bemanning.

Att anklaga socialnämnden bara för att titta på ekonomin är felaktigt. Jag ser Era insändare, mycket känslosamma sådana, men ofta ofullständiga och ibland felaktiga. Inom Socialnämnden sysslar man bara med att försöka förbättra utsatta människors situation, det är vår ambition. Tyvärr, i några fall kan det bliva felaktigt. Men med de ekonomiska ramarna vi har, söker vi lösningar till allas gagn. För det måste finnas ekonomi att förhålla sig till.

Faktum är att vård- och omsorg fungerar väldigt bra i Vaggeryds kommun. Vi har bra medarbetare, med mycket hög positiv inställning på sitt arbete och vi har väldigt nöjda brukare. I länet anses vi vara den mest framgångsrika. Så låt oss hoppas att Nattpatrullen fortsätter i nuvarande form och att arbetsglädjen infinner sig igen.

Pelle Philip (C)
Socialnämndens arbetsutskott

Taggar

21 reaktioner på Nattpatrullens vara eller icke vara

Instämmer helt!
Bra skrivet!
”Vaggeryds kommun har mycket bra medarbetare!
Vi är mycket framgångsrika och har en kommun som människor trivs och leva i.”
Detta skall vi fortsätta med!

Därför har vi mycket inflyttningar till kommunen,
människor trivs här i vår positiva anda.

Min personliga åsikt är att det inte är konstigt att att de som jobbar inom nattpatrullen, har reagerat. Anledningar till reaktion har ju funnits. Jag är en stolt undersköterska. Mitt jobb är viktigt. Men att det blivit reaktioner är som sagt inte konstigt och nu hoppas jag bara precis som du skriver, att nattpatrullen får fortsätta som den är med samma bemanning. Allt annat är orimligt.

Hur kan det bara vara ett förslag när personalen blivit satt på bredvidgång, 2 tjänster inte tillsats och nytt roterande schema är gjort?

Varför har de då redan gjort så att personal går bredvid i nattpatrullen? Våra chefer som vi haft tidigare.
Varför har de då redan kommit med förslag på nytt schema? Där vi kommer ha resurspass där det står att vi ska vara 3 i nattpatrullen?
Vi har ju inte ens haft en riktig risk och konsekvensanalys som gäller, inte någon MBL 19 eller MBL 11 som alltid ska göras först
Anklaga oss inte för att vi inte har någon koll på detta ärende.
Vi kan ju alltid hoppas på att det får vara kvar som det är i dags läge. Våra ärenden minskar ju inte.
Vi har fått veta att Anki Löfstedt strök våran punkt på AU.
För de fått en sparbeting från kommunfullmäktige
och förvaltningschefen ska driva igenom detta

Ordförande kanske strök punkten av tids besparingsskäl. Kortare mötestid än planerat. Vore jag socialchef skulle jag ”lämna tillbaka delegationen” och låta moderata ordförande stå till svars för all verkställighet. Men tipsa henne om att arbetsmiljölagen fortfarande gäller.

Det finns alltid information som inte når medborgare eftersom det finns regler o sekretess. Dock väljer ju ansvariga hur/vilken information de släpper ut till media. I just detta fall kanske ansvarig inte varit tydlig ut till media eftersom tolkningarna varierar.
Av egen erfarenhet så kan jag även säga att den info som når politiker, är ju info från verksamhetsansvarig oftast, eller ansvarig för nån förändring. Det betyder att det är ganska långt i ledet/kedjan från en vanlig arbetare till högsta tjänsteman. Mycket info/konsekvensanalys och så vidare kan gå förlorad till er politiker på detta sätt.
Besök från politiker ofta är alltid välkommet i alla delar som är i kommunalregi. Då tror jag närheten o förståelse ökar mycket.
Vi i skolan blir ofta förvarnade om besök, de sker inte speciellt ofta. Skulle vara mycket bättre om politikerna bara kom o besökte för att få en bättre verklighetsbild.
Ge er ut denna månad som kallas vabuari så ska ni få se hur varje kommunal verksamhet sliter på knäna. Den verklighet visar inte era siffror på ett papper 🙂
Klart att man måste effektivisera men då måste politikerna se verkligheten som den är till minsta arbetare på en arbetsplats tycker jag

Du Pelle Philip skriver att det är skillnad på besparing o effektivisering och det vet nog alla att det är. Du skriver även att det är många känslor inblandade i det som skrivits i debatten kring Nattpatrullen och det tror f*n det! Klart att man lägger in känslor i det hela, vi är väl människor av kött och blod? Vi är inga robotar vilket man kan tro om somliga som sitter i toppen och regerar! Där skulle det behövas en sänkning till vår nivå, krav på att sätta sig in i vad  man kan spara på! Ge bättre direktiv till de chefer som ska driva igenom besparingen med ett krav till återkoppling uppåt innan det de bara kallar ett förslag drivs igenom.
När vi får ett färdig nytt schema o ett startdatum då är det inte något förslag. Som påståtts!! I denna kommunen påstås det att alla har betydelse. Ska då inte alla få möjligheten att ha betydelse? (Komunikationen skulle kunna gå åt båda hållen, bara ett litet tips!) Klart att vi annars reagerar för vi känner. Vi känner att detta är fel. Så otroligt fel att spara på de gamla och sjuka ute i samhället. Så otroligt fel att lägga en större börda på oss som jobbar ute i Nattpatrullen. Vi vill inte känna en otrygghet när vi jobbar ute. Vi kan inte ha det så när vi ska skapa trygghet för dem därute som behöver vår hjälp. Det är sant att behovet minskat inne på Sörgården för platser har dragits ner. Men där är vi två personal när vi jobbar inne och färre går inte att vara. Däremot finns det fortfarande övertalig personal inne på Sörgården dagtid! Jag tror att det är många med mig som tycker att man, om man ska spara, i så fall borde börja spara på det som är för mycket och inte på oss som är lagom. Det är lättare att räkna på det som är fast antal vårdtagare inne på boenden än det är på dem som är ute. Vi har i dagsläget i kommunen 43-44 fasta besök samt 300 som har larm. Så med förslaget på att dra in en person nattetid betyder att vi inte längre kan vara lika flexibla som vi är. Den som åker själv kan bara ta det som man klarar som ensamoersonal. Alltså för att förtydliga, inga vårdtagare med dubbelbemanning. Ej heller så kallade tysta larm för dem åker vi inte själva på. Att komma och påstå att vi inte har koll på läger är skamligt för vi har koll på läget i det vi jobbar med! Däremot undrar jag om politiker som vill spara alltid har koll på samma läge det undrar jag? Men ni är välkomna ut i verkligheten, på golvet och ta npgra nattpass och se hur vi har det! Vi på golvet har inte samma koll på det ekonomiska läget, i alla fall inte jag det erkänner jag direkt. Men att räkna ut att det i fallet med Nattpatrullen sparats på fel ställe det kan jag. Som jag tidigare skrev, spara på det som är övertalig. Vill sedan den/de komma och jobba hos oss på natten så kan ni tillsätta den redan indragna tjänsten och den kommande pensiponsavgången med dem! De är så välkomna o så behövda! Sedan finns det andra saker som sticker i ögonen och det är bland annat när det byts ut fullt fungerande kontorsmöbler till nya fina på alla kontoren. Där hade det funnits en slant att spara. Jag har jobbat i kommunen i över 35 år och jag har aldrig varit med om någon dummare förändring/neddragning/spariver som den här.

Det du skriver Janette Andersson är ju precis det som invånarna känner trots att vissa springer och gömmer sig bakom ”rättssäkerhet”. Det känns inte som det finns någon demokrati utan mera som diktaturfasoner i den här kommunen. De pratar om sparbeting och då finns det nog bättre ställe att spara på. Plocka in en rationaliseringskonsult från näringslivet så kan ni nog få många bra besparingstips.

På mitt arbete inom vården arbetar vi själva.
Vi har tre avd, så i varje hus är man själv på natten med brukarna.
Är det något allvarligt som händer, man känner sig otrygg, då ringer man har kontakt med de andra 2 som finns i husen längre bort. De har också brukare men är det något stort försöker man hjälpa varandra. Annars får man reda ut det själv. Det brukar lösa sig!
Detta är inte i vår kommun utan i annan.

Hur skulle ni vilja ha det hos er om man är tvungen att ändra natten som det ser ut nu hos er?
Vet att andra kommuner har att man åker ensam, sjuksköterskan tex, likt en bil med undersköterska och sedan dubbel i en.

Men dessa har kommunikation allihopa med varandra under natten. Är flexibla och stöttar hjälper varandra i den mån det går. Så som vi gör som jag nämnde tidigare på min arbetsplats.
Sedan är de utrustade med larm, personlarm som går till säkerhetsbolag.(trycka larm, bättre trycka för mycket än inte alls om man känner oro, rädsla)
På mitt arbete går jag alltid med telefon+larm. Just för att om något händer är det bra att tänka säkerhet säkerhet hela tiden. Sedan behöver man det inte ofta men ändå tryggt att ha.

Det är något ni måste ha iallafall hos er,,,,,hoppas jag.

Nu skall jag inte trötta ut er mer. Ville endast berätta hur vi har det i annan kommun jag jobbar i.

Tips kanske till er…. Lycka nu till,,,,

Jag tycker inte riktigt det går att jämföra brukare i hus på ett och samma ställe, med nattpatrullen som är hemtjänst på en mängd olika områden under en natt.

Jag undrar hur många våldsbrott har ni i den kommunen? Här ökade det med 85 % om jag inte läste fel på skillingaryd.nu
Här har vi en av orsakerna till varför vi inte vill köra själva. Vi har varit utsatta för olika saker här på natten, trots att vi bär överfallslarm så här det tagit för lång tid innan polis kommit
Så lång tid att du i stort sett nästan kan räkna dig som död.
Det kanske funkar för andra kommuner men i denna kommun där de satte in väktare på dagen för att det är oroligt i kommunen säger dig kanske något? Kan dock inte säga om de är kvar eller inte
Sen är det skillnad på nattpatrull och att jobba inne på ett ställe

Åk de vägar som vi kör på nätterna och se hur det är
Snällt att du tipsar men det funkar inte här

Om man lade lite energi på att besöka nattorganisationen, kanske vara med och arbeta en natt – istället för att lägga en massa pengar på att besöka 101 företag på 101 dagar – då kanske man får en liten inblick i hur det är att vara undersköterska/vårdbiträde på natten.

Sen är det stor skillnad på att åka med en natt, emot att tjänstgöra tre nätter på raken. Skall du dessutom köra ensam i 9 timmar, så kanske inte kroppen och knoppen är lika pigga efteråt.

Att vara ny på jobbet varenda gång du börjar ditt arbetspass är ingen rolig känsla. Men det blir resultatet av 23 medarbetare med roterande tjänstgöringsplats.

Jag vet vad nattpersonalen går igenom. Jag vet hur det känns att åka ensam genom samhället på nätterna – att bli förföljd i centrum, visslad och ropad på av de som kommer hem med nattbussen. Jag vet hur det känns att passera de som åker omkring i samhället i väntan på nästa narkotikaleverans. Jag har också blivit stoppad av personer som klivit rätt ut i gatan och försökt ta sig in i bilen. Det är inte en arbetsmiljö som Socialnämnden skall eftersträva att utsätta sina medarbetare för.

Det är inte antalet medarbetare som är bekymret, det är hur pass mogen gruppen är. Vara chef över 8 personer som inte är samarbetsvilliga, konfliktsökande och icke teamtänkande är ett mycket mer krävande jobb av en chef än jobba med 60 st samarbetsvilliga, teamtänkande och mogna medarbetare. Att arbeta som chef verkar de flesta tro är ett glassjobb men vem av er skulle vilja ge besked om uppsägning, neddragningar, minska lönepälägget, avslå semesteransökan med mera. Jag har jobbat som chef i över 30 år i diverse verksamheter och det är inte ”bara” bestämma och få alla göra som man vill. Allt har ett pris. Men som jag sagt till många jag mött under mina år; det finns inget som hindrar att söka ett chefsjobb men jag ser aldrig några ansökningar från dem som skriker högst.

Inte mogen! Inte samarbetsvillig! Konfliktsökande!
Kanske istället personal som säger ifrån när arbetet blir övermäktigt.

Ja med den här filosofin så behövs inga chefer alls. För det kommer inte finnas någon personal att bossa över. Troligen kan inte de friställda cheferna yrka på att enl. LAS bli omplacerade och bemanna vakanta underskötersketjänster. För till det behövs gedigen erfarenhet och sjukvårdsutbildning. Och god nattsyn

Vad är det för skillnad på en sjuksköterska som jobbar ensam alla nätter och om undersköterskan skulle jobba ensam? Ingen har nämnt detta i diskussionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *