Nyheter

Privat förskola vill etablera sig i Vaggeryd

Nyheter Till kommunen har en förfrågan inkommit gällande direktanvisning av mark för att bygga förskola i egen regi på Östra Strand i Vaggeryd, där upp till 100 barn kan få plats. Ett oenigt arbetsutskott skickade vidare frågan till kommunstyrelsen för beslut.

Arkivbild från en förskola i kommunen som firade lucia förra året

Planen för Östra Strand närmar sig slutet och granskning av denna ska göras till våren. Ett företag som heter Kunskapsförskolan har lämnat in en önskan om direktanvisning av mark för att bygga en förskola. 

Stadsarkitekten anger att detaljplanen kan möjliggöra för antingen förskola eller bostäder, beroende på aktuellt behov. Barn- och utbildningschefen anger att det finns behov av skola i norra delen av Vaggeryds tätort. Planerad byggnation avser plats för mellan 86 till 100 barn med en byggyta för 800 – 950 kvadratmeter i ett, eller två, plan. Markområdet önskas vara mellan 3 500 till 5 000 kvadratmeter. I förfrågan finns information om att Kunskapsförskolan under de senaste två åren genomfört sex direktanvisningar i kommuner i landet och referenser kan lämnas. 

Vid kommunstyrelsens arbetsutskott, där C, S, M, KD finns representerade, diskuterades frågan. 

– Kunskapsförskolan driver en handfull förskolor i södra Sverige och man har inkommit med förfrågan hos oss gällande mark vid Östra Strand i Vaggeryd, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M). 

– Det är bra att vi får intressenter som vill etablera en förskola i vår kommun och jag kan tycka att nästa förskola som byggs ska ligga i norra delen av Vaggeryd eller Byarum. Vi får en part i det här och det är positivt, menar Thomas Axelsson (KD). 

Kenth Williamsson (S) menar på att kommunen tappar rådigheten. 

– Självklart ska det byggas en förskola i området, men vi tycker inte att man ska ge rätten till ett privat bolag. Vi tappar rådigheten. Det kommer en förskola som driver sin kö och platser själva och sedan har vi vår egen också… Vi vet vilka problem vi hade för ett tag sedan med paviljonger och vi ser i handlingarna att barn- och utbildningsnämnden inte har uttalat sig i frågan. Varför har man inte tagit reda på det? Finns det någon risk- eller konsekvensanalys? Det här är oerhört viktigt då vi vet hur illa det kan gå. Det är planerat att det ska vara en kommunal förskola på platsen, menar Kenth Williamsson (S). 

Gert Jonsson (M) meddelar att votering gjordes under sammanträdet, där det blev 3-2 för att ge en direktanvisning. Ej helt eniga, därför går ärendet vidare till kommunstyrelsen som får ta beslut om privat förskola på Östra Strand i Vaggeryd. 

Taggar

Läs mer

Politikerna informerades om Östra strand

4 reaktioner på Privat förskola vill etablera sig i Vaggeryd

Det finns cirka 30 organisationsnummer med namnet Kunskapsförskolan koncept. Inga bokslut ännu då samtliga dessa företag är nya. Registrerade 2019-2021. Huvudägare Norlandia Care AB. Rätta mig om jag har fel. Varför bygger inte kommunen i egen regi? Riktiga byggnader.

Vad bra med ytterligare en fristående aktör. Kommunen driver redan mer än 80 procent av alla förskoleplatser. Övriga drivs av fyra fristående förskolor. Undrar om Kent Williamsson och (S) är emot dessa också.

Nödlösningar bör du sett också Lars i form av moduler i hela Vaggeryd där kommunala anläggningar krackelerar? Privatisera är ännu en nödlösning från högerflanken så gör någon annan jobbet…
Nja det ser inte ljust ut för er framöver. Förhoppningsvis är det slut nästa år så det blir lite ordning på torpet….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *