Nyheter

Riksintresset tillgodosett: Länsstyrelsen upphäver förordnandet

Nyheter Angående förordnandet från Länsstyrelsen som beslutades den 9 juni 2014 gällande bygglov inom Skillingaryds skjutfält och anslutande påverkansområde har nu upphävts då Länsstyrelsen anser att riksintresset är tillgodosett i nya antagna översiktsplanen

Anledningen till Länsstyrelsens beslut var att i den översiktsplan som antogs i 2012 bedömdes att det inte framgick hur riksintresset för totalförsvaret skulle tillgodoses. Den då antagna översiktsplanen saknade riktlinjer för hantering av tillkommande störningskänslig bebyggelse med anledning av den bullerproblematik som finns i påverkansområdet i anslutning till Skillingaryds skjutfält. 

Den 25 mars i år antog Vaggeryds kommun en ny översiktsplan som vann laga kraft den 26 april. I beslutet från Länsstyrelsen finns att läsa att nu framgår det kommunens ställningstagande att inga nya bostäder eller störningskänslig bebyggelse tillåts inom områden med beräknad ljudnivå utomhus på 90 dBCLx samt att komplettering av bostäder kan medger efter prövning och godkännande av Försvarsmakten. 

Länsstyrelsen bedömer därmed att riksintresset för Skillingaryds skjut- och övningsfält enligt den nya översiktsplanen är tillgodosedd. Eftersom det inte längre finns särskilda skäl som motiverar att förordnandet ska fortsätta gälla bör förordnandet upphävas. 

Taggar

Dela


2 reaktioner på Riksintresset tillgodosett: Länsstyrelsen upphäver förordnandet

Inte alls konstigt att länsstyrelsen kan upphäva förordnandet eftersom kommunen i den nya översiktsplanen lagt sig platt för militärens och länsstyrelsen.
Nu anser också kommunen att det inte ska få byggas bostäder inom 90-deceibel-området. Inte ens inom befintliga byar. Ett politiskt svek mot landsbygden.

Enligt den bullerutredning som gjordes inför det eviga miljötillståndet omfattas stora delar av Vaggeryd och Skillingaryd samhälle av 90 decibel.
Är det slut på nybyggnationen i kommunen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *