Nyheter

Två av tre vill inte ha konstgräsplan på Movalla IP

Nyheter När kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott, som består av tre ledande politiker, höll sitt senaste sammanträde röstade man om S-motionen gällande att anlägga en fullstor konstgräsplan på Movalla idrottsplats

Arkivbild. Arbetsutskottet i kultur- och fritid röstade om konstgräsplan vid Movalla

En motion lämnades in till kommunfullmäktige gällande att upprätta en fullstor konstgräsplan på Movalla IP. Kommunstyrelsens arbetsutskott lämnade över motionen på remiss till kultur- och fritidsnämnden där motionen nu varit på arbetsutskottet sammanträde.

Tidigare sent i höstas önskade nämnden att förvaltningen skulle utreda möjligheten till konstgräsplan och följande information kom fram: Tio miljoner kronor (siffran kan justeras beroende på hur mycket bidrag som kan erhållas) och driften beräknas uppgå till 200 000 kronor per år. Nyttjandegraden bör utredas och konstgräsplanen på Vaggeryds IP organiseras på ett nytt sätt från januari 2023.

Konsekvenserna av detta går inte att utvärdera förrän efter första halvåret 2023. Kultur- och fritidsnämnden står även inför en utredning av driftformen av idrottsplatserna och i nuläget har Movalla utmaningar med driftbudgeten. I en framtid i en växande kommun ser nämnden en utökning av arenor för idrott och rekreation, vilket mycket väl kan innefatta ytterligare konstgräsplaner i kommunen. 

Lars Seger (M), en av arbetsutskottets ledamöter, föreslog avslag på motionen och fick med sig Jan Eric Victor (KD). Nämndordförande Nadira Kilim (S) röstade ja och votering begärdes av utskottet, vilken då gav utslag 2–1 till Segers förslag, ett avslag till motionen. 

Kultur- och fritidsnämnden kommer att lämna sitt beslut i motionsfrågan vid kommande sammanträde och som vi berättade förra veckan har 11-årige Natanael lämnat in ett likasinnat förslag till kommunfullmäktige. 

Taggar

Dela


Läs mer

11-årige Natanael lämnade in förslag till politikerna
Vändningen: Det kan bli konstgräs på Movalla
Så röstade de om konstgräset

11 reaktioner på Två av tre vill inte ha konstgräsplan på Movalla IP

Jag hoppas verkligen på en ny konstgräsplan till Skillingaryd men den 10-11 år gamla planen som är i Vaggeryd bör också bytas ut..
Det är en plan utan gräs..
Börja i rätt ände

Bra Nadira. Jag hoppas Natanaels förslag hörsammas och går igenom. Fint initiativ av honom, som i tidig ålder vill vara med och påverka.
Att få barn att idrotta och röra på sig är viktigare idag än någonsin tidigare. Då måste de också ges möjlighet på lika villkor. Tänk om och satsa på en plan även i Skillingaryd.

Man märker ju att folk har prioriteringar i denna kommun. En gräsplan nu bör inte ens tänkas på med ekonomi som den är nu. ”Min unge vill sparka boll” skriks det. Medan företag kommer närmare och närmare konkurs.

Vi håller tummarna att resten av nämnden är förståndiga. Man kan ju undra varför nejsägare till utveckling av fritidssidan sitter i nämnden. Det finns mer än musik

Tråkigt av Moderaterna att avslå en så viktigt ungdomsverksamhet satsning för våra barn och ungdomar får utöva sin fotboll ⚽️ Bra motion hoppas den går igenom och att vi får två konstgräsplaner i kommunen.

Det är klart sport röstas ner när det är musikpolitiker som har egna intressen i frågan.
Det är fler barn och ungdomar som spelar fotboll än som spelar musik i denna kommun.

Ett gäng politiker besökte Movalla under 100-årsjubileet för att spela match mot veteranerna. Jag hoppas att politikerna då såg sig omkring för att se hur många barn och ungdomar som är aktiva inom SIS föreningsliv.

I dagsläget är det tre föreningar som delar på konstgräsplanen i Vaggeryd. Uppskattningsvis strax över 30 lag som både tränar och spelar matcher under sommarhalvåret. Som tränare är det i princip omöjligt att få tid på konstgräsplanen i Vaggeryd. Under försäsongen spelas det fortfarande innebandy och badminton i arenan, i sporthallarna är det gymnastik och dans inbokat och om man inte bokar tid i hallarna redan under föregående år så blir det oerhört svårt att få tid till att börja träna innan gräset är redo.

Vaggeryds kommun växer och fotbollen är en av kommunernas största sporter. Vi har ungdomar i föreningen som längtar tills fotbollen börjar igen men vi får ge besvikna svar att det inte finns möjlighet för träning då vi inte har någonstans att vara. Brevet från Nathanael borde värdesättas högre. När ska politikerna prioritera oss?

Har full förståelse för att det handlar om prioriteringar och att det är mycket pengar. Vi i Skillingaryds IS är naturligtvis för att det ska anläggas en konstgräsplan på Movalla, anledningarna är många. Konstgräsplanen i Vaggeryd är under vintertid (januari- april) mer eller mindre fullbelagd med kommunens seniorlag och ungdomslagen i kommunen har svårt att få tider. Om ungdomslagen skulle lyckas få tider innebär det en hel del organisation med transporter, alla barn och ungdomar har inte möjlighet att ta sig till Vaggeryd på ett smidigt sätt. För att kunna ge barn och ungdomar i södra delen av kommunen (Skillingaryd och Klevshult med omnejd) möjlighet att spela fotboll på lika villkor skulle en konstgräsplan på Movalla betyda väldigt mycket för SIS och KSK.

Är ingen Skillingarydshatare men när vi inte vet nyttjandegraden på den konstgräsplanen som finns idag nu när det är gratis för de 4 klubbar som varit med från början så kan vi inte lägga 10-15 miljoner på en konstgräsplan till. Dessutom kommer vi att behöva byta gräset på den befintliga planen inom 3-5 år, den är 10 år gammal och mycket välskött men livslängden är inte oändlig tyvärr. Självklart vore det trevligt att ha en konstgräsplan i Skillingaryd men då försvinner nog en gräsplan som är mycket bättre för våra barn och ungdomar att träna på med hänsyn till skaderisken. Men om finansieringen kan lösas på samma sätt som när den i Vaggeryd kom till så kommer saken i ett helt annat läge, tror det blir svårt att hitta både några som är drivande och än mindre pengarna från näringslivet med tanke på vad som väntar ekonomiskt. Sedan vore det ju klädsamt om ni som inte vågar stå för era åsikter kanske borde våga skriva namnet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *