Nyheter

Två avdelningar läggs i ”malpåse”

Nyheter Igår eftermiddag beslutade en oenig socialnämnd att 18 rum, två avdelningar, på Furugården läggs i "malpåse” - planeringen av arbetet påbörjas efter sommaren

Furugården stänger ner två avdelningar några år

Det har varit en del diskussioner under senaste månaden efter att ett pressmeddelande dök upp på kommunens hemsida att tanken fanns i förvaltningens budgetberedning att tömma två avdelningar på Furugården i Vaggeryd. Igår beslutades det så vid socialnämndens sammanträde. Men alla var inte överens.

– Vi fick reda på det här vid sittande bord. Punkten var inte med i arbetsutskottet för två veckor sedan. Det handlar inte om att man ska stänga två avdelningar utan hur man hanterar ärendet. Vi visste ingenting och det här ska börja gälla redan i år. Vi måste få en chans att diskutera det här i partigrupperna, säger Thomas Strand (S), vice ordförande i socialnämnden, som begärde votering i ärendet och fick med sig (SD) ledamoten på sin linje att säga nej till beslutet.

Femklövern, som är sju ledamöter, vann därmed med sitt förslag mot fyra ledamöter som sa nej.

– Vi kan rent formellt fatta ett sånt här beslut som nämnd och vi ger nu förvaltningen signalen att påbörja arbetet. Vi kommer att över tid att tillfälligt lägga ner två avdelningar, med totalt 18 rum, då vi ser redan nu att de som önskar komma till särskilda boende minskar. Fram till  2023-2024 har vi inte behov av dessa rummen. Under tiden avdelningarna är tillfälligt stängda så kommer vi att modernisera och uppgradera med välfärdsteknik. Hemtjänsten kommer att användas mer och när vi inte kan bo hemma längre ansöker personen om och biståndsbedöms till en plats på ett särskilt boende. Man är helt enkelt friskare, som äldre, nu än förr, säger Ann-Katrin Löfstedt (M) socialnämndens ordförande.

– Behöver man en plats på ett vård- och omsorgsboende så är man berättigad till det inom de tre månader som lagen säger. Anledningen att vi tog upp detta nu är att vi som förvaltning behöver ha en inriktning redan nu, säger Lotta Damberg, socialchef och fortsätter berätta att marknaden styr och planeringen ska igång direkt efter sommaren.

Thomas Strand (S) är inte nöjd med svaret när Mejeriet inte är klart för inflyttning förrän om knappt ett år och är mycket förvånad över att det här kom upp under gårdagens möte samt undrar varför det var så bråttom att ta beslutet redan idag innan partigrupperna kunde få ”prata ihop sig”.

Personalstyrkan kommer vara densamma.

Det var den 14 maj vi publicerade det som budgetberedningen tog fram. Finns att läsa här 

Dagen efter svarade Lotta Damberg, socialchef, att det inte fanns något förslag utan ett svar i budgetberedningen hur man ska fylla nya vård- och omsorgsboendet Mejeriet. Finns att läsa här.

Taggar

Dela


33 reaktioner på Två avdelningar läggs i ”malpåse”

Lägg ner kritiken. Effektiviseringar (besparingar) på välfärden har vi själva valt genom att ge femklövern mandat.

Demokrati är väl när man rösta på något parti som man tycker att deras politik vill jag stödja. INTE när dom kommit till makten och kör en annan politik. Än den man röstade på. Då kan man lika väl lägga ner demokratin

vi försökte ett år att få in vår mor på Furugården,men dom beviljades inte , tyvär kom hon in alldeles för sent så ansökningar finns , vi satt i 3 möte innan ansökan gick igenom väldigt frusterande

Demokrati= man röstar på ett parti o dess politik= förändring man röstar på ett annat parti o dess politik…
Alltså politiker är fritidspolitiker o följer partipolitik. Moderaterna o de övriga är ju tydliga med effektivisering, de röda får oftast kritik att de ger för mycket välfärd o höga skatter. Röstar man för mindre skatt blir detta konsekvenserna enkel matematik. Självklart ska alla har bra arbetsmiljö o de äldre ska ha en bra tid, det är vi alla överens om men politikerna är valda av kommunens invånare o de har varit tydliga med effektivisering o inga skattehöjningar o då blir det skola, vård som får ta kostnaden tyvärr… skriv medborgarförslag istället för att gnälla här för jag lovar här försvinner kommentarerna. Skriver man medborgarförslag måste dessa tas upp o det blir då synligt vilka politiker som agerar lokalt eller efter ideologi.

Medborgarförslag Peppe? Det tar ju ibland flera år innan sådana behandlas av Vaggeryds Kommuns politiker.
Folkvalda politiker går sina egna vägar efter val i den här kommunen, det är uppenbart. Och bara för att man röstade blått så betyder inte det att man stöttar såna här idiotiska beslut! Vem hade kunnat förutse den här röran?!

Jag har skickat in 11 medborgarförslag alla har behandlats inom 6-12 månader. Bara för skillingaryd.nu skriver om 1-2 förslag som har gått lång tid o behandla så är inte det någon sanning. Inför varje möte så finns det dokument där dagordning o underlag finns. Går o läsa på kommunens hemsida, de läser jag för att hänga med o undersöka, så ja Ellen det går o förutse vilka beslut som ska fattas. Det är självklart att partiideologi påverkar vilket håll en kommun går åt, det finns ju statistik för alla kommuner över olika styren sen 40-50 år. Den enkla sanningen är oftast enkel, inflationen går upp varje år men Vaggeryds skatt står still, det är klart det blir konsekvenser då i de enheter som kostar mest skattepengar. Skulle skatten höjas för att täcka inflationen Skulle enheterna inte behöva spara eller effektiviseras, för politiker o tjänstemän är det siffror på papper tyvärr.

Höjer de inte SKATTEN tar de ut det med högre matpriser till pensionärer och andra avgifter,man märker nog Peppe.

Någonstans är det fel. Man hör hela tiden att de som vill in på Furugården inte beviljas plats. Är det biståndshandläggarna som bromsar? Mejeriet byggdes för att det behövdes fler platser. Ta in de äldre som vill och informera personalen om hur ni tänker. Boende får inte flyttas utan egen önskan och personalen bör också få önska arbetsort. Verkar som politikerna i soc.nämnden inte lyssnat in opinionen.

Elisabeth håller med dej detta är inte ok av våra valda i kommunen dom verkar flytta problem som ingen vill kännas vid hoppas verkligheten kommer ifatt o att dom får gå omg. För Dessa i 5 klöver tar bort all värdighet för dom äldre. Skäms som kommun invånare.

Vart är ansvariga politikers svar på skattebetalarnas kritik?! Sitter ni tysta och tror att ni än en gång ska rida ut stormen för att sedan fortsätta på samma sätt? Skamligt att man behandlar pensionärer, anhöriga och personal på det här sättet! Åsa har rätt – prova på hennes jobb i en månad så får ni se hur verkligheten ser ut egentligen

Carina och Åsa har ju helt rätt !
Har en mor i den situationen som Carina och Åsa beskriver det, och som definitivt borde få ett boende!
Men tyvärr hur mycket men än försöker att få dom som bestämmer att se hur verkligheten är,så händer ingenting ..
Som anhörig, känner man att hur mycket man än gör för sin mor, så känner man sig otillräcklig,orolig och har dåligt samvete !

Man får hoppas att det blir mer personal i hemtjänsten då vi har mycket att göra , hinner knappt gå på toa eller ta en kortare paus på förmiddagen eller eftermiddagen , det går i ett , och hur ska de gå till med denna styrka vi har nu , sett in mer personal nuuuu .

Det kan inte vara så att i mejerie-projektet så har snillar missat själva personalkostnaden i budgeten. Plötsligt kommer det beslut kring
Furugården… rutten politik! Bort med G. J.

Bra Sandra! Tyvärr så har nog snillena missat mera än personalkostnader. Enligt uppgifter som jag har så var inköpet av bankhuset nödvändigt på grund av dålig projektering av mejeriet. Det fanns tydligen ingen plats till en infart annars. Det fanns för övrigt inga behov av det huset.

Resursslöseri! Visst men samtidigt är det ju många Skillingarydsbor som blivit förflyttade till Vaggeryd när några avdelningar på Sörgården inte fungerade längre.
Om dom nu passar på att renovera avdelning för avdelning på Furugården(som jag kan läsa ut av vad skillingaryd.nu rapporterat) är det väl positivt för framtiden

Och där har vi igen, typisk att Vaggeryds Kommuns personal och alla berörda för veta en sån nyhet genom media. Nu sitter vi som jobbar på Furugården i våra arbetsplatser och undrar vem ska gå och var ska de ta vägen. Hur tänker de när de byggde Mejeriet?
Som några har skrivit innan, hoppas att Socialförvaltningen har bra planer för de 18 tomma lägenheterna och att de inte kastar ut de brukare som bor och trivs där. Ett år är inte mycket tid för så stor förändring.
Konstigt att man måste spara in på en befintliga väl fungerande verksamhet för att starta en ny verksamhet, vem räknade fel?

Besviken!
Elizabeth O, Undersköterska, Furugården

Om de socialtjänsten vill att de äldre ska bo kvar i sina hem istället för SÄBO så hoppas jag innerligt att personalstyrkan inom nattpatrullen tillsätts igen.
Som jag har förstått det hela så har ett flertal fått avslag på att få flytta in på SÄBO pga platsbrist.

Det är väl billigare med hemtjänst i stället för ålderdomshem för kommunen.

Göran Pettersson, Skillingaryd, antiteist och kommunist

Göran! Vad jag vet får man betala för sig! Efter inkomst (Utom möjligen dom som får en oanständigt låg pension, som t e x varit hemma o skött om sina barn eller haft fräckheten att vara sjuka)

Blir så frustrerad när jag läser att de inte vill flytta in! Jobbat nu i över 30 år i vården och ser bara hur mycket sämre det blir för våra äldre som behöver hjälp. Det är klart att man vill bo hemma när man blir lovad samma hjälp som på ett boende. Det låter så bra men sanningen är något helt annat. Du blir ensam och får vänta och vänta. Någon tittar in en liten stund och gör det de absolut måste och vad du blivit beviljad för. Någon tid till något oförutsett finns inte. Vill du gå på toaletten så kan det ta en evighet innan någon personal kan komma och hjälpa till. Ramlar du kan det också ta tid innan någon kommer.Det är inte som att bo på ett boende. Där finns folk omkring en och hjälpen, röster, gemenskap och trygghet precis utanför dörren. Säg sanningen till de som söker/behöver hjälp. Till er som bestämmer gå ut och jobba i hemtjänst/boende i minst 1 månad och med våra arbetstider så ni vet hur verkligheten är! Vi som jobbar ute i hemmen efterlyser boende med personal dygnet runt! Låt våra äldre och oss andra få ett hopp om att mänsklighet och ett värdigt liv faktiskt värdesätts!

Har någon av de här ”förståsigpåarna” som bollar med åldringarnas livssituation någonsin konsulterat dig som har erfarenhet i frågan? Hoppas att det drabbar deras egna föräldrar och senare dem själva, men då träder väl nepotism in i frågan.

JK! Dessa politiker kommer troligen inte att behöva bo på SÄBO. Med en pension som vanligt folk bara kan drömma om, har dom utmärkt råd med en eller rent av två anställda (ev svart) små ”pigor” , eller ”drängar” som sköter om dom, HEMMA! Tänk så bra – att ej vara beroende av samhällets, vid det här laget, ganska så dåliga villkor. Bara bo kvar i det egna vackra trygga hemmet. Kallas visst klasskillnad. DÄRFÖR är dom ej rädda att nånsin behöva hamna i samhällets godtycke!!

Blir det så när M styr i kommunen och socialnämnden? Hur blir äldrevården då? Vill ni ha all verksamhet i Skillingaryd, vi Vaggerydsbor vill äta lagad mat på Furugården inte varm mat från Skillingaryd- ät den i Skillingehus. Vi vill ha kvar alla avdelningar på Furugården då får A-K L, o Damberg säga vad de vill, upp till kamp.

Det är inte antalet som vill flytta in som minskar – det är antalet som får beviljad ansökan att flytta in / Carina

Vet någon om det är GRATIS att bo på SÄBO? Jag tror inte det. Och då måste det väl inta ens vara lagligt att flytta runt människor som en skock får! Är det månne tillåtet därför att dom kallas GAMLA! Då är det ännu mer oförskämt (och troligen olagligt,,,)

Det är rimligt att fler platser förläggs i Skillingaryd i och med mejeriet. Jag är försiktigt positiv till detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *