Nyheter

Vad ska en sjuksköterska göra?

Nyheter Hjälpa? Vårda? Lindra? Visa empati och medkänsla? Göra sitt bästa för dem som behöver hjälp? Kunna svara på anhörigas frågor? Visa respekt mot anhöriga? Naivt trodde jag att det var så. Så fel jag har! Läs mammans insändare här.

På Mejeriet i Skillingaryd ber sjuksköterska läkare ändra en ordination så att den som ska ha behandlingen inte klarar av det. Dag efter dag erbjuds behandlingen trots att man vet. Dag efter dag tvingas vårdtagaren neka eftersom kroppen inte klarar av det. 

Att medvetet erbjuda hjälp så att den inte kan tas emot är grymt och okänsligt. 

Att dag efter dag bli tvungen att neka den behandling som ska hjälpa för att ingen är villig att ge den på rätt sätt är också fruktansvärt grymt. 

Ingen ger medicin i tablettform till den som inte klarar att svälja dem. Man krossar dem eller ger flytande. Man ser till att vårdtagaren får den behandling den behöver. Varför gör inte sjuksköterskor på Mejeriet likadant, ser till att vårdtagaren får den hjälp han behöver?

När vi ringer för att prata med sjuksköterska på boendet hänvisar hon till vårdcentralen som inte har något med det att göra. När jag frågar om inte sjuksköterska på boendet har ansvar för dem som bor där så säger hon att hon inte har någon kommentar utan hänvisar igen till vårdcentralen. 

Ingen tar ansvar, ingen bryr sig. Sjuksköterskor och all vårdpersonal utan ett hjälpande och medkännande sinnelag borde byta jobb. 

Jag kan inte tyst se på när vår son behandlas på det här sättet. Jag kan skriva mycket mer om lögner, förtal och kränkande bemötande, trakasserier och så vidare. Listan är lång, mycket lång. 

Det är många som beter och betett sig oerhört illa mot vår son och oss. 

Tjänstemän, chefer och politiker inom socialnämnden – vi väntar på en ursäkt och upprättelse. 

Jag är mamman. 

Taggar

34 reaktioner på Vad ska en sjuksköterska göra?

Varför vevar ni denna sorgliga historia i media hela tiden, verkar ju inte ha hjälpt hittills 🙄

Håller med anonym, på vilket sätt blir personen bättre av att bli ständigt uppmärksammad här, hur mår personalen efter att gång efter gång bli offentligt uthängd, vem vill i slutändan jobba inom vården och då särskilt på Mejeriet här? Alla har väl rätt till en åsikt, men blir fel när bara ena sidan hörs

Det här är en ytterst märklig insändare. Vad påstås i texten, vad insinueras och vad är fakta?
Ska jag tolka texten, utan att ha någon bakgrundsfakta, låter det som om du är missnöjd med specifik person på specifikt boende? Troligen har du fått ett svar som du inte är nöjd med och då skickar du en insändare till en tidning. Vad ändrar detta vårdbehovet eller besluten?
En sjuksköterska ändrar knappast en läkares ordination. Denne kan ha en åsikt och framföra det möjligtvis, men att läkaren skulle ändra sig utifrån endast en åsiktsinhämtning låter ytterst osannolikt.
På ett boende gäller generella riktlinjer. Man möter patienters behov så långt det går. Är inte ni nöjda med det, står det väl er fritt att byta vårdplats?
Nä det är något annat i den här historien som inte lyfts fram. Känns som ett typiskt rättshaveriinlägg. Det låter som om ni fått ett beslut som inte faller er i smaken och då väljer ni att hänga ut enskilda i er insändare. Förmodligen en person som inte kan försvara sig pga sekretessregler.
Kan det vara så, och det vore inte första gången som det händer, att anhöriga ligger till grund för ett tilltagande sjukdomstillstånd? Rättshaverister kan ha en tendens att röra sig i de markerna för sådant händer. Nu säger jag inte att så är fallet här. Men insändaren luktar lite surt och ofullständig måste jag säga.

”Anonym”: Hur menar du med ”Är det rätt forum att diskutera en enskild persons vård?” Du har ju själv skrivit sju inlägg i ärendet om jag räknat rätt.

Anhöriga har gång på gång berömt personalen på Mejeriet.
De gör vad de kan. De upplever att de bemöts väl.
Insändare handlar om att en sjuksköterska nekar ordination från läkare. Här upplevs det som att alla sjuksköterskor gör det. Sjuksköterskor gör bara sitt jobb. Tyvärr får anhöriga bara skicka e-post. De får inte tala med dem.
Anhöriga med fullmakter kämpar för sin son som är svårt sjuk i ME. Då menar jag att han är svårt sjuk. En svårt ME-sjuk ligger väldigt nära döden upplevelse, 3:e dagen innan döden.

Läs insändare en gång till det handlar inte om att krossa tabletter, det var bara ett exempel.
Konstigt ingen reagerar på att man blir hänvisad till vårdcentralen när man bor på ett kommunalt vård- och omsorgsboende.

Anonyme ”Helgonet”: Så kom det en användbar faktapunkt – diagnosen är ME. Men du måste formulera resten tydligare så det går att förstå vad du menar. Hur vet du för övrigt att han kommer att dö om tre dagar, alltså 8/8 2022? Är det något ni har planerat? Det där låter obehagligt.

Om man inte är släkt med någon i kommunen blir man mobbad för här måste alla vara infödda om de ska räknas för här är det mycket mobbning.

Insändaren väcker många tankar och frågor. Hela situationen är säkert väldigt besvärlig gör er anhöriga, personen själv det handlar om, och all personal som jag vill hoppas gör sitt bästa.
Men.
1. Läkemedel ordineras av läkare. Sjuksköterskor kan föreslå men det är alltid läkarens ansvar.
2. Läkemedels beredningsform bör i många fall inte ändras. Att tex krossa ett läkemedel kan ändra dess effekt, hur och var metabolismen sker etc. Vilket kan vara skadligt.
3. Det framgår inte vilken form och varför ni anhöriga anser att det inte ska ges. Men det kan ju tex handla om schematekniska saker som kanske då bör landa på sjuksköterskans chef /resurser i kommunen.

Det är väldigt många här som gissar hej vilt och inte har en aning om vad ni pratar om. Fattar ni inte att det finns så många fler detaljer i den här historian än vad som ryms i en insändare? Hur har ni mage att komma och påstå saker i en situation där ni inte har en aning om hur saker ligger till? Att primärvården har kompetens för den här typen av sjukdomar är inte sant. Det är ett erkänt problem i EU, i vetenskapliga studier och av Sveriges riksdag. Det är faktum att läkare och sjuksköterskor inte har kunskapen, vare sig ni vill det eller inte. Insändaren är skriven utifrån fakta och hur saker och ting ligger till. Bevis finns. Punkt! Granska bevisen och lägg fram motbevis istället för att komma med massa antaganden. Skäms på er som attackerar en av landets svårast sjukaste människor och dennes familj på det här sättet. Vad skulle familjen vinna på att fara med osanning? De försöker ju bara skydda sin familjemedlem från svår plåga och lidande. Var tog empatin i Vaggeryds kommun vägen nånstans?

Men varför flyttar ni inte er anhörig då dit kunskap finns? Det finns specialklinik i exempelvis Uppsala. Varför låter ni människan ligga på ett boende som är till för äldre?

Men om ni är så fruktansvärt missnöjda med vård, omsorg, chefer, politiker med mera, varför flyttar ni då inte er anhörig till en annan kommun? Man har all rätt att välja vart man vill ha vård. Ni som anhöriga har ett rättshaveristers beteende i denna fråga. Är det inte bättre att ta hand om sin anhöriga än lägga energin på allt annat ni gör?

På Ryhovs sjukhus i höstas fick han behandling som gjorde honom mycket bättre.
Läkaren ordinerade samma behandling på boendet. Försökte i över 3 månader. Men det var stopp.
Nutid ny läkare ordinerat samma behandling Det blir stopp nu också.
Klart man undrar.
Man står rådlösa och vet inte hur man skall hjälpa. Denna behandling var en metod som kunde fungerat.
Att sjuksköterska stoppar läkare ordinatior är mycket ovanligt.

Men snälla, hur ska vården kunna ”förvara” sig i allt ni skriver, de kan aldrig gå ut och tala om hur de upplever denna situation
De har tystnadsplikt
Till Anonym ( som säkert är en i familjen/vän skriv ditt namn) och mamma
Sluta häng ut personal på boendet och övriga i vården, finns säkert 2 sidor i allt detta tråkiga som ni upplever
Läkare, sjuksköterskor, undersköterskor mm har ändå den kompetens de behöver för att arbeta i vården alla är inte inkompetenta som ni alltid såget, alla vill inte er ont utan också gott ..som du själv bemöter andra bli du bemött.

Här var det mycket emotioner men inga medicinska hårdfakta som skulle göra att det går att begripa vad det hela egentligen handlar om. Varför patientens kropp ”inte klarar av den ordinerade medicineringen” samtidigt som det talas om att krossa tabletterna låter osammanhängande. Många av dem som skriver döljer sig dessutom bakom anonyma pseudonymer – varför? Men att en sjuksköterska på pin kiv / elakhet skulle genomdriva en viss medicinering bara för att hon vet att patienten på ett eller annat sätt inte klarar av den – det låter som en rent bisarr beskyllning.

Ordinarie läkare har slutat. Innan han gjorde det lovade han vår son att få behandlingen på rätt sätt. Den som kom sedan var hyrläkare och inte alls insatt i problematiken men läste i journalen hur behandlingen skulle göras. Han ringer oss och talar om att sköterska bett honom ändra.
Sedan undrar jag vad det är jag ska sopa rent? Ingen kan ju tala om för mig vad det är för hemskheter jag gjort trots att jag bett att få veta.

Jag tycker inte det är roligt att skriva insändare och klaga men jag har inget val när ingen tar var son och oss på allvar. Skulle inte ni göra allt för att ett barn ska ha det bra. Speciellt om de är sjuka och helt beroende av hjälp. Tyck vad ni vill men jag slutar aldrig att kämpa för att mitt barn ska få det så bra som möjligt. Aldrig
Jag har redan fått utstå så mycket från den här kommunen. Det kan knappast bli värre. Och jag går med huvudet högt för jag vet att sanningen är på min sida. Mitt samvete är rent.

Är det nån som verkar ta död på din son så är det inte sjuksköterskan i alla fall.
Sopa ren framför din egen dörr!

Det är väldigt, väldigt rent framför mammans dörr. Hon är den stora hjälten i detta, som trots grovt förtal och mobbing, konstant står upp för sin son. Den som påstår något annat ljuger eller är vilseledd. Bevisen för det grova förtalet är det inte heller någon som varit villig att granska. Sanningen kommer att segra.

Det är alltid läkaren som ansvarar för ordination och oavsett om läkaren lyssnat på sjuksköterskan eller inte så är det läkaren som bedömer att ordinationen är rimlig. Därmed borde den ilska som ställs mot sjuksköterskan istället vändas till ifrågasättande av läkarens ordination. Förstår er frustration men det är alltid ordinerande läkare som har det yttersta ansvaret. Ingen läkare sätter in en ordination som de bedömer olämplig bara för att en sjuksköterska ber om det.

Till M. Sjuksköterskan övertygade hyrläkaren att patienten kunde ta emot behandlingen så som hon påstod, trots att hon visste om att patienten inte kunde det. Tror det var fyra eller fem försök som gjorts tidigare. Sen påstår sjukskötarska att patienten nekar behandling. Menar du seriöst att sjuksköterskan skulle stå utan skuld i detta?

Jag vill inte förringa era känslor eller upplevelser. Förstår verkligen eran desperation, det vill jag verkligen förtydliga. Jag menar att det är läkaren som står i ansvar för ordinationen, ja. Om sjuksköterskan lyckats övertyga läkaren så är det läkaren som begått ett fel. Jag menar inte att sjuksköterskan står utan etisk skuld men lagligt Jo tyvärr. Jag hade begärt en läkemedelsgenomgång med ansvarig läkare där ni kan gå igenom ordinationen och då också få höra av läkare hur de motiverar en ordination. Ni kan också begära att er anhörig får en annan ansvarig sjuksköterska vilket det känns som ni behöver utefter vad ni beskriver, förtroende är viktigt.

Det viktigaste i min insändare är: Är det god vård och omsorg, empati och att göra sitt bästa när man medvetet försvårar en behandling för en mycket svårt sjuk person?

Det finns fantastisk personal på Mejeriet. Vi är jättetacksamma för dem. Men det som är undantagen ställer till det. Att be läkare ändra en ordination så möjlighet till förbättring försämras tycker jag är fruktansvärt och det finns inget försvar för det.
Flera av er som skriver verkar inte läsa och förstå. Jag får skit för att jag skriver men jag står för allt. och jag kan bevisa allt
Vi har kontakt med anhörigas riksförbund som uppmanar oss att gå till pressen. Vi har också uppmanats av politiker på alla nivåer att gå ut i pressen.
Gå en mil i mina skor….. Eller gå en mil i min sons skor.

Med det du inte fattar ”mamma” är att det spelar ingen roll hur många gånger du skriver att ”personalen på Mejeriet är bra”. Du kränker dem genom att nedvärdera deras kollegor och medarbetare i teamet. Det vill säga sjuksköterskan , rehab, chefer, politiker. Alla är varandras kollegor Så nej, du ”mamma” har redan gjort bort dig genom att ens gå så långt som att skriva denna insändare.

Om det nu är så att det är alla sjuksköterskors fel att er son blir så illa behandlad, så kanske ni borde fundera på om ni låter dem sköta sitt jobb?
Om ni själva inte har en läkare eller sjuksköterskas kompetens, borde ni stå tillbaka och låta dessa fantastiska människor sköta sitt jobb. Om ni visste hur de kämpar. Och om de snart inte orkar jobba när ni säger att de är så hemska, så har ni snart ingen som vårdar er son..

Till ”Undrande”. Du vet verkligen inte vad du pratar om utan du gissar ju bara. Situationen och maktmissbruket i Vaggeryds kommun är mycket mycket sjukare och värre än någon kan föreställa sig. Och kanske det märkligaste av allt är att ingen är villig att granska bevis utan bara antar att folk som agerar i tjänst inte kan ha onda agendor. Granska fakta istället för att bara anta att det är som du tror. Bara för att du har svårt att tro att det faktiskt kan vara så illa som det är.

Till ”anonym” som inte tror att jag vet vad jag pratar om..
Jag vet mer än du tror… gissar inte alls.. Bara så du vet.
Hur tror du att sjuksköterskorna och de andra som jobbar för att er son ska få så bra vård som möjligt (tro det eller ej) hur de mår??
Gå en dag i deras skor och hur de bemöts, så kanske du ändrar dig..
Det bästa kanske är att han flyttar så blir det lugnt för alla.. eller vad tror du?

Det brukar alltid finnas 2 sidor av det berömda myntet. Varför skulle en sjuksköterska medvetet försvåra behandlingen för en vårdtagare?

Om din son ska ha medicinering av något slag så är det alltid hans läkare som ordinerar. Läkaren kan vara den på vårdcentralen eller på en av sjukhusets mottagningar. Efter doktorns receptutskrivning kan en sjuksköterska hantera ordinationen. Det är inte att krossa eller mosa tabletter hur som helst. Den här angivna sjuksköterskan agerar helt enligt svenska lag. Heder till henne

Sjuksköterskorna gick i höstas helt emot läkares ordination. Den här gången övertalade de en hyrläkare att ändra ordination så att den blev på ett sätt som de visste att patienten inte kunde ta emot. Sedan påstår de att patienten nekar hjälp. När du skriver heder till henne har du helt fel. Enda förklaringen är att det är gjort av ren illvilja. Att kalla brottslingar för hjältar är skamligt.

Att krossa tabletter var ett exempel på att det borde vara självklart att se till att alla får den behandling de ska ha. En behandling måste anpassas efter mottagaren. Annars har den ingen funktion. I detta fallet hade läkaren anpassat behandlingen efter vårdtagaren. Det stod tydligt i journalen. Det står också tydligt att läkaren ändrade i journalen efter samtal med sjuksköterska. Sjuksköterska vet sedan tidigare att att det inte fungerar på det sätt hon bestämmer.
Det är att medvetet försvåra eller förhindra hjälpande behandling. Knappast hedervärt.

Tänker precis som du skriver att det är läkaren som ordinerar läkemedel och inte sjuksköterskan. Det är inte upp till dem vad som ska ges och inte heller i vilken form. Så är det någon som ska ställas till svars är det läkarna och inte personalen på Mejeriet. Jag är övertygad om att de gör allt i sin makt för att hjälpa er son utifrån de förutsättningar som finns.

Är det någon som ska lyftas så är det personalen på Mejeriet.

Kommentarsfunktionen är stängd