Nyheter

Vindföretag fick säga sitt när Johannas förslag avslogs

Nyheter Vid kommunstyrelsens arbetsutskott fanns Eolus med för att säga sitt när Johannas medborgarförslag som hon lämnade in i november att kommunen ska använda sitt veto. – Byggnationen startar nästa år men ingen exploatör, sa bolaget och oppositionen kommenterar ”Vi har olika åsikter och driver det här hårt” 

Arkivbild

Medborgarförslaget som Johanna Karlsson i Mörkhultet skickade in i november var att kommunen skulle använda sitt veto mot ändringsansökan om ny väg genom orörd mark och våtmark, samt större uppställningsytor. 

– Ett av verken utanför vindplanerat område hamnar 625 meter från min husknut. Bolagets uträkningar av ljud visar 39,1 dbA och både respektavstånd och bullergräns strider mot kommunens vindbruksplan, menade Johanna i medborgarförslaget. 

En snabb hantering önskades med när ärendet var uppe hos politikerna valdes att återremittera ärendet för att kunna få mer information från bolaget. Vid onsdagens sammanträde fanns Eolus med och gav sin syn på vindkraftetableringen, här i kort summering: 

”Eolus beskrev bolaget och projektet. 2014 var det 13 verk, försvaret motsatte sig 9 av dessa. Kommunfullmäktige tillstyrkte etableringen. Fyra verk, totalhöjd 200 meter med ökad rotordiameter till 170 meter har vunnit laga kraft. I Boarp är det bra vindläge, elanslutning möjlig, produktionsskog utan höga naturvärden, inget särskilt utpekat friluftsområde, ingen konflikt med fåglar och fladdermöss, få boende i närheten. Tillstånd till vägen. Vann laga kraft 20 oktober 2022. Bolaget är i beställarfas och planeringen är att bygga 2024 och produktion 2025/2026”. 

Gert Jonsson (M);
– Johanna berörs och hon är närmast. Bolaget nämnde att man är ovan vid att det är så få berörda. Vår försörjningsgrad i kommunen är 1-3 procent. Ju närmare produktionen är får man ta del av förbrukningen. Det är ett stort elbehov. 

Thomas Axelsson (KD) och oppositionsråd;
– Vi har olika åsikter och driver det här hårt. Vi ska använda vårt veto och våra tjänstemän fick ett uppdrag från oss att lämna in veto, men det gjordes inte… Att vi dessutom bjuder in Eolus som berättade om gammal skåpmat och inget framtidsinriktat. På frågan om vem som ska byggas nämnde de att de inte kommer att bygga det här själva. Det kom fram att man under den här tiden haft kontakt med en tysk projektör som hoppade av på grund av oklarheter. I dag har man ingen färdig exploatör och man söker efter någon som vill och kan bygga. Alltså ingen exploatör i dag. Det var diskussion om vägen och man får inte använda vägföreningens väg, utan att bolaget får bygga egen väg. Vi undrade hur man löst det med markägarna och det hade de gjort. Frågade också vad man betalat för detta vilket de inte berättade. Jag ställde också frågan om man kunde flytta det verk, som ligger närmast Johanna, 300-400 meter västerut. Då skulle man kunna klara respektavståndet. Men det ville de inte, då en ny ansökan var tvunget att lämnas in. Säljaren från Eolus drog energipolitik och pratade om att el, effekt, försörjningsgrad men det är bara att lura sig själv. Att vara självförsörjande stämmer inte. Vi vill att frågan ska gå vidare till kommunstyrelsens där en ny diskussion kommer att tas upp. 

Kenth Williamsson (S); 
– Vi kan konstatera att det blev en väldigt stor diskussion och det är så att man fått tillstånd att bygga dessa och i tjänsteskrivelsen står det att det inte är juridiskt möjligt att då säga nej till detta. Det är ingen hemlighet att man har problem med energiförsörjningen, vi ska också bidra. Jag blir förvånad om partierna inte säger att vi ska energiförsöja oss. Det måste vara en utgångspunkt. 

Gert Jonsson (M);
– Nuvarande regering meddelar att det är otroligt långa ledtider. Projektet i Boarp startade 2014 och ska man nu starta upp en ny ansökan. Nej, det har man inte tid med. Oavsett om det är KD och M som styr, så måste vi vidhålla vårt beslut. Ni undrar varför vi tog hit Eolus, men någonstans måste fakta upp på bordet. Vi tog vårt beslut 2017, det har prövats och vunnit laga kraft. Den strömmen som produceras kan rinna ut i lokala nätet, det är ju inte så att det finne en kabel från Boarp ner till Tyskland. Det som produceras här används här. 

Thomas Axelsson (KD) är kritisk till att vindbolaget fått vara med med och säga sitt när markägaren inte har bjudits in. 

– Kan bara konstatera att det här är inte bra hanterat. 

Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslog avslag på Johannas medborgarförslag att kommunen ska använda sitt veto gällande vindkraft i Boarp. 

Taggar

Dela


Läs mer

Markägare var inte inbjuden: Känns korrupt
Oppositionen varnar för process om skadestånd

14 reaktioner på Vindföretag fick säga sitt när Johannas förslag avslogs

Det måste ju givetvis vara på det sättet att vill man bygga verksamhet som stör grannar så måste man ha deras samtycke till detta.
Om man inte får det så får man ersätta grannarna för deras förlust.
Det är detta som samhället är satt att skydda.
Inte att hitta olika vägar att lura oss.
Då kallas det baggböleri.
Jag kan garantera er att inte en Kw av produktionen i dessa vindkraftverk kommer invånarna i Vaggeryd till del.
Och inte ett öre billigare blir elen i Vaggeryds kommun.
För vore det så skulle ju invånarna i norr få sin el gratis eller rent av betalt för den.
Skrämmande att Eolus fått sitt tillstånd att bygga men inte vet vem som skall göra det. Då de inte sålt sina byggrätt ännu.
Vår natur är till salu till högstbjudande.
Kanske det blir ett ryskt eller kinesiskt bolag. Eller ett tyskt.
Inte ett jobb skapas i kommunen och inte en kilowatt stannar här.
Så då är frågan; Varför?
Lasse Olsson
Ekesås

Om man uppvisar så stora kunskapsbrister angående vindkraftspolitiken som Gert Jonsson gör kan man omöjligt sitta kvar som kommunalråd. Han måste vara ensam i Sverige om att tro att vindkraftselen rinner ut i det kommunala elnätet. Skulle tyska vinkraftsinvesterare ha så stor omsorg om Vaggeryds elkonsumenter att man plöjde ner pengar i vår kommun. Vad inte Gert vet är att i stort sett all vindkraftsel som produceras i Sverige går ner till tyska, baltiska och danska elkonsumenter. Eftersom vi är knutna till det europeiska nätet får vi betala tyska priser för elen.
Om det inte vore så skulle vi ha ett kilowattpris på cirka 40 öre. Jag rekommenderar Gert att gå in på kontrollrummet svenska kraftnätet. Där kan man dagligen följa svensk elproduktion. I kväll producerar vindkraften 4000 megawatt. 4800 megawatt går på export. Om Gert tycker att svensk natur skall förstöras och människors livsmiljö skall få stå tillbaka för tyska investerare då har ha ju en poäng i sina åsikter. I Tyskland har motståndet mot att bygga vindkraft blivit så hårt att det är nästintill omöjligt att genomföra nya projekt. Då är det självfallet lämpligt att vända sig till Sverige så länge det finns kommunalråd som står med mössan i handen och känner sig” tvungna att rädda världen”

Det är ledsamt att se hur Johanna och hennes grannar blivit så oerhört dåligt behandlade av bolaget Eolus. Minst sagt ojust spel hela vägen!

Att inte beslutsfattarna i kommunen klarar att se detta nu (igen) och ta sitt ansvar över situationen är högst märkligt! De kan sätta stopp, allt går om de vill.

Januari 2022 var det nämligen en enhällig kommunstyrelse som röstade emot Eulos just på grund av detta. Och nu är det tydligen glömt? (Skrivelsen då utformades inte korrekt).

Klart vi ska använda vårt veto! Både rekommenderad bullergräns överskriden och säkerhetsavstånd ej uppfyllt. Finns inget annat.
Mvh
Ewa Magnusson (L)

Vilket avsky det är mot politikerna i Vaggeryds kommun. Man skulle kunna tro att ni inte gör ett bra jobb. Ni som tömmer halva Sveriges innehav av baracker till skolor och vårdcentral för vår skull.
Tar hand om tyska investerare och andra profitörer som inte gagnar våran kommun alls.
Ni gör så gott ni kan kanske?

All infrastruktur och stora projekt påverkar folk omkring. Vare sig det är motorväg eller kraftverksdammar som byggs.
Liknelsen med våldtäkt är helt befängd och våldtäkter ska inte relativiseras.

För att göra det tydligt så kan vi använda oss av en liknelse, samtyckeslagen. Är det inte samtycke så är det våldtäkt! Det är olagligt att med tvång, våld eller hot få någon att ”gå med på” sex. Ett nej är ett nej helt enkelt. Det spelar ingen roll om det föds mindre barn i Sverige, det krävs ändå samtycke.

Med detta i tanken kan vi återgå till vårt fall. Eolus har frågat, markägare har skrivit på och sagt ja, kommunen har sagt ja och vi fick faktiskt aldrig frågan om vi ens ville! Vi har sagt nej, vi har skrivit nej, vi har gått till domstolar flertalet gånger och sagt nej! Men vad vi än sagt så står vissa politiker fortfarande och hejjar på och vägrar sätta ner foten.
Detta påverkar oss redan starkt psykiskt.

Om vi nu går tillbaka till samtyckeslagen igen, så ser detta väldigt illa ut!

Vi ger INTE samtycke till att majoriteten i kommunstyrelsen tillåter förstörelse av vår hemmiljö, vårt fastighetsvärde, vår psykiska och fysiska hälsa.

I Vaggeryds kommun finns från norr till söder från öst till väst följande Riksintressen:
Europavägen som är pulsorder genom hela Sverige.
Järnväg som rustas upp för elektrifiering.
Militärt flygfält rustat för Natoflyg.
Södra Sveriges största skjutfält och militärt övningsområde!ä inkl. bullerson.
Med alla dessa intecknade markområden som alla var för sig är av högsta Riksintresse, så anser jag att Vaggeryds kommun och dess invånare, med råge har upplåtit mark för Sveriges Riksintressen inkl. produktion av el!!
Gör om Vindbruksplan och lägg alla områden som icke tänkbara områden för vindkraft!!

Gert
Jag citerar ”det är otroligt långa ledtider. Projektet i Boarp startade 2014 och ska man nu starta upp en ny ansökan. Nej, det har man inte tid med”

Så det har MAN inte tid med. Men att köra över en människa trotts att verken är för nära och högljudda enligt kommunen egna vindbruksplan det kan MAN.

Så då återstår ju frågan om hur kommunen tänker ersätta Johanna då hon får sin gård och hus förstört. För detta vindkraftverk bryter ju mot kommunens vindbruksplan och då är det väll rimligt att hon får en saftig ersättning för det?

Det är ren skandal att våra kommunalråd bildat äktenskap och visar rena diktatoriska drag.
Skäms på er och se till att ni för kommunens bästa, ställer era plaster till förfogande och avgå.

Svar till dp: Makt fullkomligheten var lika illa i förra styret. Men när makten höll på att förloras så var inte den politiska ideologin viktig längre. Då gick det bra att sätta sig i knäet på S bara för att behålla makten.

Styret med M och S måste röstas bort nästa val. De är helt maktfullkomliga. Bryr sig inte om medborgarna i kommunen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *