Nyheter

Barn föds inte att bli mobbade

Nyheter Jag är så trött på oansvariga föräldrar. Genom alla år har ni funnits, ni kommer alltid finnas. ”Om inte skolan meddelat oss så är det väl inte så allvarligt, vi har inte fått tid för något möte, barnet säger att…”, läs Carro Blomqvists insändare här

Nej men sluta nu. Det spelar ingen roll vart en bor, mobbning finns överallt och det kan drabba vem som helst, när som helst. Jag har sett det så många gånger nu, i så extremt många år och jag är så fruktansvärt less på det. Prata med era barn? Hur ska era barn låta alla vara med när det finns föräldrar på föräldramöten som sitter och nedvärderar andra barn när det handlar om tex hur snabbt ett barn kan läsa.

Det är erat ansvar, eran skyldighet att prata med era barn om att alla är lika mycket värda och att alla ska få vara med. Det är inte ett mobbat barn det är fel på oavsett funktionsnedsättning eller inte, det är er det är fel på. För barn föds varken med att bli mobbade, eller bli mobbare.

Det är erat ansvar och erat misslyckande om ni har ett barn hemma som mobbar, och om ni fullständigt bara skiter i att göra något åt det. Men just det… det är ju inte era barn som blir utsatta, så då struntar ni i det? Jag snackar inte bara om nutid. Jag snackar om allt. Mobbning där dessa mobbade barn fortfarande kan ha men från vad dom var med som som små.

Tänk på det när ni sitter där i er bekvämlighet. Det finns människor som blir ärrade psykiskt i resten av sina liv på grund av att ni inte tar något så enkelt som föräldraransvar kring något så allvarligt som mobbning. Hoppas ni skäms. 

Carro Blomqvist som är mamma, syster, kusin och människa.

Taggar

Dela


16 reaktioner på Barn föds inte att bli mobbade

Jag har själv varit utsatt under skolgången på 80–talet. Det enda som fungerar vid mobbning är att stå upp och försvara sig. Dagens mjukismetoder med samtal gör bara allt värre, då förövarna inte får någon konsekvens av sitt handlande. Tyvärr är hela samhället förstört av dessa indoktrinerade mjukismetoder.

Carro
Om din text är till föräldrar och i synnerhet de föräldrar som du själv sett/hört Dissa barn som läser sakta kanske det vore bättre att kontakta de personerna + rektor istället för att skriva en insändare…
Tror knappast de sitter och läser detta och känner sig eländiga. Om man därimot pratar med folk brukar det går bättre

Det står klart och tydligt i texten vad som är syftet med insändaren.

Ja du, om jag har haft problem med skolan och föräldrar så har jag givetvis pratat med dem, så nej så pass rakryggad är jag att jag inte behöver skriva en insändare för att kommunicera.

Jag ville bara belysa ett viktigt ämne och eventuellt få fler att tänka till lite, vilket jag uppenbarligen fått.

Andra kontakter sköter jag via andra kommunikationsvägar så det är lugnt 🙂

Min text riktar sig till föräldrar, det hoppas jag framkom. Så den här texten, var inte i syfte att skuldbelägga skolan. Tack för mig : )

Det är inte skolans arbete att uppfostra våra barn. Att vara en bra kompis, dela med sig och att hjälpas åt är något man själv lär sina barn och ser till att de följer. Skolan har det tufft redan som det är med många elever på få personal. Barnen ska ha rätt till bra utbildning. De är inte där för att få uppfostran i vad som är rätt och fel och hur man behandlar en annan medmänniska. Det är ditt jobb som förälder och det är väldigt många föräldrar som tyvärr struntar fullständigt i det. Ta ditt ansvar som förälder. Stor eloge till skolpersonalen som får vara lärare, kompis, extra förälder och stöd.

Jag tror inte heller att barn föds till mobbare, jag tror inte heller att förälder fostrar sina barn till mobbare. Jag har själv jobbat i skolan i 16 år och de som säger att skolan blundar, då har ni nog aldrig jobbat i skolan. En lärare går väl inte till jobbet utan att tänka på barnens bästa? Varje dag är en kamp för barnens bästa. Tro aldrig något annat.
Ett tips dock, den bild man speglar av skolan i sitt hem brukar oftast bli barnens, så tänk på hur man själv framställer skolan och andra barn och föräldrar, för det lila frö som man kanske sår helt oskyldigt i ett samtal kan ge stora konsekvenser.
Ibland får man helt enkelt som förälder bita sig i tungan inför barnen…

Tyvärr finns det lärare som går till jobbet utan att bry sig om sina elever. Finns lärare som själva mobbar och fryser ut elever.

Samarbetet mellan skola och hem, där är nyckeln.
Rutiner finns i skolan, det tas på allvar. Om fler föräldrar tog ansvar och lade grunden hemma vid köksbordet skulle det underlätta för oss i skolan i arbetet med era barn.

Att bli mobbad kan skada för livet och ge ärr som aldrig läker! De flesta vuxna i skolan ser och arbetar hårt för att minska mobbningen och att se till att eleverna ger varandra en vardag full av respekt. Det mest problematiska inom skolan är de vuxna som blundar, som lägger bördan på den utsatte eleven och inte ”ser” det som sker. De borde se sig om efter ett annat jobb. Men vad gör man då med alla de vuxna förebilder, föräldrar, som heller inte vill inse vad deras barn utsatt andra för? De som försvarar och ”förklarar” sitt barns beteende genom att lägga all skuld på det utsatta barnet.
Jag vet vad jag snackar om, är både lärare och förälder…

Skolan kan inte hantera problemet själv om inte föräldraansvaret finns.
Så oavsett vad problemet ligger så är det en samarbetsfråga mellan skola och hem.

Det är inte så lätt för skola/ fritids att ta tag i mobbning så länge vissa föräldrar inte tror att deras barn kan göra fel.
Mitt barn gör inte så, mitt barn säger att den har inte gjort det mm.

Tyvärr har skolan mycket arbete kvar i hantering av mobbning. Deras rutiner är fint skrivna men fungerar ej i verkligheten. Det finns lärare som blundar för mobbning bara för att de inte vill/ kan hantera detta. Föräldrar är ansvariga för barnet och håller med dina punkter men viktigt att skolan förbättrar sin hantering av mobbning då mobbning händer oftast i skolan.

Portello: Min text är skriven utifrån egna erfarenheter samt andras. Men till saken är att mycket händer i skola som personal (med all rätt med tanke på alla elever som finns), de kan inte se och höra allt. Men jag blir frustrerad och ledsen när jag fått höra saker som exempelvis det jag citerat i texten. Det gör mig rädd.

Håller med om att föräldrar borde lära sina barn att inte mobba. Och skolan borde ju verkligen ta tag i sådant här och informera de föräldrar det gäller.

Det är ju hemskt om det nu är så att du har ett barn eller anhörig som bli mobbad. Skola/fritids har ett stort ansvar och ett jättejobb där.
Jag har dock väldigt svårt att tro att det finns föräldrar som tycker det är ok att ens barn är en mobbare.
Och hur ska man eventuellt veta det och göra nåt åt det om inte skolan informerat om det?
Skolan är inte lätt och har aldrig varit och kommer aldrig bli. Med sociala medier längre ner i åldrarna blir det inte lättare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *