Nyheter

Femklövern tystar oppositionen

Nyheter Vice ordförande i socialnämnden, Thomas Strand (S), svarar morgonens debattör Pelle Philip (C) om nattpatrullen.

Thomas Strand (S)

Pelle Philip, centerpartiets ledamot i socialnämnden, påstår att frågan om nattpatrullen inte varit uppe i socialnämndens arbetsutskott. Det är inte sant. Inför förra veckans arbetsutskott fanns det en punkt som just lydde ”besparingskrav på nattorganisationen”. Den frågan ville dock representanter för femklövern och (SD) inte diskutera, därför att besparingen nu skulle verkställas. Men, låt mig ta det från början.

Femklöverns partier – Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet – har genom ett kommunfullmäktigebeslut i november 2018 beslutat att socialnämnden ska spara 2,4 miljoner. Vi socialdemokrater röstade emot denna besparing.

Nu börjar de konkreta besparingsförslagen bli tydliga. Ett av dem är att minska bemanningen inom nattorganisationen. Det kommer att innebära en ökad otrygghet för vårdtagare och en försämrad arbetsmiljö för personalen. I media har vi nu kunnat ta del av olika kommuninnevånares röster, som uttrycker sin stora oro för vad dessa besparingar kommer att leda till.

Tyvärr avfärdar femklövern den kritik som nu växer fram. Och inte nog med det. Man tystar också oss socialdemokrater i socialnämnden. I förra veckan hade socialnämndens arbetsutskott sitt senaste möte. En vecka innan det mötet hölls, skickades förslag till dagordning ut. En av punkterna var ”besparingskrav på nattorganisationen”. Döm om min förvåning när ordförande vid arbetsutskottets möte helt sonika meddelade att den punkten skulle strykas. När jag under mötets gång fick kännedom om skälet till att punkten ”besparingskrav på nattorganisationen” skulle strykas, yrkade jag på att punkten skulle återföras på dagordningen. Femklöverns och Sverigedemokraternas representanter sa nej till detta.

Vad var då skälet till att punkten skulle strykas? Det svar jag fick var att detta var ett besparingskrav som femklövern bestämt. Det skulle nu verkställas. Punkt. Det fanns enligt femklövern inget att diskutera.  Vi, socialdemokrater, skulle helt enkelt inte lägga oss i detta.

Jag är mycket bekymrad över denna hållning. Varför vill man inte föra ett demokratiskt samtal i nämnden om denna besparing? Inte minst med tanke på att många kommuninvånare nu uttrycker sin oro över konsekvenserna av besparingen inom nattorganisationen. Det är en form av maktfullkomlighet vi nu ser från femklöverns sida.

För en vecka sedan var vi nyvalda politiker inbjudna till en utbildning om kommunens värdegrundsarbete. Gert Jonsson (M), femklöverns ledare och kommunstyrelsens ordförande, talade då vackert om kommunens värdegrund, om ett tillitsfullt ledarskap, om lyssnande och delaktighet. Nu har jag i socialnämndens arbetsutskott fått uppleva vad det egentligen betyder konkret. Vi, socialdemokrater, ska hålla tyst. Det är femklövern som bestämmer. Jag känner idag en stor tveksamhet till kommunens värdegrundsarbete. Ett dokument med vackra ord är inte mycket värt när inte femklöverns representanter följer det.

Bamse sa: ”Den som är stark måste också vara snäll”. Femklövern må ha egen majoritet i kommunen, men att nonchalera oss socialdemokrater och förvägra oss rätten att i nämnden ifrågasätta denna besparing är magstarkt. Vi, socialdemokrater, är kommunens största parti och vi representerar många väljare. Femklöverns agerande i arbetsutskottet avslöjar på ett tydligt sätt vad en röst på något av femklöverns partier innebär i praktiken.

Thomas Strand (S)
Vice ordförande i socialnämnden

Taggar

Dela


17 reaktioner på Femklövern tystar oppositionen

13/2 publicerades en artikel om att kommunen gått med 25.,6 miljoner i vinst. Varför ska besparingar då göras? Är kommunen ett vinstdrivande företag och vem ska ta del av ”aktieutdelningen”? Finns nog betydligt mindre viktiga tjänster än kommunens vårdpersonal att dra ner på.

Ja ha L Seger Det var ett mycket dubbelbottnat resonemang du lyckats tota ihop. Ser man på valet till regering så var det i alla fall några som vågade ta sitt ansvar, så var det inte i Vaggeryds kommun,
Att på ett sådant sätt sätta maktbalansen ur spel får, som vi ser katastrofala följder.
Tack Tomas att Du tog till orda!

Ja du pelle Phillip !!

Skulle vara kul om du svarade thomas på detta för om detta är sant så rimmar det illa med din historia. Stå för vad ni bestämmer i kommunen sanningen kommer alltid fram ,förr eller senare.

En liten undran…

Hur kan det vara så att det inte är det STÖRSTA PARTIET som bestämmer ?

Det är väl inte DEMOKRATI 🤔🤔🤔

Tack Thomas, du visar på den stora skillnaden mellan, proffs och amatörer. Å på vad som skiljer vänste och höger i politiken.

Mycket bra Thomas. Äntligen någon som säger ifrån och använder de spelregler som ska användas av alla i kommunhuset. Nya spelregler för nattpersonal behövs inte. De jobbar bäst om de får bestämma själva över de arbetsuppgifter som finns på arbetspasset.

Jag hoppas att inte bara politikerna tar sitt ansvar!
Man blir varje kväll påmind om ” som man bäddar får man ligga.” Man kan förstora upp den slogan till ” vart fjärde år” o.s.v.
Så kan vi alla sova gott!

Tack för inlägget Thomas. Det faktiska i allt detta är att även femklöverns representanter kommer att bli gamla och kommer att behöva vård och omsorg. Gör ert arbete vilket ni blivit valda till. Ge personalen utrymme att jobba efter eget huvud, vilket de säkert kan och sluta med pekpinnar från tjänstemän, vilka sällan är ute i verkligheten.
Vi alla hoppas på att ni politiker tar ert förnuft till fånga.

Bra inlägg! Känns som vissa politiker försöker lägga ansvaret på tjänstemän när de själva har tagit beslut om nedskärningarna. 5klövern och SD borde skämmas för neddragningarna på nattorganisationen!

Tack för ärligheten, en mkt sällsynt egenskap i dessa dagar i politiken! Kommuninvånarna har visat tydligt vart dom står, kan politiker inte ens lyssna till sina invånare så bör de avgå. Det demokratiska samhället ska värnas högt, aldrig tystas!

Tack till dig Thomas för ditt inlägg! Det är klart och tydligt att det gått prestige i detta med att spara på natten! Nej nu som bestämmer Tänk om och tänk rätt! Spara om det behövs där det går! För att inte bli lång även i denna kommentar kan ni läsa min senaste under Pelle Phillips debattinlägg!
Där glömde jag dock att skriva om hur många av oss tänker sig att eventuellt byta jobb om detta fullföljs. Vad gör ni då om flera slutar?? Det tappas en otroligt stor kompetens då mpnga av oss jobbat länge som undersköterskor. Jag själv söker aktivt redan efter ett nytt jobb trots att jag egentligen inte vill! Detta är vad ”förslaget”som handen på hjärtat även ni vet inte bara är ett förslag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *