Nyheter

Granne överklagade bygglovet för parkering

Nyheter Hela Kaffegatans miljö i Skillingaryd påverkas av beslutet att anlägga parkeringsplatser vid Gropabäcken. Länsstyrelsen har upphävt överklagandet och ärendet går tillbaka till miljö- och byggnämnden.

Boende vid Gästgivaren har väntat på sina parkeringshus, snart kan de byggas

Det var den 15 december förra året som miljö- och byggnämnden beslutade att, med en liten avvikelse, bevilja bygglov för nybyggnation av två garagebyggnader med tio respektive fem garageplatser inom fastigheten Pålen, intill Gästgivarens nya lägenheter i Skillingaryd.

Nämnden beviljade även marklov för utfyllnad mot Gropabäcken för att få plats med garagebyggnaderna. Bygglovets avvikelse var att en av garagebyggnaderna kommer att placeras två meter från den framtida fastighetsgränsen, i stället för minst fyra meter.

Nämndens beslut överklagades av en granne på Kaffegatan, som uppger att bygglovet strider mot gällande detaljplan och mot plan- och bygglagen. Grannen ifrågasätter samhällsnyttan med den nya parkeringen och att det finns inget som säger att man måste anordna besöksparkeringar till flerbostadshus. Hela miljön vid Kaffegatan kommer att påverkas då det blir fler asfaltsytor, ljuset från bilarna kommer att lysa in i grannarnas fastigheter och den ändrande infarten kommer att innebära ljusstörningar. I överklagandet finns även information om att ingen hänsyn har tagits till vad som står i kommunens grönplan och att en alternativ plats för parkeringen skulle kunna vara söder om förskolan Gullbäckens personalparkering.

När länsstyrelsen går igenom grannens överklagande gäller ordalydelsen nybyggnation av två garagebyggnader med totalt 15 garageplatser samt marklov för utfyllnad av Gropabäcken. Det framgår av handlingarna att det finns en avsikt att skapa ytterligare 39 parkeringsplatser utomhus, varav 17 av dessa är placerade vid och riktade direkt mot Kaffegatan. Kommunens handläggare har upplyst länsstyrelsen att ansökan efter inkommen komplettering från sökande även omfattade parkeringsplatser utomhus, men att dessa på grund av ett förbiseende inte togs med i lovet. Med hänsyn till bygglovets ordalydelse är det enligt länsstyrelsens uppfattning inte möjligt att tolka lovet så att det gäller mer än för garagebyggnaderna. Grannens överklagande ska därför upphävas och ärendet återförs till miljö- och byggnämnden för fortsatt handläggning.

Länsstyrelsens beslut grundas på att enligt detaljplanen från 2017 är marken avsedd för bostäder, att byggnader ska placeras fyra meter från fastighetsgränsen och för att bygglov ska lämnas ska åtgärden inte strida mot detaljplanen. Enligt plan- och bygglagen ska placering och utformning inte medföra påverkan på omgivningen som innebär fara för människors hälsa och säkerhet eller betydande olägenheter på annat sätt.

Efter överklagan har nu miljö- och byggnämnden fått bygglovet på sitt bord igen för fortsatt handläggning…

I september berättade vi att hyresgästerna saknade tak över sina bilar, artikeln går att läsa här

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *