Nyheter

Insändare: Varför lägger sig kommunen platt för militären?

Nyheter I kommunens samrådsversion av översiktsplanen, ÖP, lägger sig kommunen helt platt för militären. Dessa ska nu själva och utan någon kommunal motkraft få avgöra om några bostäder ska få byggas inom influensområdet, och vi vet av erfarenhet att de säger nej till allt byggande. Förslaget innebär att kommunen abdikerar från sitt ansvar och vill inte längre varken tro eller kämpa för en normal landsbygdsutveckling inom ett influensområde som är nästan lika stort som själva skjutfältet. Alla partier, utom socialdemokraterna, har anammat denna historiska omsvängning; att en levande landsbygd successivt och på sikt ska omvandlas till en ödebygd. Läs insändaren här

Den nya Översiktsplanen; ÖP, för Vaggeryds kommun har varit ute på remiss och alla partier utom V och EMP har lämnat synpunkter. I det nya förslaget till ÖP (sidan 103) står att:

”Komplettering av bostäder, generationsväxling i pågående jord- och skogsbruksföretag kan medges efter prövning och godkännande av försvarsmakten. Nya byggnader skall placeras i direkt och nära anslutning till befintligt brukningscentrum.”
Punkt och slut. Inget om den egna kommunala viljan till nya hus inom befintliga byar eller liknande.

Skjutfältsfrågan har i alla tidigare ÖP varit en het potatis. Skjutfältet är av riksintresse för totalförsvaret och lagen anger att kommunen i ÖP ska säkerställa de riksintressen man har inom sina gränser. Så har kommunen tidigare också gjort och då bedömt att riksintresset är begränsat till området innanför skjutfältsgränsen.  För skjutfältets influensområde utanför fältet, och som nästan är lika stort som skjutfältet, har kommunen tidigare kämpat för att det ska kunna utvecklas, i samarbete med militären och en förståelse för den militära verksamheten på skjutfältet.

Vad som är problematiskt är att militären hävdar att riksintresset även omfattar influensområdet och att bostäder inte ska få byggas utan ett godkännande från militären. Länsstyrelsen har därför tvingat kommunen att skicka alla bygglov inom området till militären för godkännande. Dessa har inte godkänt ett enda bygglov hittills, vilket i praktiken innebär ett totalstopp för alla nya bostäder inom influensområdet. Detta har alltså kommunen, utan att vilja något annat, nu anammat i sin nya ÖP.

Influensområdet är ett stort område utmed skjutfältets hela östra sida, lite utmed den sydvästra sidan och ett stort område från norr om Skillingaryd upp till Dulebäck och Skogshyltan. Uppskattningsvis är området nästan lika stort som själva skjutfältet.

I praktiken innebär kommunens nya hållning, på lång eller kort sikt:
– kommunen abdikerar från sitt planeringsansvar för området,
– kommunen agerar defensivt och förflyttar sin förhandlingsposition bakåt gentemot LS och militären. Hur ska en annan politikergrupp kunna hämta igen denna?
– inget bostadsbyggande inom influensområdet, (inte ens om man planerar att komplettera med en extra bostad i ett befintligt hus). Detta leder till en successiv utarmning av bygden. Antalet bostäder minskar successivt.
– Minskar antalet boende så är det färre som brukar jorden och sköter betesmarkerna. Detta minskar matproduktionen och är negativt för livsmedelsförsörjningen, som också är en del i totalförsvaret.
– värdet på fastigheterna minskar eftersom alla vet att inga bostäder får byggas.

Frågan är varför politiken gjort denna totala omsvängning? Särskilt Centerpartiet som alltid sagt att de månat om landsbygden och vars företrädare var starka krafter i kampen för en levande landsbygd öster om skjutfältet.

En uppmaning i den fortsatta beredningen av ÖP är att övriga partier krokar arm med socialdemokraterna som i sitt yttrande anger att:

”Huvudprincipen ska vara att utanför skjutfältsgränsen ska kommunen ha rådigheten.
För att åstadkomma landsbygdsutveckling ska överenskommelse träffas med Försvarsmakten om att frigöra områden i befintliga byar för bostadsändamål”.

//Stig-Göran Hultsbo

___________________________

Om kommentarer

Du som kommenterar tänk på det här:

Inga påhopp tolereras på politiker, andra personer, föreningar, myndigheter eller andra. Inga svordomar eller antydningar till detta tillåts, då tas kommentaren bort med automatik. Rasism är självklart inte tillåtet.

Vi vill gärna att ni använder ert riktiga namn eller har ett återkommande alias. Ibland tvingas vi ta bort kommentarsmöjligheten på grund av att våra regler inte följs.

Blir det ingen bättring så kommer vi att förändra möjligheten att kommentera.

Taggar

Dela


Läs mer

Framtidsplanen ÖP – en ödesfråga för landsbygden

8 reaktioner på Insändare: Varför lägger sig kommunen platt för militären?

Eller vise versa!
Men man får vänta och se det kanske inte blir så mycket käbbel nu som det varit innan

Det försvinner all mer naturmark för oss som vill ströva runt och njuta av naturen och inte vill sitta på en parkbänk med fyra träd, rabatter och folk alldeles inpå. Den temporära vårdcentralen på Slätten vid Västra lägret skymmer nu utsikten för många på Södra vägen. Snart ska det komma upp hyreshus där. Alla trivs inte i stadsmiljö och alla har inte bil/ eller råd att åka ut från byn i dessa tider. Hundägare och deras hundar uppskattar också lite frihet. När det är avlyst är skjutfältet en god zon och det är långt ned till södra fältet som oftast är öppet.

Hej på er. Som det ser ut runt om oss så ska vi vara evigt tacksamma att vi har militären runt oss 🤗👍

Enligt bullerkartorna som ligger till grund för det eviga miljötillståndet omfattas även delar av Vaggeryd och Skillingaryd av 95 decibel. Gissar att det är därför våra politiker inte driver frågan.

Mats!
Tack för dina synpunkter.
Det är rätt att kommunfullmäktige inte tagit några beslut om innehållet i kommande översiktsplan eftersom den fortfarande är i en samrådsversion. Normalt är också att den också ska omarbetas och ställas ut innan den hamnar på kommunfullmäktiges bord. Men det är nu det finns chans att förändra och omarbeta och jag tror, som Du, att politiken kan samla sig runt en skrivning som strävar framåt och både skyddar riksintresset och främjar en bra landsbygdsutveckling. Det är därför jag skrev insändaren.

Stig-Göran, bra insändare!
Vi är många som håller med om innehållet i din insändare. Du är både påläst och insatt i skjutfältsproblematiken utanför skjutfältsgränsen.
Har tidigare 5-klövern helt tappat fotfästet och glömt sina tidigare krav på översiktsplanen?
För exakt 4 år sedan tillskrev Hembygdsrådet samtliga partier utifrån ett av Vaggeryds kommuns tidigare övergripande mål ”Verksamheten på Skillingaryds skjutfält ska inte påverka bostadsutvecklingen utanför skjutfältets gränser” Samtliga politiska partier svarade att de stod bakom målen och att de skulle verka för att de skulle verka för att målet uppnås! Tyvärr har inget hänt.
Under de senaste åren har dock Försvarsmakten nekat bygglov i byarna Hult, Boarp, Nåthult, Ryd och Alshult, långt utanför skjutfältsgränsen, inom det sk Influensområdet. Kan ett enstaka hus i en gammal befintlig by flera kilometer utanför skjutfältsgränsen påverka Försvarsmakten framtida verksamhet??
1996 genomfördes miljöprövningen och de teoretiskt beräknade bullergränserna har sedan dess ändrats och utökats ett antal gånger. När byggnation (bygglov) tilläts på kommunens mark utmed Kaffegatan (4 hus) ökade bullergränserna med 60 procent på skjutfältets västra och östra sida. Bullergränser/Influensområdet och skjutfältet utgör idag 6400 hektar. Ett område med byggförbud omfattande 8 x 8 kilometer mellan tätorterna. En död hand ligger över detta område.
buller/ljudgränserna följer helt godtyckligt sockengränser, vägar, gator vattendrag med mera
Hur kan detta accepteras i modern tid?
Riksintresset ligger i fredstid inom skjutfältet.
Utanför skjutfältet skall ju Kommuner besluta om byggnation på privat och kommunal mark.
Detta har ju samtliga politiska partier varit överens om tidigare inför översiktsplanerna
Hoppas nu att samtliga partier prioriterar utvecklingen på landsbygden.

Att ens försöka ta striden mot försvaret/fortifikationsverket är slöseri med tid och resurser. Vi har ett skjutfält i kommunen som kommer att öka i både storlek och verksamhet eftersom det är i rikets intresse. Inom några år kommer smällarna att bli högre och fler. Vill man verkligen bo nära skjutfältet?

Stig-Göran, vad jag vet har inte kommunfullmäktige tagit några beslut angående ny ÖP, översiktsplan.
Det du framför är ju väldigt likt det M drev i samband med förra ÖP-beslutet, då med stor kritik från S.
Jag tror nog att vi kommer överens om detta när ÖP-23 tas, bara inte alltför många öppna dörrar slås igen på vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *