Nyheter

Linjevägen eller Linjenvägen – Språkrådet kopplas in

Nyheter Följetongen angående namngivningen av den nya gatan på Östermo industriområde fortsätter. Nu har Språkrådet kopplats in.

Det är Waggeryds museiförening som har föreslagit att gatan ska heta Linjenvägen med hänvisning till områdets historia gällande Linjen som var en del av vandringsled, cykel- och ridväg och som även idag används och ansluter till den nylagda gatan.

När kultur- och fritidsnämnden i januari skulle klubba beslutet så blev det dock fel då ett ”n” glömdes bort och man beslutade istället att gatan skulle heta Linjevägen. När man på det senaste nämndsammanträdet skulle besluta om rätt namn så uppstod frågor och man återremitterade ärendet.

Nu har Språkrådet tillfrågats och de lämnar följande kommentar:
”Det vanliga är att gatunamn som utgörs av en sammansättning har sitt förled i obestämd form (”Linjevägen”). Om det är viktigt för någon att ha förledet i bestämd form är ”Linjens väg” ett fullgott alternativ. Jag skulle inte råda er att namnge gatan ”Linje’vägen”. Namnet ”Linjenvägen” kan möjligen fungera ifall ”Linjen” i sig har karaktär av ett namn. Några sådana gatunamn finns i Sverige, exempelvis Backenvägen i Umeå (efter det område i staden som heter Backen) och Västra Bråvikenvägen i Norrköping (efter den vik av Östersjön som heter Bråviken)”.

Se där. Nu har Linjens väg dykt upp på menyn också.

Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott har under torsdagen sammanträde och ska lämna ett förslag till nämnden att ta ställning till.

Taggar

Dela


Läs mer

Det är som förgjort – nybyggda vägen har fortfarande inget namn
Linjevägen är Linjenvägen
Snart rätt gatunamn på Östermo
Museiföreningen om namnfrågan: ”Stärker oss i vår uppfattning”
Linjevägen eller Linjenvägen – nu har gatan fått sitt namn

6 reaktioner på Linjevägen eller Linjenvägen – Språkrådet kopplas in

Det räcker väl med Linjen? Den ligger ju bredvid ”provdragningen” av järnvägen, som vi kallade linjen och gick nästan till tolvabron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *