Nyheter

Lyxfällan – ge oss svar!

Nyheter "Det ni kanske ska göra är att sluta skylla på varandra. Oavsett partifärg så är ni medborgare i samma kommun." Läs Peppes insändare här

Under ganska många år har ett program som heter Lyxfällan varit ett nöjesprogram en dag i veckan. De besöker människor som inte alltid gör rätt prioriteringar när det gäller sin ekonomi. De går igenom kvitton, transaktioner och vanlig konsumtion. Sen några år tillbaka har bankerna skärpta krav på sig när det gäller utlåning till hus eller lägenhet.

Igår när jag följde kommunfullmäktige slogs jag av tanken varför besöker inte Lyxfällan kommuner runt om i Sverige. Det är rätt många rubriker de senaste månaderna om minus siffror hos många kommuner. Hur kan detta komma sig egentligen?

Det finns ganska många chefer, mellanchefer och adminstrativ personal i alla verksamheter. De har olika slags utbildningar bland annat ekonomi. Ändå så verkar nånting vara ganska fel.

Det jag undrar lite som medborgare är vem är ansvarig för det som sker med ekonomin i Vaggeryds kommun? Politikerna är det inte, för de har redan sagt vid flertal tillfällen att det är tjänstemännens fel. Istället pratar politiker om hur viktigt det var att de satte ner foten mot sina tjänstemän. Tjänstemän de själva handplockat med konsultfirmor som oftast överstiger en räkning på 50 000 kronor per rekrytering. I den takt Vaggeryd tappar chefer så är nog konsultfirmorna ganska glada att skicka räkningar till Vaggeryd.

Politiker pratar även om hur viktigt att vi effektiviserar alla verksamheter. En ny fråga jag då ställer mig hur kan man mäta effektivitet när det gäller människors behov eller omsorg? Vi är väl inte försäkringskassan! De är ju annars experter på att veta exakt vad varje sjukskriven kan jobba.

Nä! Politiker, det är dags att gömma er bakom era partifärger och ta ett kollektivt ansvar för Vaggeryd… följande vore bra i min tankevärld.

1. Ni har anställt tjänstemännen ni skyller på. Det är bara och kolla vem som inte kan räkna och skicka dessa till utbildningar där man lär sig plus och minus.

2. Effektivisering handlar inte om människor som ni verkar tro. Den stora effektiviseringen var när industrialiseringen kom eller när jordbruket på 1800-talet ändrades. Jag är övertygad om att man kan göra en rad effektiviseringar men det får inte ske på människors bekostnad som industrialiseringen och det förändrade jordbruket gjorde.

Förslag på effektivisering för att få budget i ordning skulle kunna vara. Skolskjutsarna som går varje dag borde kunna upphandlas bättre och synkroniseras mycket bättre. Bättre avtal borde gå att få i många av de verksamheter vi hyr tjänster exempelvis datorer. Bättre avtal med mjukvara och dylikt. Överlag så kostar upphandlingar väldigt mycket. Se över organisationerna som har många chefer i kommunen. Sänkta arvorden för politiker.

Mindre fika kanske, även om det är viktigt och fika så spelar det roll var man köper det nånstans. Mer förebyggande arbete i skolan i tidig ålder då slipper man anställa massor med personer som får ta hand om dessa när de blir äldre. Bättre arbetsmiljö för all personal i Vaggeryds kommun så minskar kanske sjukfrånvaron. Det är bara några exempel jag kan ärligt skriva att jag absolut inte är nån expert på effektivisering, men när det gäller ekonomi så vet jag att man oftast tittar på människor i första hand och det är fel.

Även om jag är emot kostnader i onödan så kanske politikerna skulle anlita nån form av lyxfällan som kan hjälpa kommunen och hitta var minusen kommer ifrån.

Höj absolut inte skatten för då kanske folk i Sverige tror vi är en sosse-kommun. Det var ett skämt faktiskt.

Det ni kanske ska göra är att sluta skylla på varandra. Oavsett partifärg så är ni medborgare i samma kommun. Jag är ganska övertygad om att alla vill kommunens bästa men ibland känns det som partiets tankar går före sunt förnuft.

Nu kanske jag helt är ute och cyklar eftersom jag bara är en novis i det politiska spelet och spelet bakom kulisserna, men kanske skulle man kunna samarbeta med socialdemokraterna! Det verkar vara lite svårt kan jag förstå. Fast vi ser på riksdagsnivå att det faktiskt fungerar att ge och ta i det politiska landskapet.

Jag förstår att vi har olika partier och ideologier, men rätta mig om jag har fel. Visst är det så att när man är folkvald betyder det väl att man representerar folket.

Jag tillhör folket och jag vill ha svar, inte bortförklaringar, till att miljoner rullar.

Jag heter Peter förresten men de flesta kallar mig Peppe, nån anmärkte på att jag inte använde mitt namn i nåt inlägg på Skillingaryd.nu. Så nu vet ni Peppe från Vaggeryd.

Taggar

Dela


14 reaktioner på Lyxfällan – ge oss svar!

Undrar bara vad renoveringen av telefonkiosken kostade? Det var ju en på förrådet som uttalade att han hade den i sex månader med pilljobbet, och färgen var inte billig den heller. Man skall nog inte utnyttja kommunanställd personal till privata ägodelar.

Det är som debattförfattaren skriver att alla skyller på alla. Men vi i SD har ensamt försökt att få en bredare granskning hur detta med investeringarna kunde gå så fel
När denna frågan om investeringsstopp var uppe i KS så la vi i SD ett tilläggsyrkande om:

”Anställningsstopp på kommunledningskontoret, samt stopp av förlängning av visstidstjänster, projektanställningar och tillsättande av konsulter”.

Detta skulle gälla under tiden för investeringsstoppet.
Att man gör så är brukligt, bland annat i det privata näringslivet.

Vi begärde också att ge parlamentariska utredningsgruppen i uppdrag att genomlysa kommunledningens uppdrag gentemot politiken, samt att se vad som är lagstadgat enligt kommunallagen i detta uppdrag.

Vi känner att om kommunledningskontoret sysslat med de skulle så hade detta inte detta behövt hända.

Detta röstades givetvis ner. I stället ska KS-presidiet göra detta.
De som sitter där och i KSAU verkar inte vilja att resten av politiken ska ha insyn!

Då jag sitter i den parlamentariska utredningsgruppen, där samtliga partier som finns i kommunfullmäktige är representerade, så tog jag upp detta även där.

Parlamentariska utredningsgruppen visade som väntat ingen större entusiasm.
Argumenten var allt från att detta var inte hörde till gruppens uppdrag, till att inte förstå vad det skulle leda till!

Jan-Erik Aronsson
Ledamot i KS
Sverigedemokraterna

Alla av oss som skriver in får ju aldrig svar?? Har ni tänkt på det. Konstigt eller ren taktik från kommunen??. Håller med alla föregående talare.

ETT FALL FÖR UPP DRAG GRANSKNING vad kostnaden för gatukorsningen är även vad trafiksäkerheten är vid nämnda korsning.

Tack för en riktigt bra insändare. Vad roligt att du tog upp fikat Peppe. Det finns ingen annanstans man fikar så mycket och länge som i kommunhuset i Skillingaryd. Till varenda möte beställs det fikabröd, frallor på förmiddagen och sötare saker till eftermiddagen, och det är hur många möten som helst varje dag. Dessutom sitter man i fikarummet en halvtimme på förmiddagen och en halvtimme på eftermiddagen !!! Räknar man på allt detta så blir det ganska många skattepengar som fikas upp. Detta har jag aldrig förstått under mina år på kommunkontoret även om jag ätit en del av dessa köpebröd. Tror inte att konditoriet på torget skulle ha överlevt utan kommunhusets bistånd.

Har också undrat vem som äger allt i kommunen de som låsas styra eller vi som betalar allt i skattekronor ,vi kommunmedborgare som inte blir tillfrågade om ombyggnad av gatukorsningar,tror ingen ville ha det vid Storgatan-Götaforsvägen i Vaggeryd,och ingen får reda på vad det kostat.

Klart att ansvariga kommer med information om kostnaden för omläggningen av denna gatukorsningen, som många tycker inte blev så lyckad.

Mycket bra o sant skrivet då man har sett mycket från insidan av Skillingehus. Ibland förs diskussioner och beskyllningar på ”dagisnivå”.
Nej väx upp politiker och chefer och se till kommunens bästa och inte till ert eget bästa och
För egen vinning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *