Nyheter

Min farfar hamnar på sluten avdelning

Nyheter Nedläggning av Gullvivans avdelning på Sörgården i Skillingaryd pågår. Lisa Lemke har skickat in en insändare om sina tankar kring sin farfars boende och att ekonomi och politik gör att den lilla värdiga människan hamnar i kläm. Ska det behöva vara så här, Vaggeryds kommun, undrar Lisa.

Privatbild

Det här är jättelångt men superviktigt inlägg. Min farfar Rolf som är 97 år kastas ut från sin lägenhet i sommar. En lägenhet på ett öppet äldreboende i Skillingaryd, där han har vitala vänner runtomkring sig och ett hyfsat socialt liv. Han kan rulla iväg till gymmet när han vill, snacka skit vid middagsbordet och om han vill – knacka på hos nån granne. De som bor på Gullvivan är gamla, mellan 90 år till över 100 år, och klarar sig inte själva. Men just deras avdelning på Gullvivan på Sörgårdens äldreboende har man samlat människor som kan kommunicera med varandra, dela minnen och klara sig ungefär likvärdigt.

Om två år står ett nytt äldreboende i samhället klart och tidigare fick alla besked om att de skulle få bo kvar tills det nya hemmet var färdigt. I beslutet stod det ”ingen ska behöva flytta mot sin vilja”. Därefter skulle avdelningen läggas ned. Men, något gick fel. Väldigt fel.

Kommunala ledamöter fördes bakom ljuset, protokollet försvann och budgeten nollades. Och helt plötsligt skickas nu min farfar och hans vänner ut till olika slutna avdelningar i kommunen. Avdelningar för dementa. Vad händer då med farfar och hans vänner? Deras sociala liv försvinner. Dörrarna från avdelningen är låsta. Högst tveksamt om farfar kommer att rulla ut till något gym. Och prata med någon vid middagsbordet kommer han inte att få göra. Ett äldreboende där man är tillbaka på 30-talet.

Vad tror ni kommer hända? Fallet är IVO-anmält men den 1 juli går flytten. Ekonomi och politik gör att den lilla värdiga människan hamnar i kläm. Människor som vi har så otroligt mycket att tacka för här i livet. Min älskade pappa kämpar och slår sig blodig för sin gamle far och de andra gamla som han vuxit upp med. Jag själv skäms mest över att jag kommer från en kommun där man beter sig på det här sättet mot gamla människor. Ska det behöva vara så här, Vaggeryds kommun?

Lisa Lemke

Taggar

Dela


50 reaktioner på Min farfar hamnar på sluten avdelning

Förstår att du vill din farfars bästa, Lisa men…alla kommentarer fyllda av svordomar, anklagelser, skuldbeläggande & personangrepp m.m. av olika slag på sociala medier, tycker inte jag känns ok. Funderar även på om inte en flytt inom husets väggar ändå är bättre & tryggare än att flytta till ett helt nytt, som ligger långt därifrån. Vad jag förstår, av undersköterskors kommentarer, så finns det inget som säger att han inte ska kunna komma iväg på både träning och besöka andra, om han vill. Åsikter om politiken & politiker är vi ju många som kan ha, men tyvärr är det lättare att ”bara” tycka,än att själv engagera sig i den ”på riktigt.” Önskar, så klart, det bästa för Rolf och alla andra på boendet.<3

Tänk på vad ni gör för våra äldre som inte klarar sig själva längre utan behöver ha stöd och hjälp för att få vardagen att fungera.
Jag har själv väldigt nära anhöriga som jag tycker blir bra behandlade men det kanske beror på vilket hem dom bor på, vad vet jag!!
Låt alla äldre få ett värdigt slut på livet och ta väl hand om dom för snart kanske du sitter där själv!!!

Dessa personer röstade för en nedläggning av Gullvivan. Enligt protokoll på kommunens hemsida
Socialnämnden 2017-06-21 1(17)
Utdragsbestyrkande
Plats och tid Nämndrummet, Skillingehus, klockan 14:00 – 18:15
Beslutande Ann-Katrin Löfstedt, (M), ordförande
Peter Fransson, (S)
Gunilla Otterberg, (M)
Pelle Philip, (C)
Erica Kibowa Gunnarsson, (V)
Anette Pettersson, (S)
Maria Ottosson, (KD)
Fredrik Nord, (SD)
Ann-Christin Holmgren, (L)
Sofia Isaksson, (KD)
Bengt Sandahl (S)
Brahim Peci (S) tjänstgörande ersättare
Ulla-Carin Djerf (MP) tjänstgörande ersättare

Den första infon vi fick när Gullvivan skulle stängas var att man skulle få bo kvar tills Mejeriet blev klart. Håller med om att toaletterna är på tok för små och i dåligt skick. Min svärmor tillhör dom som inte skrivit på nytt kontrakt, hon vill helst bo kvar, med sina vänner hon har på avdelningen. Synd att splittra en sån gemenskap…. Men vad ska man göra? Personalen som jobbar där gör ett jättebra arbete, både på Gullvivan och de andra avdelningarna.
Undrar en sak, vad ska det bli på Gullvivan istället? Kostar ju pengar även om det inte finns boende där.

Tycker att undersköterska och Mats har kommit med fakta, de båda står i rummet och vet va som händer. Själv är jag i hallen och vet lite från alla håll. Men alla andra, de flesta anonyma, står nog i trädgården och skriker. Engagera er politikst, ta bort era signaturer, gå ut med namn och engagera er i ett demokratiskt parti. Då blir det nog roligt i höstens kommunval.

Kanske vore bra att komma ut i trädgården för att lyssna, mer än en gång vart fjärde år. Hoppas att jag alltid har ett ben kvar i trädgården. Det ni skriver om fakta är riktigt. Men frågan är tycker ni allvarligt att äldrevården är bra? Jag pratar nästan dagligen
med folk som tycker motsatsen. Dessutom är man inte lika överens som det verkar i nämnderna. Man reserverar sig inte, för det är ingen ide beslutet går ändå igenom. Tycker att det är viktigt att reservera sig så det syns i protokollet. Som ny politiker skulle jag kunna skriva hela dagen om
medborgardialog och demokrati i vår kommun,
men förmodligen ingen som orkar lyssna. Stå på er Göran och Lisa, jag är på er planhalva.

Ellen. Jag har inga höga hästar, men vet hur den kommunala demokratin fungerar sedan 1978. Gå med i ett parti och bli fritidspolitiker. Läs vgd:s länk eller Mats Oscarssons inlägg.
Peter. Lokal-TV, varför, detta har ju blivit en riksfråga. Och ännu en gång varför ska Gert och Kenth vara med där.
Gubben. Vet du mer än mej. Har du läst några protokoll?
JK. Är det till dessa rader du hänvisar till? Står inget om ekonomi eller flyktingar.
Besluten om detta har tagits i ett enigt arbetsutskott och enig socialnämnd i april 2017 och i kommunfullmäktige i juni 2017.

Vi behandlar våra gamla med respekt, den omvårdnaden vi ger är äkta, sluta klaga på undersköterskors jobb! Vi tar hand om era föräldrar, farmödrar och vänner. Vi gör vårt bästa för att alla ska trivas så bra som möjligt! Att sitta och hata här för ett felaktigt inlägg är bara patetiskt!
Om ni besöker vår arbetsplats kommer ni att se vilket jobb vi lägger ner för att alla ska trivas, ingen är inlåst på en avdelning, man får komma och gå som man vill! Om ni menar att de finns kodlås på dörrarna så är de där för deras säkerhet. Koden står alltid på dosan för övrigt så alla kan ”komma ut”!
Att ens påstå att man håller dem fångna är bisarrt.
.
Jag som jobbar som undersköterska känner mig så krängt av denna insändaren så det går inte ens att beskriva med ord! Du kan ta reda på fakta innan du talar!

Inte någonstans kritiserar jag er fantastiska själar som jobbar inom vården – snarare höjer jag er till skyarna! Ni är mina hjältar och jag vet hur ni sliter! Den här kampen är ju självklart inte bara för farfar och hans vänner på Gullvivan, det är också för er som jobbar inom vården. Och de som jobbar på den här avdelningen säger själva att de skulle vilja jobba kvar på den trots bristande hygienutrymmen tills det att mejeritomten är färdigbyggd. Självklart vet jag att kodlåset är för säkerheten för de boende. Men hur tror du att min farfar skulle klara av det låset när han vill ut till gymmet? Tror du att de som jobbar där skulle ha tid för att hjälpa honom ut när det finns de som behöver så mycket mer hjälp än farfar? Jag står på din sida.

Nä Lisa , du höjer inte någon med det du skrivit. Tvärtom, annars hade du inte fått de reaktioner från undersköterskorna här. Vore bra , nu när du dragit igång sån mediecirkus med dina mediakontakter , att du vänder dig till Expressen och korrigerar , som du gjort här, så de kan känna sig stolta igen. Det är det minsta anser jag.

Fast om du besöker en avdelning ska du se att vi gör precsis allt för att alla ska trivas, vi hjälper självfallet med att öppna dörrarna, vi följer med och hjälper alla vi kan till den högsta grad, ingen ska känna sig osedd eller hjälplös och ensam, att öppna dörren tar ingen tid, du gör en höna av en fjäder, jag kan inte tala för alla undersköterskor men jag känner mig krängt och dålig av ditt uttalande men det är jag, jag och mina kollegor lägger verkligen ner våran själ i vårat arbete, att få de äldre att känna sig behövda och vara endel av en härlig vardag, men du för det att låta som det är ett straff att bo hos oss vilket verkligen sårar många.
Jag som jobbar med enbart demens får ofta höra av anhöriga vilket otroligt arbete vi gör, och hur mycket vi bry oss om de äldre som dem värdesätter så mycket.
Jag perosnligen tycker du ska ta tillbaka ditt uttalande och se själv hur avdelningen är och hur personalen är, det gör och kommer göra det yttersta för att alla ska trivas och misstycker ni om något säg det till personalen för det är dem som gör den stora skillnaden inte politikerna,

Koden står precis som någon sa innan på kodlåset så det fixar han säkert. Han kan säkert få det uppskriven på en lapp också om han vill ha den tillgänglig på sig.

Kanske är någon ute efter uppmärksamhet? Här kommer de ansvarigas svar, publicerat på kommunens hemsida:
Stängning av avdelning Gullvivan på Sörgårdens vård- och omsorgsboende
Med anledning av en del frågor och påståenden som uppkommit i bland annat sociala medier om stängningen av avdelningen Gullvivan ger nedan ett förtydligande av beslutet och konsekvenserna.

Anledning till att Gullvivan stängs beror dels på arbetsmiljön för personalen och boendemiljön för brukarna. Lokalerna på Gullvivan uppfyller inte kriterier för en god arbetsmiljö, till exempel är toaletter och duschutrymmen för trånga och mobila liftar får inte plats. Detta har socialförvaltningen påpekat sedan 2011. Dels beror det på en budgetanpassning med minskade anslag för 2018.

Besluten om detta har tagits i ett enigt arbetsutskott och enig socialnämnd i april 2017 och i kommunfullmäktige i juni 2017.

Vad innebär detta för de boende?
Ingen boende flyttas mot sin vilja till Furugården. Alla blir erbjudna en lägenhet i en annan del av Sörgården. Det görs personliga val och det tas personlig hänsyn (egen förmåga, vänner på samma avdelning, etc.). Områdeschef och personal är mycket lyhörd för vad den boende önskar. Lägenheterna fräschas upp med bland annat ommålning. Personal följer med till nya boendet för att ge en trygg övergång. Boende erbjuds plats på utvalda avdelningar utifrån deras behov.

Det finns inga stängda avdelningar på Sörgården. All demensvård finns på Furugården i Vaggeryd. Dörrar Sörgårdens enheter är i hög utsträckning utrustade med kodlås på grund av säkerhetsskäl. Vid varje dörr sitter information om koden, som det bara är att slå, så kan de boende kan röra sig fritt i allmänna utrymmen.

I dagsläget är det ett par och en person till som inte har skrivit kontrakt på ny lägenhet.

Demensvård
Särskilda enheter för demensvård för de som är i behov av det har Vaggeryds kommun på Furugården. Det är de som har ett behov av särskilda insatser som de kan tillgodogöra sig. Dementa finns annars överallt. Demens är en vanligt förekommande diagnos som uppkommer hos flertalet av människor när man blir äldre.

Kvaliteten på äldrevården i Vaggeryds kommun
Kvalitén på äldrevården är hög i Vaggeryds kommun. Nöjdheten i hemtjänsten ligger på 97 % i 2017 års brukarenkät och låg på 93 % 2016. Nöjdheten på våra särskilda boenden ligger på 78 % för 2017 och var även 78 % 2016. Det finns lediga platser, vilket gör att om en person bistånd-bedöms kan den få tillgång till en lägenhet på särskilt boende inom en månad .

Linus, kliv ner från dina höga hästar och sluta försöka dämpa andras yttrandefrihet. Jag tror att även du förstod vad jag menade med Skillingehus! Men du vill märka ord och meningar istället för att läsa vad som egentligen var budskapet! Nog verkar du försvara sättet våra gamla behandlas på alltid!

Lite uppdatering om detta läs Expressen där har även dom tagit upp detta så Vaggeryd kommun får mer reklam hur vi behandlar våra gamla kommunen. Läs inlägget !!

Ja Linus vadför ska Gert o Kenth vara med på lokal tv ?? det är väl enda gången vi får svar på varför detta händer för svar har vi ju inte fått än på dessa inlägg . Eller har jag fel..

Gullvivan har fungerat i närmare 40 år.
Ska det vara så svårt att klara 2 år till?
Tills Mejeriet ska stå klsrt.
En spännande fråga är vad flygeln ska användas till i framtiden?
Ska den rivas eller finns det planer på att andra ska bo där?
Jag har mina funderingar.

Okej för det första, Sörgården har ingen demensenhet, för dte andra kommer han kunna rulla iväg till terapin som vanligt. För det tredje jag jobbar på en demensenhet och de pratar mycket och är mer rörliga och livliga en ”vanlig” äldre. Att byta avdelning kanske är tråkigt om man trivs bra, men vem säger att den nya avdelningen inte kommer bli bättre?!
Att säga att han blir inlåst är bara något Du hittar på.

Min far är på ett demensboende….
INLÅST….
Dom får inte göra någonting på egen hand, inte gå på toaletten eller ta en smörgås om dom är sugna mellan måltiderna…

Han var pigg och älskade gå till gymmet, nu sitter han på en stol och tittar in i väggen hela dagarna…

Så påståendet att det inte är låst på demensboendena ljuger…

Beror väl på vilket demensboende det är, på det demensboendet jag jobbar på som är Furugården där vi lägger all vår tid på att aktivera våra pensionärer, där vi går till Ica eller Ritz o fikar eller går och matar ankorna och jobbar för att deras vardag ska bli så bra den kan bli, dit andra pensionärer och volontärer kommer och spelar och sjunger och ger glädje i vardagen. Det är inte att låsa in någon Jaha skulle vilja påstå att de på demensen tillgjort. Men har det bättre

jag har läst länken med kommunens information men om det redan 2011 påpekades felaktigheter, vad gör då ett extra år i sammanhanget, ( om nu det andra boendet är klart om 2 år) är det inte onödiga kostnader mm kring beslut om flytt och omplacering som endast skall gälla ett år? inte bara onödiga kostnader utan onödig oro för de äldre?

Här skriver man vad man tycker och
tänker. Ingen ska komma och rätta
någon annan. Vi lever fortfarande i ett
fritt land och har yttrandefriheten och
det ska vi ta vara på. Tycker att det vi
gör mot de äldre är fruktansvärt och
det står jag för.

JK och Quintus om ni bara visste hur rätt ni har.
Linus ser nog inte skogen för träden är i vägen.
GLAD PÅSK

Tycker ni ska behärksa er lite i kommentarer. Vgd hänvisar till en bra länk.
Till SoL måste jag hänvisa till att detta är ett demokratiskt beslut. Inget parti reserverade sig i socialnämnden.
quintus. Di kommentar är för du att svara på. Va har flyktingar med att göra i detta fallet.
Michaela. Vet inte om deltidspolitiker i socialnämnden är höga politiker. De förlorar nog mer ekonomiskt än va de tjänar på politiken.
JK. Va har en fritidspolitiker för något maktbegär, tycker att du ska bli det med.
Ellen. Finns väl ingen som bestämmer PÅ Skillingehus. Kanske att metallarbetare, företagare, sjukvårdsanställda, pensionärer och andra bli kallade till ett möte i månaden I Skillingehus för att ta något beslut som fritidspolitiker.
Peter. Varför ska Gert och Kenth vara med i lokal-tv om ett beslut de inte har fattat.
Inte för att jag försvarar detta beslut. Men kolla fakta innan ni vräker ur er kommentarer.

Du Linus! Quintus har rätt så tillvida att till vissa saker finns det fruktansvärt stora ekonomiska resurser.

Jk. Du kanske vet mer än jag. Jag har kollat protokoll och liknande om Gullvivans nedläggning. Jag har inte hittat något om ekonomiska resurser eller ensamkommande. Men du kanske är mer påläst än va jag är.

Tyvärr en trend i Sverige. Vaggeryd är inte på något sätt ensamma i sitt sätt att hantera äldre.
Idag är det ekonomismen som styr.

Det finns ingenting som förbjuder kommunen att utmärka sig positivt oavsett vad som sker i andra kommuner.

I det här fallet väntar jag verkligen på vad de ansvariga i vår kommun har att säga om fallet med Rolf med flera och hur det blivit så. Med stort intresse ska jag ta del av det.

Rösta bort de här politikerna i valet. Men det är väl som vanligt glömt inför hösten. Det står klart att man måste flytta från kommunen innan det blir aktuellt med äldrevård.

Hur kan något gå så fel med så ”höga” förtroende valda människor som verkligen ska värna och se till så att vi alla i kommunen mår väl och får fina liv. Lisa det är otroligt sorligt i din farfars situvation. Så här får det verkligen inte gå till. Ibland kan man undra vart medmänskligheten tagit vägen i beslut som fatts och bakom besluten sitter människor med stor makt och hög påverkan på hur vårt samhälle utvecklas. Det är väldigt skrämande om man inte har en medveten människosyn där vi alla är inkluderade till ett värdigt liv.

Skäms på er, ni som sitter där på Skillingehus och dömer människor på det här sättet! Skäms! Hur kan ni sova om natten? Ni som ska se till kommuninvånarnas bästa, värna om våra skattepengar och hålla hjulet igång. Usch! Våra gamla och våra unga prioriteras bort, glöms bort, medans ni giriga politiker spelar rysk roulette! Skäms på er!

Håller helt med, viktigare med budget än människorna. Bygga nytt boende för minst 180 miljoner på Mejeritomten kanske inte för ögonblicket är rätt prioritering? Dessutom får man hela tiden höra hur bra allt är, alla undersökningar visar att vi är på rätt väg. Man kan undra vilken väg som är rätt? Måtte man inte bli gammal.

De här människorna har ingen moralisk kompass, bara maktbegär att trampa på de svaga i samhället.

Skäms att vara kommunbo i Vaggeryds kommun där gamla skickas som om dom inte vore något värda. En gammal person är ingen spelbricka som ni kan leka med för era ekonomiska egenintresse.

Hoppas detta kommer på lokal-tv så Gert o Kenth som sitter i kommunen kan le o berätta varför detta kan ha blivit så fel .
Ps. Är det inte valår då brukar ju allt flyta på i rätt riktning. Dags för byte av kommunledning.

Ja, vad ska man säga. Det är för jävligt rent ut sagt. De som bestämmer tänker ej alls.
Våra äldre har byggt upp detta fina samhälle och ni bara raserar. Kanske borde tänka på att ni som bestämmer också blir äldre. Hur vill ni ha Det? Jag skäms för att vara
Vaggerydsbo

Gud så fruktansvärt. Då försvinner det sociala dom har kvar,där dom kan träffas,fika o prata gamla minne om Skillingaryd. Nu säger dom som har bestämt det hemska att dom hittar nya vänner. Det stämmer inte,är man så gammal så vill man sitta o prata med dom gamla vänner som finns kvar. Hoppas att det finns många som protesterar och hindrar detta vansinne.

Så sant denna kommun vänder kappan efter vinden. Det ska låta bra utåt men som alltid gamla och folk som är utanför kommer alltid att komma sist i denna kommun. Tycker att det glömts bort att det är dom som byggt upp denna kommun som vi får ta över. Förvalta detta KÖR EJ ÖVER VÅRA GAMLA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *