Nyheter

Nämnd påminner om parkeringsnorm

Nyheter Vid miljö- och byggnämndens sammanträde enades om en skrivelse till kommunstyrelsen där man önskar att parkeringsnorm ska tas fram

Arkivbild

I november 2020 lämnade miljö- och byggnämnden ett yttrande på förslag till parkeringsnorm till kommunledningskontoret. Efter det har det varit tyst och ingen parkeringsnorm har fastställts. 

I skrivelsen finns att läsa: 

– Vi anser att en parkeringsnorm behöver upprättas, helst i samarbete med oss, då det är vi som hanterar kravet på antalet parkeringsplatser i bygglovsprocessen. Parkeringsnorm för en pendlingskommun ska inte utgå från en parkeringsnorm som gäller för en storstad där fullt fungerande, och utbyggd kollektivtrafik, finns. Vi vill att beräkningen av parkeringsantal ska baseras på lägenhetsantal samt antal rum och kök i lägenheter. En parkeringsnorm som baseras på bruttokvadratmeter uppförd lägenhetsyta kan bli missvisande, menar miljö- och byggnämnden i sin skrivelse till kommunledningskontoret. 

I skrivelsen som inlämnades november 2020 nämns att en lägenhet med två rum och kök behöver en parkeringsplats, lägenhet med ter eller fler rum och kök behöver två parkeringsplatser och att studentlägenheter eller lägenheter med ett rum och kök kan undantas krav på parkeringsplats i centrumnära läge. 

Taggar

Dela


Läs mer

Hur många parkeringsplatser föreslås?
Ny parkeringsnorm tas fram
Parkeringsnorm förbereds i ny trafikstrategi

3 reaktioner på Nämnd påminner om parkeringsnorm

Det är ofta det står vita lastbilshyttar parkerade på p-fickan i alla möjliga körriktningar mellan Götaström och Smart City Bil. Här bötfälls kommuninvånare som ställer i fel färdriktning utanför sin bostad vilket är rätt men när jag kontaktar tekniska får jag till svar: Ja vart tycker du de ska stå då, när de inte får parkera längre vid Götaström?
Det är väl inte varje enskild kommuninvånares sak att bestämma men att få det svaret när man ringer och ifrågasätter. I nästa andetag får man till svar att de får göra så i sitt land. Man blir mörkrädd när man hör tjänstemannens svar. Dessutom har de rätt i 24 timmar att parkera på p-plats säger man. De är väl ändå till för att kunna stanna till på. Inte parkera under helgen.

Det är ofta det står långtradare eller släp på Fabriksgatan (bakom Uppåkra) parkerade och en del av dessa övernattar i sina lastbilar. Så den delen av Fabriksgatan har mer eller mindre blivit en enfilig väg.

Tillräckligt antal parkeringsplatser är ett absolut ”måste”. Vi kommer aldrig kunna få en heltäckande kollektivtrafik och cykling som påtvingat alternativ skall vi bara glömma. Dessutom skall vi inte glömma smittskyddsaspekten, där bilen är det perfekta transportmedlet. Titta på misstagen i en del städer i närheten där man bygger en ”Visby ringmur” av otillgänglighet och internt navelstirreri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *