Nyheter

Oppositionen överklagar till förvaltningsrätten

Nyheter Till Förvaltningsrätten i Jönköping har det inkommit en laglighetsprövning gällande hanteringen av minoritetsåterremissen gällande upphävande om lagen om valfrihet, LOV, av C, KD, SD och C. Partierna begär också att ärendet ska inhiberas till förvaltningsdomstolens beslut anländer

Arkivbild

I mars månads kommunfullmäktige röstades det om att upphäva, eller behålla, lagen om valfrihet inom hemtjänsten, även kallad LOV. Under kommunfullmäktiges sammanträde fanns två tjänstepersoner som presenterade förslaget på Folkets Hus bioduk. 

Kommunfullmäktiges ordförande återremitterade ärendet till kommunstyrelsen för ytterligare beredningen då underlaget var ”lite tunt” enligt oppositionen. Det blev en så kallad minoritetsåterremiss.

I april månad fanns ärendet med på kommunstyrelsen och då informerades det om att majoriteten berett ärendet med hjälp av underlaget från tjänstepersonerna i socialförvaltningen och kunde nu skickas till kommunfullmäktige för beslut. Oppositionen var redan då märkbart irriterad över hanteringen och under torsdagseftermiddagen berättar Thomas Axelsson (KD);

– Det här är ett bedrövligt hanterat ärende. En minoritetsåterremiss ska skickas tillbaka till beredande organ. Det här gick bara till kommunstyrelsen och det märks så väl att det här är en uppgörelse mellan S och M. Det finns faktiskt många som är väldigt nöjda med att få välja, både bland brukare och personal. Politiskt ville man nu göra allt i egen regi. Det handlar om demokrati och vill kommunfullmäktige att det ska återremitteras och beredas ska man inte göra som majoriteten gjort här. Man har bara bifogat presentationen i form av en powerpoint, som socialtjänsten berättade om, i handlingarna. Det är horribelt milt sagt. Vi har lämnat in hanteringen för laglighetsprövning och vi överklagar kommunala beslutet. Vi begär också att ärendet inhiberas tills förvaltningsdomstolens beslut kommer, menar Thomas. 

I brevet till förvaltningsrätten som daterades i måndags finns följande information: 

”Kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun har i beslut paragraf 39 den 27 mars 2023 genom minoritetsåterremiss beslutat att återremittera förslaget om avveckling av tillämpning av LOV inom hemtjänsten. Minoritetsåterremiss begärdes på grund av avsaknad av utförligt underlag från socialnämnden som beredande organ. Kommunstyrelsen har den 5 april 2023 beslutet att föreslår kommunfullmäktige avveckla tillämpningen av LOV på samma grunder som ursprungligt beslut. Ärendet har inte skickats till beredande organ i själva sakfrågan. 

För ett så principiellt beslut krävs att ärendet går tillbaka till socialnämnden för konsekvensbeskrivning med mera. Redovisning om eventuella synpunkter från brukarna saknas också i underlaget. Vi överklagar ärendet och vill att socialnämnden bereder ärendet grundligt, för senare beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. 

Vi begär att ärendet inhiberas tills förvaltningsdomstolens beslut kommer. 

Skillingaryd 17 april 2023, Jörgen Johansson (C), Thomas Axelsson (KD), Jan-Eric Aronsson (SD) och Magnus Thelin (L)

På måndag sammanträder kommunfullmäktige och då finns avveckling av valfriheten, LOV, återigen med på dagordningen. 

Taggar

Dela


Läs mer

Handlingar tunna: LOV återremitterades
Förslaget: Kommunen vill avveckla privat hemtjänst
Kritiken mot avvecklingen av privat hemtjänst: ”Anmärkningsvärt”
Oppositionen riktar kritik gällande hantering om LOV-beredning

4 reaktioner på Oppositionen överklagar till förvaltningsrätten

Fakta är ju att inget privat bolag finns som vill utföra full omvårdnad för äldre som väljer detta alternativ.

I rimlighetens namn måste kommunen då självklart ta bort denna privata valmöjlighet för annars så lurar ju kommunen sina äldre invånare.

Jag kan inte fatta att tre borgerliga partiet tillsammans med SD inte kan inse denna faktiska situation.

Framtiden kräver en utveckling där kommunens beslut grundas på sakliga fakta. Som 79-åring förstår jag inte att dessa 4 oppositionspartier vill lura oss äldre, och särskilt de äldre som vill välja privata alternativ när dessa i praktiken inte finns.

Tomas Axelsson sluta lura och ljuga för oss äldre att tro på att man kan välja en privat fullständig omsorg som i praktiken inte finns tillgänglig inom vår kommun.

För mig så har socialnämnden fattat de enda riktigt lagliga beslut som faktiskt finns.

Tomas Axelsson sluta nu och tänk på att det till sist kan leda till att all framtida oppositionen försvagas och till sist kvarstår som betalt lagvrängare.

KD har gått från att vara ett parti som blickat framåt till ett parti som verkar styras av en person, Thomas Axelsson, och numera bara är emot all utveckling.

Låter som Thomas och övriga bara är bittra och arga. ”Vi är emot inköp av mark, vi är emot försäljning av mark, vi är emot förändring”.
Är Thomas (KD) för något?
Är Jörgen (C) för något?
Är Jan-Erik (SD) för något?
Är Magnus (L) för något?
Låter som bittra män som inte få vara med i sandlådan!

Man måste vara innerligt tacksam att vi har en opposition som går emot den här maktfullkomligheten och överkörningsmentaliteten,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *