Nyheter

Oppositionen riktar kritik gällande hantering om LOV-beredning

Nyheter Kommunfullmäktiges ordförande återremitterade ärendet till kommunstyrelsen gällande tillämpningen av LOV, lagen om valfrihet. – Nu är den beredd, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M). – Det här strider mot kommunallagen, menar oppositionsrådet Thomas Axelsson (KD).

Arkivbild

Under senaste kommunfullmäktige tyckte en del ledamöterna att handlingarna var tunna och fullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) beslutade att använda minioritetsåterremiss när debatten var avklarad. 

Under kommunfullmäktigekvällen informerade två tjänstepersoner från socialförvaltningen om förslaget. Tidigare i våras beslutade socialnämnden om att avveckla valfrihetssystemet inom hemtjänsten. Nu när det återremitterades hamnade lagen om valfrihet i händerna hos kommunstyrelsen igen. 

Gert Jonsson (M); 
– Vi fick återremissen från kommunfullmäktige. Vi har lagt till det material som Liv och Anna hade, så nu är handlingarna beredda med mer information, så denna går upp till kommunfullmäktige igen, berättar Gert. 

Thomas Axelsson (KD), oppositionsråd är kritisk…
– Vi är väldigt kritiska. Om kommunfullmäktige har ett demokratiskt beslut att det ska gå tillbaka till beredande organ så kan man inte göra som majoriteten gör, ta ett yttrande från kommunfullmäktige och använda det som beredning. Vi tycker till och med att det här strider mot kommunallagen. I all anständighet ska man skicka tillbaka till beredande organ. Ärendet har inte skötts enligt kommunallagen. Antagligen kommer det här ärendet att anmälas till förvaltningsrätten. 

Gert Jonsson (M);
– Vi har hanterat det och jag kan inte se att det är felhanterad. Vi har tillfört material till handlingarna.

Taggar

Dela


Läs mer

Handlingar tunna: LOV återremitterades
Kritiken mot avvecklingen av privat hemtjänst: ”Anmärkningsvärt”
Oeniga politiker om avveckla valfrihet inom hemtjänsten
Förslaget: Kommunen vill avveckla privat hemtjänst
Omdiskuterade förslaget kan klubbas på nästa kommunfullmäktige
Oppositionen överklagar till förvaltningsrätten

1 reaktion på Oppositionen riktar kritik gällande hantering om LOV-beredning

Det är det inte underligt att det blir politikerförakt när majoriteten behandlar oppositionen och allmänheten som mindre vetande. Tror ni inte att ni blir genomskådade.
Gör om och gör rätt och låt nuvarande socialnämnd säga sitt i frågan det var ju det kommunfullmäktige beslutade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *