Nyheter

Oeniga politiker om avveckla valfrihet inom hemtjänsten

Nyheter Socialnämnden har tidigare lämnat förslag på att avveckla tillämpningen av lagen om valfrihet inom hemtjänsten. – Det fyller inte syftet, kommenterar Gert Jonsson (M)

Arkivbild

Valfrihetssystemet inom hemtjänsten infördes 2009 av dåvarande kommunfullmäktige. I socialnämndens sammanfattning finns att läsa att lagen ger kommuner möjlighet att införa ett valfrihetssystem.

Socialnämnden konstaterar kring årsskiftet att antalet privat hemtjänstutövare att välja mellan har minskat genom åren och att antalet brukare som nyttjat sin möjlighet att byta utövare har varit få. IVO har stärkt kraven på hemtjänstutförare för att få tillstånd beviljat vilket innebär att det det är bara en, av fem utövare, som fått fortsatt tillstånd. Socialnämnden anser att lagen om att tilllämpa LOV inte längre tjänar sitt syfte och det är bara nio hemtjänsttagare av 294 som har privat hemtjänstutförare och berörs av avvecklingen, därför föreslår socialnämnden kommunstyrelsen, och sedermera kommunfullmäktige, att lagen om valfrihet (LOV) ska avvecklas inom kommunen. I socialnämnden reserverade sig C och KD. 

Nu fanns ärendet hos kommunstyrelsens arbetsutskott: 

– Ärendet kommer från socialnämnden. Man har helt enkelt för lite volym. Det fyller inte syftet längre. Enbart nio som har privat hemtjänst och några av dessa har även kommunal hjälp, menar Gert Jonsson (M) och fortsätter:
– Man trodde att det här skulle växa, men det har det inte gjort. Det måste vara mer volym. Samma sak händer i andra kommuner, så vi är inte unika. Det faller på fler ställen då det inte finns tillräcklig med volym. Man får inte ut mervärdet, vitsen är borta. 

Thomas Axelsson (KD) menar att ärendet är dåligt förberett och det finns ingen tjänsteskrivelse med, bara socialnämndens förslag. 

– Det här är en stor fråga för oss att man tar bort valfriheten i hemtjänsten. Märkligt att M går med på detta att man inte får ha valfrihet. Vi avstyrker förslaget och vi vet att många är nöjda med den privata hemtjänstutföraren inom hemtjänsten, säger Thomas Axelsson (KD). 

Frågan om att avveckla tillämpningen av privat hemtjänst kommer framöver behandlas i kommunstyrelsen och därefter beslutas slutligt i kommunfullmäktige. 

– Vi tror att det blir beslut i oktober, avrundar Gert Jonsson (M). 

Taggar

Läs mer

Kritiken mot avvecklingen av privat hemtjänst: ”Anmärkningsvärt”
Förslaget: Kommunen vill avveckla privat hemtjänst
Omdiskuterade förslaget kan klubbas på nästa kommunfullmäktige
Att få välja själv är det viktigaste
Oppositionen riktar kritik gällande hantering om LOV-beredning

7 reaktioner på Oeniga politiker om avveckla valfrihet inom hemtjänsten

Vad är problemet? Kommunens hemtjänst är fantastisk med underbar arbetsgrupp och ledare. Kan inte bli bättre.

För lite folk bara nio av nästan 300. Och det finns bara där på dagtid. På kvällar och nätter är det alltid kommunens hemtjänst som får tar hand om dem. Och För mycket kommunal byråkrati att hålla på att särredovisa dessa nio personers dagbesök. Bättre kommunen anställer den där undersköterskan. Hon och patienterna är välkomna.

Detta stämmer inte! De utför kvällshjälp om man vill ha det. Det är enbart natt som de inte utför.
De ser mer till kundens behov och önskemål. Min far hade hjälp utav den privata och vi var hur nöjda som helst. Tror det är kommunen som inte informerar om möjligheten samt inte ger tillräckligt med möjlighet.

Det är väl inte konstigt att så få har en annan än den kommunala.
De har ingen aning om att det finns möjlighet att byta till någon annan.

Mina svärföräldrar visste inte det.
När de förstod det var det tyvärr för sent för svärfar men svärmor fick i alla fall en hel del år med personer hon trivdes bra med.

Hur många fler är i samma situation?

Om folk går ut på Vaggeryds kommuns hemsida och söker på hemtjänst, så står det att man kan välja kommunalt eller privata aktörer. Fanns förr en liten broschyr om hemtjänsten som skulle finnas att ta med sig hem på vissa offentliga lokaler i kommunen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *