Nyheter

Tunga protester för friluftsmark på Östermo

Nyheter Ett brev har skickats från tunga företrädare till kommunledning, näringslivschef, samhällsutvecklare, stadsarkitekt, planarkitekt och förvaltningschef. – Planerna på ny detaljplan blir ett dödspiller för fortsatta investeringar i området, skriver man till kommunen och kräver att ny expansionsplats för friluftsaktiviteter stoppas.

Det är den här bilden som praktikanten blev beskylld för att ha gjort. Men är tanken politiskt att bygga nya simhallen här?

Att bygga en simhall på idrottsplatsen var inget som föreningen WIK var så värts imponerade över när vi träffade dem i mars månad. 

LÄS MER:  Simhall på IP: ”Över min döda kropp att det blir bassäng här”

Då var det ett politiskt förslag och man nämnde att det var en praktikant som ritat in simhallen på idrottsplatsen. Simhallsgruppen däremot har sedan tidigare aviserat att bästa platsen för nya simhallen är där den ligger i dag i Vaggeryd.

LÄS MER:  Simhallsgruppen tog ett oenigt inriktningsbeslut

Eftersom företagsledare och föreningsordförande nu lämnat in en skrivelse verkar det som den politiska majoriteten ändock önskar simhallen på Östermo efter att man presenterat detaljplanen i början av maj. 

Skrivelsen är gjord av ordförande WIK, Cromtjänst, HMF Rallarefyran, AQ Enclosure System AB, Swedstyle, Mastec, Steelnova och Industriflyttningar. Alltså de som verkar i det aktuella området. Skrivelsen följer i sin helhet: 

”Detaljplan för Östermo i Vaggeryds kommun. Med anledning av presenterad detaljplan 2024-05-02 för Östermo är vi härmed nöd och tvungna att påpeka följande: 

1. Den presenterade detaljplanen i området är ett dödspiller för fortsatta investeringar i området.
2. Detaljplanen bryter en lång tradition i Vaggeryds kommun som är en industrikommun.
3. Mycket olyckligt att blanda industrimark och friluftsmark.
4. WIK är nöjda med befintligt område med möjligheten att växa till Östermo 1:6, det vill säga den ytan som är norr om konstgräsplanen.
5. Utvecklingen av industrierna i området kommer att upphöra.
6. Sysselsättningen kommer att drastiskt minska.
7. Fastighetsvärden kommer drastiskt minska.
8. Vi vill att den gamla detaljplanen angående ytornas fördelning kvarstår och att exploateringsgraden ökas till 75 procent och tillåten byggnadshöjd blir 15 meter till ock och på 20 procent av byggnaden tillåts en nockhöjd på 23 meter.
9. Undertecknade kräver att förslaget på att ändra industrimark till ny expansionsplats för friluftsaktiviteter inte genomförs utan att marken även fortsättningsvis förblir industrimark”.

LÄS MER:  Simhall på IP skapar förutsättningar för idrott, lek och motion
Taggar

Dela


9 reaktioner på Tunga protester för friluftsmark på Östermo

Andersson, om man har någon form av råg i ryggen så skriver man inte under pseudonym. Då står man för vad man skriver. Tänk vad lätt det är att spy galla över alla som står för sin åsikt.
I sak är jag övertygad om att en majoritet av kommunfullmäktige säger nej till förändringen av planen ’någon” utrett.
Uppdraget 2021 var att göra ny detaljplan avseende byggbar yta och höjd på byggnader där verksamheterna finns idag. Inget annat. ”Någon” annan har tagit ett odemokratiskt beslut om att göra något annat. Det alternativet ska bort nu.
I en demokrati tas beslut i demokratiska forum utefter en förutbestämd ordning. Om ”någon”, politiker eller tjänsteperson inte kan förstå det, så är det nog dags att se sig om efter annan sysselsättning.

Pseudonym eller inte. Tänk vad lätt det är att diskvalificera någons åsikt av just den orsaken Mats. Jag ”ber så hemskt” mycket om ursäkt om jag förargade herrn med kraftuttryck när jag helt tappade det framför tangentbordet. Tappade det efter att kunna se ett mönster skönjas av hur sakfrågor i sig inte spelar någon roll, bara huruvida du sa nej eller inte. Ståndpunkt kan man säkert kalla det.

Råg i ryggen? Ja, kanske, var jag väl skarp där med. Om det är ett problem för mig att man i sak röstar nej eller gör ändringar runt detta ärendet i kommunfullmäktige? Nej, då har du fått fel uppfattning om var jag står. Mitt stora misstag var att belysa ett fenomen som går att skönja i nästan vartenda politiskt utspel i nättidning eller social media. Det viktiga är inte riktningen. Bara att man var med och sa nej. Du kallar det säkert för att ”stå för sin sak” eller något annat vackert. Men jag hungrar efter mer än så. Oavsett om jag skriver bakom pseudonym eller inte.

Andersson, läs ditt eget svar till mig. Applicera det på ditt svar till Jan -Erik. Välj sedan själv vilket epitet du vill ha på en som inte ens vågar visa vem man är.

Det var tydligt gjort av dig Jan-Erik. Men nog sagt om vad ni (oppositionen) ytterligare vill säga nej till. Vad är det ni vill egentligen? Hur vill ni att samhället skall utvecklas under säg sisådär 10 år? Eller varför inte 20 år?

Har ni konkreta planer eller är det bara påstådd mobbning av till exempel trafikmotioner som driver er? Även om jag inte direkt vurmar för just riktningen detta är på väg i så häpnar jag över hur lätt det är att rida på nej-vågen. Man får ge er att ni är konsekventa i att sätta er på tvären och sedan öppet tala om att det var just det ni gjorde i just det tillfället för att ni minsann inte alls höll med om var skutan var på väg.

Men var är visionerna? Det räcker liksom inte att lipa över privat eller icke privat epost-korrespondens. Gnälla över att man inte läser vad man kunde ha menat i en motion. Tydliga ståndpunkter i sig, men har man lite råg i ryggen så stakar man också ut en riktning. Det är det enda sättet att uppnå progression. Men snart är det 6 juni igen. Då kan ni ta tag i riktiga bekymmer som till exempel utebliven flaggning vid kommunal fastighet eller liknande…

Det viktigaste för SD är att rösta emot och hänvisa till det med facit i hand.
Kan ni inte komma med något konkret ni gjort istället?

Vad är det för tomtar som författar sådana här skrivelser? Dödspiller? Vad är det på ren svenska? Sysselsättningen kommer att drastiskt minska? Vad har de för belägg för det?

Jag röstade mot förslaget på ny plan och kommer fortsätta att göra det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *