Nyheter

”Vaffö” gör de på detta viset?

Nyheter "Som före detta politiker har jag med förundran följt senaste turerna kring GC-vägen till kommunens badplats i Tofteryd". Läs PO Toftgårds insändare här

Lite bakgrund:

• Kommunfullmäktige beslutade (2008?) om byggande av GC-vägen (gång- och cykelväg) från Skillingaryd till Tofteryds kyrka.
• Trafikverket lovade stöd till byggandet. Dessa stöd har efter hand minskat och är nu helt borta.
• Balansgången med Försvaret, för att få ett avtal om GC-vägen, har varit svår. Under förra mandatperioden lyckades Tekniska kontoret få klart ett avtal, som är tidsbegränsat. Bra gjort!
• Projektet ändrades 2012 så att sträckan blev till badet/Tofthagaskolan från Skillingaryd. Resterande del Tofthagaskolan-Tofteryds kyrka ligger för närvarande som ett lägre prioriterat GC-projekt i kommunens GC-plan.
• 2012 byggdes första delen av sträckan, Badplatsen-väg 806, i ett samarbetsprojekt med Tofteryds Bygdeförening, Tallnäs med flera. Vi bidrog med ideella timmar och delfinansiering (Bygdeföreningen 110 000 kronor och Tallnäs 40 000 kronor) till vägen och badplatsen. Tekniska kontoret finansierade resten med pengar från projektet GC-väg Skillingaryd-Tofteryd. Denna del av GC-vägen slutbesiktigades 2012–08–20.
• Markavtal med övriga markägare slutfördes 2018.
• 2018 fortsatte projektets genomförande med skogsavverkning
• 2019 genomfördes arkeologiska undersökningar (grävning/stickprov hela sträckan) liksom markundersökningar.
• Ny detaljprojektering gjord av konsult, med föreskrivande om materialval, utseende etc. inför upphandling
• Med andra ord: Projektet är i högsta grad ett pågående projekt

Nyvalda kommunfullmäktige tog i november 2018 nya principer gällande icke påbörjade investeringar. Vid ny mandatperiod skall nu, trots KF-beslut, investeringen strykas och äskas på nytt tillsammans med övriga nya projekt. Detta är en helt ny princip som aldrig tidigare gällt i Vaggeryds kommun. Få politiker/tjänstemän var medvetna om denna skrivning/beslut av budgetberedningen.

GC-vägen till Tofteryd betraktades av budgetberedningen som icke påbörjad, och ströks ur investeringarna. Gamla investeringsmedlen försvann!

Detta trots att alla vet att den är påbörjad enligt redovisning ovan! Häpnadsväckande!

Börja om från början – börja om på nytt!!

Efter stora påtryckningar, även från undertecknad, kom GC-vägen åter med i investeringsplanen 2019 inför 2020. Budgetmedlen som avsattes var då inte konsulternas eller tekniska kontorets beräkning, utan en hårt prutad summa, som ”höftats” fram. Resultatet vet vi – pengarna räckte inte till den kvalitet som konsulterna föreslagit.

Hur har det gått med andra projekt i kommunen?
• Fikarummet i kommunhuset skulle renoveras för 400 000 kronor för några år sen. Slutresultat cirka 2 miljoner kronor. Det hamnade på hyran (också skattemedel).
• Vi köpte Oden (där AME – arbetsmarknadsenheten – för närvarande hyr) en gång för att riva. Mellan 6–7 miljoner kronor har investerats i dessa lokaler sen dess (beslut?)
• Vattenverket blev nästan dubbelt så dyrt sen första beräkningarna. Tiden hade gått, och materialval/konstruktioner samt högkonjunktur påverkade kostnaden. Men vi slutförde investeringen, naturligtvis.
• Bullerbyns förskola. Markundersökningar missades. Mängder av berg fick sprängs bort. Merkostnad i miljonklassen? Klart att vi slutförde!
• Åvikens förskola. Utemiljö ej budgeterad. Nya miljoner fram. Vi avbryter inte påbörjade projekt .
• Mejeriets projektering/hantering. För att kunna bygga blev det plötsligt akut att köpa Sparbankshuset. Bygget låg för nära grannen. Ett antal miljoner fixades snabbt igen!
• Skillingarydssalvans tidigare fabrik köptes in till socialnämnden. Beräknades även att renoveras för uppemot 2 miljoner kronor. För närvarande har kommunen lagt ytterligare cirka 5 miljoner kronor på fastigheten? Fastigheten är ännu inte klar. Behövdes nya beslut? Projektet slutförs i vanlig ordning.

Med ovanstående exempel, på hur vi vanligtvis hanterar investeringar, så känns det väldigt frustrerande, att vi avbryter ett tydligt påbörjat bygge av en GC-väg till bad och skola. Här handlar det dessutom om barn och ungdomars säkerhet.

Tekniska nämnden har säkert gjort vad som förväntats. Kritiken får nog gälla högre upp!

Min uppmaning till samtliga politiker är: Försök tillsammans lösa detta så snabbt det går. Tiden tickar, och vi sitter med ett tidsbegränsat avtal med Försvaret. Med nuvarande försvarsläge lär vi inte få chansen igen.

Tidigare upplevdes nog Försvaret som största hindret för ett genomförande av GC-vägen. Försvaret har nu på ett positivt sätt ställt upp på kommunens önskemål.

I stället har vi själva (läs: Vaggeryds kommuns) blivit det största hindret.

Gör om – gör rätt, och bygg hela sträckan på en gång!

P O Toftgård

Arkivfoto från maj 2018. Skogen, där cykelvägen ska gå, höggs ner

Taggar

Dela


17 reaktioner på ”Vaffö” gör de på detta viset?

För inte så länge sedan hade (L) en motion om att allmänheten skulle ha mera insyn i kommunpolitikernas arbete detta var inte antaget man börjar förstå varför.

Retorik kanske man kan hänvisa till men faktum kvarstår, en tafflig handläggning avseende prioriteringar med mer än 10 år på nacken. Cykelvägen byggs till övervägande del för våra barn i bygden runt Skillingaryd-Tofteryd som vill bada och säkert kunna ta sig till skolan i Skillingaryd. Bli för mig underligt när vi pratar prioriteringar. Vägen är smal och risk finns för allvarliga olyckor. Landsbygden har kanske inte största prioritet alltid men signalvärdet är svagt när en så lång process med en från tid till annan ovillig försvarsmakt satt käppar i hjulet. Nu är de på. Ska då kommunen bli stoppklossen? Som PO säger en lång process som behöver nå vägs ände.
Gör färdigt och visa att landsbygd är lika viktig som tätort. Tofteryd växer med många barnfamiljer och nya hus som byggs. Vill vi det? Politiken har ordet!

Med en skicklig retorik har PO flyttat fokus på frågan. För frågan måste väl ändå vara om det ska läggas så mycket som 7 miljoner (+ några till) på en cykelväg till Tofteryd. Om jag fattat rätt så investerar kommunen ovanligt mycket nu på sådant som är grundläggande behov för en kommun. Gers svar visade att det finns begränsat med pengar och många behov samt att denna cykelväg fått en mycket stor del (för stor?) av tekniskas budget. Kanske är det så att en cykelväg får stå på väntelistan och annat nödvändigare görs först.

Retorik kanske man kan hänvisa till men faktum kvarstår, en tafflig handläggning avseende prioriteringar med mer än 10 år på nacken. Cykelvägen byggs till övervägande del för våra barn i bygden runt Skillingaryd-Tofteryd som vill bada och säkert kunna ta sig till skolan i Skillingaryd. Bli för mig underligt när vi pratar prioriteringar. Vägen är smal och risk finns för allvarliga olyckor. Landsbygden har kanske inte största prioritet alltid men signalvärdet är svagt när en så lång process med en från tid till annan ovillig försvarsmakt satt käppar i hjulet. Nu är de på. Ska då kommunen bli stoppklossen? Som PO säger en lång process som behöver nå vägs ände.
Gör färdigt och visa att landsbygd är lika viktig som tätort. Tofteryd växer med många barnfamiljer och nya hus som byggs. Vill vi det? Politiken har ordet!

Är just idrottsanläggningar som byggs upp igen med höjda anslag årligen. Gamla synder lagas inte på ett år! Men det var en enig nämnd som så stopp till cykelvägen är värt att notera. Vi har en 1kommunr1evisi1on 1som kanske skulle titta på lite olika projekt är ingen dum idé kanske? Utomstående är långt ifrån gratis och get ännu mindre pengar….

Skandal!!!
Jag skäms!! Ni folkvalda politiker snälla reagera & vakna!! Renovering av fikarum??!

Förutom cykelvägar så Prioritera idrottsanläggningar i kommunen, dvs Movalla istället. Utan idrott/fritidsaktiviteter så kommer invånare söka sig till andra orter, med andra ord flytta, jag tror man hellre ser på tillväxt & inflyttning så vakna, prioritera barnfamiljer, dvs framtiden!!

Ja nu måste det tas itu med hårdhandskarna. Det kan inte fortsätta på detta vis. Följden blir som den gjorde med flygbolaget Thomas Cook. kör så länge det går, sen får den stora allmänheten ta smällen.

I varje projekt skall det finnas en styrgrupp som följer projektets arbete och då även att budgeten följs! Jag kräver en revision och öppen granskning av varje projekt som överskridit budgeten med mer än 1 milj. Det är då extern revisor som skall utföra denna granskning!
Någon måste ställas ansvarig när våra skattepengar hanteras okontrollerat på detta vis!

Jisses. Är det så man bedriver en kommun då är det inte konstigt att skattepengarna räcker till. Ett privat företag hade gjort konkurs för längesedan. Och då dyker nästa fråga upp. Om man driver ett privat företag som går dålig. Då tar man väl ut lön efter det. Men varför gäller det inte i kommun eller i statliga bolag.

Ja ett företag som går dåligt kan nog inte utöka sin personal inne på kontoret och då behöver de ju inte lägga pengar på att bygga ut parkeringen. Dessutom: Om kommunen vore lika generös mot de äldre så hade de ett paradis här med lagad mat varje dag och en fungerande nattpatrull.

Nattpatrullen kan sitt jobb så dra inte in dem i denna debatten!! Likaså har vi en fantastisk kökspersonal som serverar underbar mat till de äldre som också gör ett galet bra jobb! Dåligt att klaga på dessa kategorier.

Mycket bra reportage som visar att vi har inte de politiker som vi förtjänar. Vi förtjänar betydligt bättre. I ena änden vräks pengar ut, i andra änden avbryts beslutade och angelägna projekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *