Nyheter

Vindkraft: Är inte vi en landsbygdskommun?

Nyheter "Vi vill inte strö salt i några sår, framstå som några besserwissers eller sparka på någon, utan bara visa på fakta". Läs insändaren gällande vindparksetablering här om politikernas kunskap och vilja när det gäller att uppdatera vindbruksplanen

Först Gerts ord om ”dag ett” 

De som är oroliga ska prata med oss politiker och det gör man dag ett” 

Då 2014 försökte vi verkligen detta, det fanns en vindkraftsgrupp innehållande en eller två från vart parti, men knappt någon av dem svarade på våra mejl, och dåvarande handläggare ville helst slippa att delge oss någon information. 

Vi kontaktade dåvarande ordförande i kommunstyrelsen, hans ord var i stil med, vi vet i stort ingenting! (ett par månader senare får vi fram att kommunen fått exakt samma redogörelse redan 2012, 2 år innan oss!) 

Senare under 2014 fick vi nästan alla i denna vindkraft gruppen att komma till Tallnäs för att svara på våra frågor, tja ni som var där vet ju hur mycket svar vi fick, slutklämmen från en ledande politiker kom lite irriterat, och typ. 

”det begriper ni väl att vi inte kommer att låta någon av kommunens invånare komma i kläm” 

Sedan vindbruksplanen…

Grundversionen tyckte vi i VK Park Boarp var helt okej, den tog verkligen hänsyn till att Vaggeryds kommun är en riktig landsbygdskommun, det vill säga man hade haft ögon och öron öppna när man gjorde grundjobbet. 

Men snart började söndertuggandet, man tillät kommunens tjänstemän att fullständigt skriva sönder planen, och dessutom i stora stycken skrivet med en helt obegriplig myndighetssvenska. 

Till slut var den i stort värdelös för en vindbruksplans ändamål, skydd mot exploatering, det vill säga bland annat Miljöbalkens kapitel 2. 

Så vi var på från dag ett och ända till kaoset på kommunfullmäktige ett par år senare och beslutet där som mer eller mindre slog sista spiken i kistan för denna vindbruksplan. 

Ett ord som ”bör” är ju ingenting man behöver ta någon direkt hänsyn till;

Vaggeryd var alltså ingen landsbygdskommun. 

Och. Hade man nu inte kladdat ner planen så hade dessa motioner och medborgarförslag säkert aldrig skrivits, för om man använder rätt dbA kurvor och räknar avståndet med hjälp av X-verkshöjden behövs heller inte någon revidering. 

Sedan kommenterar Gert ett av artikelns inlägg. 

Vilka är dina belägg för att inte elen kommer Sverige till nytta?”
Just detta har VK Park Boarp också redovisat tidigare, nedan ett klipp ur Eolus bokslutskommuniké. 

”Väsentliga händelser efter rapportperiodens utgång. I januari 2021 tecknade Eolus individuella elförsäljnings-avtal med ett stort internationellt energiföretag för de tre vindparkerna Boarp, Dållebo samt Rosenskog som totalt omfattar 68 MW. Avtalen omfattar 100 procent av den el som kommer att produceras i vindparkerna som är sålda till Commerz Real” 

Alltså noll kilowatt till Sverige, och som bekant så hoppade sedan Commerz Real av affären!
Men, troligtvis finns i nästa avtal något liknande, för det är så den svenska vindkraftsindustrin gör riktigt bra affärer med den svenska naturen. Först snärjer man ett par godtrogna markägare lockade med lite grönt prat och en bra slant, sedan säljer man elen via PPA avtal till någon stor Europeisk konsument, därefter säljs själva parken till en ”investerare”, till sist skrivs ett avtal om service och underhåll. 

Så den enda lokala affären kvar blir väl typ att Vaggeryds Energi får sälja elen till hissen de dagar det inte blåser! 

En föregångare till PPA, Potatoe Purchase Agreement, (alltså ett dåligt skämt), och förstås en helt annan sak, som utvecklades till en fullständig katastrof, men faktiskt orsakat av samma problem och med samma effekt…

År 1845 drabbades Irlands potatisodlingar av en svampsjukdom som reducerade skörden med upp till tre fjärdedelar under de följande sju åren. Samtidigt fortsatte de brittiska markägarna att exportera potatis från Irland. Resultatet: 1.5 miljoner svalt ihjäl och många irländare utvandrade, inte minst till Amerika.

Nu gömmer man sig i Skillingehus bakom en jurist, paragrafer och lite babbel, Gert och tjänstemännen piskar på, de hävdar att vi måste, men det måste vi inte alls, de stora skillnaderna mellan Eolus ursprungsansökan mot vad Eolus nu faktiskt tänker bygga i Ekesås/Mörkhultet är alldeles för stora för att vara okej, det är bara att använda dessa fakta och säga nej. Vad gäller solidaritet så har kommunen har redan dragit och drar sina strån till stacken vad gäller länets infrastruktur.

Vi har E4:an, riksväg 30, ett skjutfält som vi alla vet vad det innebär, en krigsflygplats, järnvägar, en ny järnväg mellan Byarum och Tenhult, plus ytterligare en ny järnväg som både finns och inte finns, allt beroende på vilken regering. 

Till kommunfullmäktige och närmast nu kommunstyrelsen som sammanträder på onsdag:

Makten har ni, kunskapen har ni också numera, men hur många av er har viljan? Återstår att läsa i protokollen…

Slutligen vårt ledord från 2014.
”Det är inte vindkraften det är fel på utan det är regelverket som styr etableringarna som är felaktigt”
Man kan bara inte uppföra ett 200 meter högt verk 625 meter sydväst om en bostad utan problem, då går det inte att leva där. 

Vindbrukspark Boarp Ideella förening
Genom ordförande Ken Frick 

Taggar

Dela


Läs mer

Voterade om uppdatering av vindbruksplan

26 reaktioner på Vindkraft: Är inte vi en landsbygdskommun?

Vem som äger vindkraftverk spelar liten roll. Det är inte alls ovanligt att sådana köps och säljs. Att vi därmed går miste om elen är en missuppfattning. Vi kör fortfarande Volvo trots att den är kinesisk.
Södra Mellansverige producerar ungefär 80 procent av sitt behov av el. Elområde 4 producerar bara en tredjedel av sitt behov. Varifrån skall elen komma? Tänk noga på frågan. Blir svaret – från Piteå behöver man gå en gång till fram till spegeln. Ställ frågan där. Vem är ansvarig att vi producerar tillräckligt med el i vår landsdel?

Håller helt med Thomas. Han har en klok och väl underbyggd inställning till vindkraften. Den vindbruksplan som finns är totalt föråldrad och och borde förpassas till papperskorgen. Gör en ny som kommer att visa att det inte finns plats för dessa enorma verk i vår kommun. Man behöver inte vara Einstein för att inse hur skogslandskapet skulle förändras om vi bygger ett antal Turning Torso ute i skogen. Vägar och ledningsgator frigör dessutom en massa kvicksilver som kommer ut i våra vattendrag. Alice förstår inte att ju mer vindkraft som byggs desto mer el kommer att exporteras. Detta driver upp priserna på den el vi får behålla själva.Tyskarna vill inte bygga ut vindkraften eftersom det lokala motståndet är så starkt. Då är det smart att förlägga dessa industriella parker i Sverige eftersom kommungubbarna står med mössan i hand och tror att man gör något bra för miljön när man i själva verket förstör livsbetingelserna för djur och människor i den egna kommunen. Historien kommer att döma dem hårt .Om 25 år är vindkraften en parantes och kvar står några rostiga stålskelett kvar ute i naturen och påminner om människornas dumhet. Tänk till nu och gör rätt.

Hej Inger.
Det är inte så konstigt. Jag föreslår att du lånar upp ditt boende till max och skickar överskottet till de drabbade kommunborna så de får möjlighet att flytta.
För redan nu innan dessa verk är byggda så är deras fastigheter nästan osäljbara. Och när de väl står på plats så är husen osäljbara och en värdeminskning på cirka 70 procent vilket ofta gör att banken drar tillbaka lånen.

Det är en kamp om deras hem! Samt totalt raserad ekonomi!

Jo, man vill ha vindkraft, men i Piteå. I syd- och Mellansverige har man inte varit vana att producera tillräckligt med el. Man vill ta den norrifrån. Bättre att de offrar naturvärden än vi, tycks man resonera. Imponerande?

Märkliga argument de flesta av er för fram. Jag påstår inte att alla ska behöva flytta, inte alls. Men ni säger nej till allt vad vindkraft heter i vår kommun och det är ju helt absurt. Åk upp till Norrland och prata med människor som fick flytta när vattenkraften byggdes ut. Dessa människor fick verkligen flytta från sina hem. Och den elen använder vi. Åk till Härnösand/Kramfors/Timrå och fråga människorna som bor nära vindkraftsparken om deras erfarenheter. I princip alla tycker att det fungerar. Den enda invändningen som jag möter är att ”varför ska vi fixa el till södra Sverige när människorna där säger nej till allt vad elproduktion heter”.
Ja, vi har elöverskott idag men som ni kanske hörde i Agenda igår behövs det mycket mera el i framtiden. Var ska den produceras? Och till er som ondgör er över höga elpriser. Det är marknadspriser vi talar om, det är elbörsen som styr priset baserat på tillgång och efterfrågan och då gäller det inte bara i Sverige. Visst skulle det vara fint om Sverige behåller sin el men då bör en diskussion tas upp om EU ska lägga sig i vår elproduktion och till vilket land som den ska levereras. Och jag förmodar att inte alla av er sa nej till EU?? Skjut på rätt budbärare.
Ken – jag heter Alice och svara gärna konkret och koncist utan att ondgöra sig över namnet Alice.

Alice
De människorna som fick flytta när vattenkraften byggdes ut fick skäligt betalt för sina bostäder.
I det här fallen så får privatpersoner sina hem förstörda och de blir osäljbara. Och inte en krona i ersättning från varken kommun eller elbolaget.

Detta går inte att jämföra med vattenkraftens utbyggnad då ingen här får betalt för sina bostäder.

Tycker du på riktigt att detta är okej?

I denna situation, när vindkraften och dess utbredning i vår kommun ifrågasätts, tar majoriteten MoS till ännu ett strutsbeteende.
Det vill säga sticker i huvudet i sanden och låtsas som ingenting har hänt eller behöver förändras. Den vindkraftsplan, som finns bygger på gammal och omodern kunskap. Teknik har utvecklats, och nya miljöfaktorer har kommit till. Detta gör att nuvarande plan och villkor för utbyggnad inte är fullt ut användbar.
Det finns bara ett sätt att göra. Vi behöver revidera planen, och fram tills detta är klart, stoppa alla pågående projekt via kommunens möjlighet till att använda veto på pågående projekt eller nya förfrågningar.

Thomas Axelsson (KD)

Detta är det bästa inlägget på flera år.
Och visar att vi har problem med ickehumanitära åsikter i kommunfullmäktige, Gert med sina undersåtar såsom Åkerblad som instinktivt vägrar att ta upp medborgarförslag som rör vindkraft.
Som medborgare så borde man känna demokratins krafter, men inte i denna kommunen.
Känslan av extrem kommunism och privata intressen, verkar styra i kommunfullmäktige.
Varför vill man inte värna om sin egen kommun?? Absurt att bedriva denna politik i demokratins namn.
Dessa politiker kommer att ställas tills svars var det lider.
Missnöjd kommuninvånare.

Alla pratar om vindkraftsel men var är vatten- och kärnkraften värda, Inte ett dyft enligt politikerna i S, MP, C och V. Vilket land vi lever i.

Mycket bra och informativt inlägg.
Hoppas nu att alla politiker tar sitt ansvar, att dels läsa på och även fatta beslut som de kan leva med. Både
För sin egen del men även för kommunens invånare!

Har du sett några politiker i den här kommunen som tar ansvar? Bygga baracker och slöseri med pengar på misslyckade investeringar. Men har någon tagit sitt ansvar?

Alice – kanske dags att läsa på lite.

Debatten i kommunen handlar om var vindkraften ska placeras i förhållande till var folk bor i kommunen. Att det sen finns många som inte vill se nån vindkraft alls är en annan fråga.

Hur långt från ett 250 meter högt vindkraftverk vill du bo?
625 meter, eller?

Beklagar Stig, att du inte förstår min poäng. Någonstans måste ju vindsnurrorna placeras och det är inte frågan om de antal meter som du anger. Läs på.
Åk till kommunerna Härnösand/Kramfors/Timrå där en av Sveriges största vindkraftsparker finns. Prata med invånarna som berörs (lite, lite grand) och du får svar som inte passar ditt resonemang.
Men ditt parti säger ju helt nej till vindkraft trots besked från näringslivet att el från vindkraft är ett måste.
Alice

Hmmm, alla vill ha el men den ska inte produceras nära mig. Tänk om alla har samma argument så kommer vi att frysa. Och Ken Frick, vi tillhör EU och deras avtal om el. Sverige kan inte ensamt avgöra om elen som produceras här bara ska användas av medborgare i Sverige. Och du tillhörde väl EU-förespråkarna om jag inte tar fel?

Hänsyn ska naturligtvis tas men om alla kommuner säger nej till i stort sett all vindkraft så kommer det att bli kallt.

Alice

Alice: På vilket avstånd hade du varit bekväm med att få dessa vindkraftverk? Hade du känt att det var okej i en annars helt tyst miljö få en industri som bullrar med en tvivelaktigt godkänd bullerberäkning? Hade du känt att det var okej att den annars helt nattsvarta himmeln om natten lyses upp av blixtljus? Att ditt fastighetsvärde på ditt hus rasar i värde och kanske blir osäljbart? Hade det känts okej för dig med en ökad brandrisk i den skog som är din närmsta granne? Eller att vatten, bär och svamp blir förorenade av mikroplaster innehållande det hormonstörande ämnet bisfenol A? Kan du förstå vår kamp om vårt hem?

Alice
I Tyskland som en del av dessa exploatörer kommer från måste man ha ett säkerhetsavstånd på tio gånger vindkraftverkets totalhöjd.
Därför väljer de att bygga här, för våra säkerhets avstånd har varigt de samma sedan 90-talet. Då var vindkraftverken väldigt små, nu har de blivit enorma.

Nej det kommer inte bli kallt om alla säger nej till vindkraft. Har du varigt ute när det är mer än 5 minus ute? Det blåser nästan aldrig när det är kallt ute!
Även om vi skulle bygga så mycket vindkraft så det täcker hela Sveriges behov så måste vi fortfarande ha kärnkraft eller vattenskaft i exakt samma mängd som vindkraften är på. För om du får en dag med total stiltje så har vi noll kilowatt producerat av vindkraften. Då måste kärnkraft eller vindkraft gå in och täcka det som vindkraften inte producerar. Så då återstår ju frågan vad ska vi då med vindkraft till?

Jag skulle våga påstå utan att kolla upp fakta med SMHI att ditt resonemang om noll kilowatt inte håller. Det förutsätter ju att det är helt vindstilla i hela Sverige samtidigt. Tror aldrig det har inträffat och kommer inte att inträffa heller.

Hej Nils
Du måste nog läsa det jag skrivit igen, noll kilowatt blir slutsatsen när man läser Eolus bokslutskommuniké, av vilken jag också klippt ut ett stycke.
Mvh//Ken Frick

Alice, vi fryser redan, ska vi bli bortkörda från våra hem innan folk, som använder frasen som du nyss refererade till, förstår att detta inte är lösningen.
Att föra upp stora 1.1 hektar i svepyta vindkraftverk nära bostäder. Vi har ju redan fastställt, att man inte får bygga bostäder nära vindkraft. Men de som redan bor där har inte samma regler. Då går det bra tydligen. Detta är bevisat genom ett sökt bygglov för 2 år sedan.

Det känns faktiskt inte ok med en fiktiv debattör, så några svar till Alice i underlandet, Fantomen och Musse Pigg med flera blir det inte.
Jag står för det jag skriver, tycker och säger.

Mvh//Ken Frick

Men vem stängde ner kärnkraftverken och inte byggde ut Vattenkraften när vi började ladda elbilar och cyklar och säljer el till länder innan vi får. Höjer löner till politikerna i riksdagshuset innan pensionerna höjs.

Jag skrev en kommentar till Alice’ inlägg, men det verkar ha förkommit i datoreriet. Så nu gör jag ett annat försök.
Alice – är du omedveten om att Sverige är Europas största exportör av el? 33 TWh (terawattimmar) under 2022, jämfört med 25 TWh under 2021. Totalt producerades i Sverige 170 TWh. En femtedel av vad Sverige producerar går alltså på export – och du pratar om att vi skall frysa om vi inte bygger vindkraftverk. Regeringen hotar med elransonering! När vi har sådant överskott! Du förstår väl vad som kommer att hända med den el som nya vindkraftverk skulle producera.
Det är skamligt när Tyskland snabbstänger sina kärnkraftverk, lägger sig i händerna på rysk export av fossil gas, så kallad ”naturgas”. Nu när deras politisk har gått åt skogen – skall vi då bygga sönder svensk natur istället för att de bygger hemma hos sig?Du vet väl att naturskyddslagen i Bayern förbjuder vindkraft inom ett avstånd från bostäder som är mindre än 10 gånger verkens höjd! Men i Sverige är man mycket mera generös när det gäller miljöförstörelse, och ändå bråkar vindkraftfirmorna om detta respektavstånd.
Argumentet att om man skulle hålla sig till rimliga respektavstånd från bostäder – då skulle det inte bli något byggt i kommunen – förstår du inte hur befängt det argumentet är? Men om du frivilligt vill ha vindkraftverk på tomten och det inte stör omgivningen är det väl fritt fram att bygga! Du skall bara inte försöka pracka på oss andra något vi absolut inte vill ha – och med de argument du nämner. Hota med att vi skall frysa när vi exporterar så mycket! Nej du!

Mycket bra inlägg Ken.

Vi ser fram emot att fler partimedlemmar på onsdagens kommunstyrelsemöte visar vad de verkligen tycker och vågar gå emot sina ”starke män” i allianserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *