Nyheter

Vindkraftens startbesked: Boende överklagar nämndens beslut

Nyheter Lars, Ken, Johanna, Rickard och Johan bor alla i närheten av de vindkraft som miljö- och byggnämnden gav startbesked till för någon vecka sedan. – Vi ser att det är felaktigt beslut, ett verk kommer att byggas 646 meter från Johannas bostad i Mörkhultet, skriver grannarna i överklagan till förvaltningsrätten…

Grannar överklagar nämndens beslut om startbesked

I överklagan till miljö- och byggnämnden har grannarna i Ekesås, Hankabo och Mörkhultet anger man att nämnden inte följer kommunens riktlinjer gällande placering av vindkraftverk, då det ej följer de givna normerna, gällande lagar och ej heller ha tagit hänsyn till kommuninvånarnas väl och ve.

I överklagan kan man läsa: 

Följande punkter överklagar vi

1: I kontrollplanen inlämnad av Eolus AB står  i femte stycket : ”Ljud bör ej överstiga 40dBA enligt Naturvårdsverket”

Av avgöranden i följande domar går att utläsa att fast praxis är att bullret från vindkraftverk inte får överstiga 40 dBA ekvivalent nivå utomhus vid bostäder och att sökande ska visa att han har tekniska och faktiska förutsättningar att klara den nivån. (MÖD 2016:32 mfl). Observera skillnaden i användande av ord. Detta speglar både Eolus inställning till omkringboende och lagstiftarnas intentioner. Det är en stor skillnad på bör och får.

2: En ny prövning av buller och skuggning skulle ha gjorts med anledning av den stora förändringen av rotorbladens längd. Plus bergsförankring av verken (vilket är en tillkommande åtgärd från Eolus) som ger en ökning av dBA med 2 enheter – Det har varit miljö- och byggnadsnämndens ansvar att tillse att en sådan har gjorts men detta har man försummat.

3: I Eolus ljudberäkning gör ljudkurvan en konstig sväng runt Johanna Karlssons bostad på Mörkhultet, se karta på Eolus ljudberäkningar. Vilka vetenskapliga bevis har man att en ljudkurva kan bete sig så. Enligt den av oss bekostade ljudberäkning kommer 40 dBA kurvan att gå långt bakom Johannas bostad. Dessa två argument har man i nämnden ej tagit hänsyn till, Vår ljudberäkning har man ej bett om att få se trots att man känt till dess existens.

4: I kontrollplanen nämns inte brandbekämpning med ett ord, detta trots att vindkraftverk ofta orsakar skogsbrand. Ej heller har vi från kommunen eller brandkåren sett någon plan på hur en sådan brand skall bekämpas eller hur runt omkring boende skall evakueras.

5: I kommunens vindbruksplan står att placering av vinkraftverk ha ett respektavstånd på minst fyra gånger den totala vindkraftverkshöjden, alltså i detta fall 800 meter. Detta har miljö- och byggnämnden inte tagit hänsyn till. Detta gör att beslutet strider mot kommunens intentioner och vår hälsa.

På grund av ovanstående orsaker och felaktiga beslut kräver vi av Länsstyrelsen samt Förvaltningsrätten att de tvingar kommunens miljö- och byggnadsnämnd att ändra sitt beslut om starttillstånd angående vindkraftverk nummer två som kommer att hamna endast 646 meter från Johanna Karlssons bostad.

Lars Olsson, Ken Frick, Johanna Karlsson, Rickard Andersson, Johan Järnebark

Taggar

Dela


Läs mer

Tre av fyra vindkraftverk kan få startbesked
Startbesked för vindkraftverk: Ärendet återremitterat
Beskedet: Klartecken för fyra vindkraftverk

18 reaktioner på Vindkraftens startbesked: Boende överklagar nämndens beslut

Tycker det är löjligt att skylla på att det inte fanns vindbruksplan när beslutet togs. Det är inte så svårt att fatta hur långt 646 meter är. Det är lika långt idag som när beslutet togs. Att med vett och vilje sabotera någons livskvalitet på detta viset borde vara tjänstefel. Men alla invånare i kommunen är väl inte lika mycket värda. Under nya Sverige går politiker och tjänstemännen lobbyisternas väg i enlighet med den amerikanska standard som växer fram mer och mer i detta en gång demokratiska land. Se bara till det faktum att alla uppgifter som grundar beslutet kommer från parten med vinstintresse medan beslutsfattare blundar för samtliga argument och även vetenskaplig framtagna fakta från motparten.

Beslutet om att tillåta dessa verk togs 2012. Med siffrorna 22/19 blev det en majoritet för ett ja. Rösterna gick på tvärs av partigränserna.
Detta är innan vindbruksplanen var på plats.
När nu en majoritet beslutat, får vi i politiken böja oss för den, så fungerar en demokrati.
-Jag tycker inte om det, jag tycker det är förfärligt för de drabbade, men demokratin har sin gång.
Jag har försökt hitta vinklar att kunna ändra beslutet, men det var den dagen vi kunde säga nej.
Efter det är det andra instanser som har den möjligheten. Det gjorde fortifikationsverket, då de ansåg att nio av de tretton verk som godkändes inte kunde vara där av riksintresse (skjutfält och Hagshultsbasen).
Jag är frustrerad över att jag inte kunnat ändra beslutet, samtidigt ska man ha respekt för demokratin.
Nu tycker jag ändå att det är märkligt att någon vill bygga dessa verk.
-När det blåser får vi negativa elpriser. Vem ger sig in i en marknad där du ska betala för produktion, när du kan producera? Faktum är att allt detta beror på att elmarknaden är ur led. Vi och elproducenterna behöver el som kan produceras när den behövs, inte när det blåser, solen skiner och så vidare.
-Återigen, vem vill satsa stora pengar i en marknad som är så oförutsägbar?

Nu har vi beslut på att vi ska uppdatera vindbruksplanen när översiktsplanen är klar. Låt oss bli färdiga med den. Sedan startar vi arbetet med ny vindbruksplan omedelbart och ser till att detta inte händer igen.
7 gånger verkens höjd, minst 1,4 kilometer.
För er som bor där i dag önskar jag lycka till med överklagandet, ni har kämpat väl.

Men beslutet som togs 2012 gällde väl en helt annan version av verk? Inte kan man väl få tillstånd för till exempe byggande av ett bostadshus i ett plan och sedan ändra sig och utan problem med beslutande myndigheter lägga till en våning till?

Vi tog ställning till att 200 meter höga verk kunde ställas.
De har fortfarande samma höjd, men betydligt större rotorarea. Cirka 2,5 gånger större.
Det kan vi inte protestera mot, bara påpeka.
Vi hade ingen egen vindbruksplan 2012, inget att luta oss emot.
Jag skulle säga att de som röstade ja blev lurade, väldigt få av dem hade röstat ja idag.

Har inte heller ni inte tillräcklig ryggrad? Nog är väl den avvikelsen tillräckligt stor för att processen måste göras om?

Eftersom ni röstar ja utan att ha kunskaper så bör ni ta ert ansvar och avgå innan ni ställer till mer elände för kommunens invånare. Dessutom tillför detta inte några som helst fördelar för kommunen. Det fanns flera kommunstyren i landet som sade nej till felplacerad vindkraft.

Instämmer. När vi hade ordentligt med kärnkraft har vi stabila elpriser. Den fungerar dygnet runt året om. Både när det är vindstilla och solen inte lyser. Dessutom behöver inte inte flis transporteras långa sträckor. Värmekraftverk byggas och gatorna grävas upp.

Mats, men kommunen borde ju reagerat på Eolus presentation av ljudkurvan och därmed också kunnat stoppa i alla fall ett av de fyra verken. Varför gjordes inte detta?

Suck; Det kan jag inte svara på då det är en sak för miljö- och byggnämnden, som är facknämnd i frågan. Jag har inte den kunskapen. Kanske någon därifrån kan svara?

Det verkar som om någon annan peng än ”bygdepengen” spelat en roll när ljudet tog en svängom runt Johannas stuga och de tjockaste glasögonen var på.

Visst var det väl även så att av någon anledning ”glömdes” vetot bort också när kommunstyrelsen hade beslutat att överklagan skulle ske med användande av det kommunala vetot.
Eller hur var det med det? Någon som vet?

Det här är en skandal utan dess like. Vad är det som får våra folkvalda att fullständigt ignorera kommunens invånare?

Hoppas att ni får rätt mot den här överkörarmentaliteten som härskar i det här högervänstra styret.

Här ser vi resultatet när majoriteten M och S med stöd av C ”blåser” vår landsbygdsbefolkning och hellre lyssnar till intresseagerande tjänstemän.

Tyvärr ser vi att det igår lagda budgetförslaget från M och S går i samma anda – Tätorten framför allt.

Gladan kommer nog bli den första att dö av vingarna på kraftverket, alla små plastpartiklar som sprids lär nog många djur få i sig. Varför sätta upp vindkraftverk i skogen när det finns hela Stigamo som exploateras och kommer inte att drabba några boende, sätt upp dem där istället.
Kicki

Om det stämmer med Eolus ljudkurva så ser man ju här att beslutsfattarna i kommunen inte är kapabla att se när företag helt enkelt blåser dem för att få bygga sina vindkraftverk. Varför har kommunen tagit beslutet enbart från data från Eolus?

När miljön och alla arter drabbas av de betongmassorna och PFAS som dödar liv drabbas av pengagiriga, visar vår art vilket skadedjur homosapiens är. De fossila växthusgaser de har skuld i, och kallar det ”hållbart”, visar förakt mot moder jord. Att förstöra för alla, är ju inte vad man kan kalla demokrati.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *