Nyheter

Hjortsjöskolan: Fler klassrum och 70 miljoner extra

Nyheter Grundtanken gällande mellanstadiet vid Hjortsjöskolan i Vaggeryd var en budget på 100 miljoner kronor och en fyrparallell skola. Nu föreslår arbetsutskottet i kommunstyrelsen en sexparallell skola för 170 miljoner kronor.

Tidigare mellanstadielokalen är ännu inte riven. Arkivbild

Det är ett år sedan mellanstadiet utrymdes då arbetsmiljön var ohållbar. Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) berättar: 

– Vi har haft en runda till gällande investeringsbudgeten. Det ska byggas en ny skola, det är vi helt överens om, men när vi diskuterade det här sist, i maj månad, har det hänt en del. Vi måste bygga en större skola och det kostar också mer pengar. Nu pratar vi om en sexparallell skola och det behövs 18 klassrum. Nu vill vi gå till kommunfullmäktige och berätta att tidigare budgeterat 100 miljoner inte kommer att räcka. Det kommer att behövas närmare 170 miljoner kronor. Vi ska verkställa detta under 2023 enligt beslut från kommunfullmäktige, men elevunderlaget har ökat och vi behöver en större skola. Elevökningen i Vaggeryd är 34 procent och då tycker vi det är viktigt att ta initiativet och det här är prio ett ärende. 

Kenth Williamsson (S): 
– För oss är det viktigt att vi får en bättre ordning. Vi ser att det här är en viktig investering. 

Thomas Axelsson (KD); 
– Vi vill bygga en skola på Hjortsjöskolan. Första utgångspunkten var 100 miljoner kronor. Nu är det 170 miljoner kronor. Men vad är det som ingår? Finns det väganslutningar, hur är det med utemiljön och allt omkringliggande? Vi ska vara noga med att bygga med allt inkluderat. Det finns inga underlag och vi vill ha en bättre kalkyl på detta. Man berättade från tekniska att man vet ungefär kvadratmeterpriset på en skola. Men det är dåligt underlag. 

Gert Jonsson (M);
– När vi sätter budgeten ska vi veta mer exakt, men vi måste kommunfullmäktige att det behövs mer pengar. Inget som säger att det är 170 miljoner kronor exakt som behövs, det får vi återkomma till. Men vi måste ge våra nämnder tydligare riktlinjer då vi vet redan nu att 100 miljoner räcker inte. 

Thomas Axelsson (KD) som har Åvikens förskola i färskt minne som blev dubbelt så dyrt att bygga jämfört med budgeterat, kommenterar:
– Budgeten måste vara mer noggrann, man kan inte bara sätta upp fingret och känna efter.

Gert Jonsson (M) håller med om att kommunen har dyrköpta erfarenheter, men;
– Vi måste ha en skola som eleverna får plats i. 

Det tidsbegränsade bygglovet där modulerna står på parkeringen och just nu innehåller klassrum för mellanstadieeleverna gäller till till 2025 och ännu har inte rivningen påbörjats för den utdömda mellanstadieskolan på skolområdet. 

I budgetberedningens anteckningar finns att läsa: ”Budgetberedningen föreslår kommunstyrelsen att föreslå kommunfullmäktige besluta ändra investeringsbudget Hjortsjöskolan mellanstadium mot bakgrund att den ska ge förutsättningar för en sexparallellig skola. Investeringsbudgeten föreslås ändras från 100 miljoner kronor till 170 miljoner kronor. Påverkan på det totala investeringsutrymmet hanteras i kommunfullmäktige juni 2023”.

Förslaget som är framtagit är att nya mellanstadiet vid Hjortsjöskolan i Vaggeryd ska innehålla 18 klassrum och vara byggd i två plan.

Arkivfoto

Taggar

Dela


Läs mer

Beskedet: Mellanstadiet rivs
100 miljoner till ny skola
Hjortsjöskolan: 170 miljoner – inte allt inkluderat?
Så här blir nya mellanstadiet vid Hjortsjöskolan

6 reaktioner på Hjortsjöskolan: Fler klassrum och 70 miljoner extra

Lyft upp barnen med olika npf-diagnoser – neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – högst på agendan och anpassa lokalerna för dem. Då kommer alla på skolan att må bra!

Visst behövs det en ny och rejält byggd skola men till vilket pris? 170 miljoner för 18 skolsalar. Det blir 9,4 per skolsal!

För 9,4 miljoner får man lätt 2 nybyggda välutrustade villor med friköpt tomt.

Något måste vara fullständigt galet med kommunens kalkyl.

Äntligen. Bygg så det finns lite luft i verksamheten och glöm inte bygga utemiljön så barnen kan ha de bästa förutsättningarna. Bygga för framtiden är inte en kostnad utan en bra investering

Ja, men ni glömmer skolor/förskolor ute på landsbygden. Var är förskolan ni lovade bygga i Hok för 10 år sedan, utemiljön som skulle fixas?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *