Omdiskuterade förslaget kan klubbas på nästa kommunfullmäktige
Nyheter Förslaget om att riva upp lagen om valfrihet har kritiserats starkt från både opposition och allmänhet. Det har också riktats anklagelser om att detta skulle vara ett resultat av samarbetet mellan S och M. Men det dementerar socialnämndens ordförande Ann-Katrin Löfstedt (M). – Den här förändringen har diskuterats i flera år. Avtalet gick ut vid nyår, så det var lämpligt att inte förnya det, berättar hon.
I förra veckan kunde Skillingaryd.nu berätta att de styrande i kommunen vill avveckla lagen om valfrihet (LOV), något som innebär att möjligheten att välja privat hemtjänst kommer försvinna. I torsdags kom avvecklingen ett steg närmare att förverkligas då socialnämnden biföll arbetsutskottets rekommendation att skicka det vidare till kommunstyrelsen.
Men det var inte full enighet i nämnden. Man hade även förslaget från Centern och Kristdemokraterna om att avslå det hela att ställning till, men efter omröstning så fick de alltså inget gehör. Dock reserverade sig de båda partierna.
Kan avgöras på nästa kommunfullmäktige
Nästa steg i processen är att detta går till kommunstyrelsen och troligtvis kommer frågan avgöras i kommunfullmäktige i februari. Om avvecklingen går igenom så kommer det hela sjösättas i september.
– Vi är väl grundade på hur vi ska genomföra den här överflyttningen, säger socialnämndens ordförande Ann-Katrin Löfstedt (M).
Det har tisslats och tasslats om att den eventuella avvecklingen skulle ha något med samarbetet mellan Moderaterna och Socialdemokraterna att göra. Men det har det inte berättar Ann-Katrin Löfstedt.
– Jag är moderat och jag är för valfrihet, men då ska det vara valfrihet som fungerar. Jag anser inte att det här fungerar. Det här företaget har inte personal för att täcka hela behovet hos brukarna gällande vård och omsorg. Det får inte vara på bekostnad av att vi har en privat verksamhet som inte uppfyller de kraven man ska kunna ställa på ett sånt här företag. Vi anser också att vi har bättre möjligheter att påverka personalkontinuiteten i en positiv riktning med denna förändring.
Fyller inte hela behovet
Bakgrunden är att det för några år sedan fanns fem privata hemtjänstbolag i kommunen att välja mellan. Men på senare tid har det bara funnits ett. Dess personal är i tjänst mellan 07-22, vilket inneburit att kommunen stått för nattliga insatser hos brukarna. Kommunens personal har även delegeringen av medicin samt ansvar för att åka på larm.
Ann-Katrin Löfstedt är noga med att poängtera att det inte just är det företaget hon har synpunkter på utan att det råder brist på sjuksköterskor och undersköterskor nationellt.
– Det gäller alla verksamheter, så jag har inte åsikter om just det här företaget på något sätt. Men ska vi ha valfrihet så ska vi ha valfrihet där vi har samma profession inom det privata företaget som vi kan erbjuda som kommun.
När avtalet mellan kommunen och företaget löpte ut vid nyår så valde kommunen att inte förnya det. En del i det beslutet grundar sig i en omstrukturering i den kommunala hemtjänsten där man jobbar i geografiska områden. Det har funnits en oro bland allmänheten att brukarna kommer få många olika personer som kommer hem till dem. Men Ann-Katrin Löfstedt berättar att man efter den här omstruktureringen märkt att det istället blivit tvärtom. Det har blivit mer personalkontinuitet, det vill säga färre personal hos varje medborgare.
Totalt är det tio av cirka 300 brukare som berörs och som kommer flyttas över till den kommunala verksamheten om förslaget om avvecklingen av LOV går igenom.
Helt sjukt att neka andra aktörer i kommunen.Är man rädd för konkurrens eller ska bara köra över äldre kommuninvånare?